Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Η Βουλή ψήφισε αναστολή των κανόνων για έλλειμμα και χρέος

Ισπανία: Η Βουλή ψήφισε αναστολή των κανόνων για έλλειμμα και χρέος
Στόχος της ισπανικής κυβέρνησης είναι η αύξηση των δημοσίων δαπανών και η δυνατότητα μεγαλύτερου δανεισμού
To «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να αναστείλει κατ’ εξαίρεση τους δημοσιονομικούς κανόνες προκειμένου η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες στην οικονομία από την πανδημία του Covid-19 έδωσε το ισπανικό κοινοβούλιο την Τρίτη (20/10).
Η πρόταση της κυβέρνησης μειοψηφίας να αναστείλει τις δεσμεύσεις της χώρας όσον αφορά το έλλειμμα αλλά και για το χρέος για δύο έτη ώστε να έχει τη δυνατότητα η Ισπανία να προχωρήσει σε επιπλέον δημόσιες δαπάνες και σε δανεισμό εγκρίθηκε με 208-1 ψήφους με 138 αποχές ύστερα από τις πρόσφατες συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας.
Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τα ανώτατα όρια στο δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος ενσωματώθηκαν στο Σύνταγμα της χώρας το 2011 κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Kristalina Georgieva προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η περιστολή των δημοσίων δαπανών που έχουν στόχο τον περιορισμό του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
«Η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων δεν συνεπάγεται αναστολή της δημοσιονομικής υπευθυνότητας», δήλωσε η υπουργός υπεύθυνη για τον Προϋπολογισμό Maria Jesus Montero στο Κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία, διαβεβαιώνοντας ότι όταν το επιτρέψουν οι περιστάσεις, η Ισπανία θα επαναφέρει τους κανόνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης