Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rama (AΛβανία): Καλύτερες απο ποτέ οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας

Rama (AΛβανία): Καλύτερες απο ποτέ οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επιβεβαίωσε τη δέσμευση για προσφυγή στη Χάγη όσον αφορά το θέμα των θαλασσίων ζωνών
Τη συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μεταξύ Ελλάδας  και Αλβανίας, επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Edi Rama.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ.
«Συμφωνήσαμε το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών να το χειριστούμε σε διεθνείς φορείς» δήλωσε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama.
Ειδικότερα, ο Αλβανός πρωθυπουργός επισήμανε πως από κοινού η Ελλάδα και η Αλβανία θα απευθυνθούν στη διεθνή δικαιοσύνη και θα παραπεμφθούν εκεί για να αποφασίσουν τα σημεία που πρέπει βάσει των εμπειρογνωμόνων και βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Rama είπε πως σήμερα είναι καλύτερες από ποτέ άλλοτε.
Έκανε λόγο ότι άνοιξε ένα πολύ θετικό κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις, χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο της Αλβανίας και πολύτιμη χώρα, και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν ήταν σε καμία στιγμή εμπόδιο στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας, υπενθυμίζοντας επίσης τη συνεισφορά της Ελλάδας στη Διάσκεψη των Χορηγών.
 
Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικόων της Ελλάδας Ν. Δένδιας δήλωσε: «Έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η συμφωνία αυτή βασίζεται στη σταθερή προσήλωση των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.»
Ο υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι:
«Αναφερθήκαμε επίσης στη συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας το 1996 και συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμφωνία χρειάζεται εμβάθυνση και ενδυνάμωση. Να προχωρήσουμε από κοινού σε μια νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να οργανώσουμε G2G συνάντηση και μηχανισμό μεταξύ των δύο φίλων χωρών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης