Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος): Κλιμακώνεται η αποστροφή προς το μετοχικό κίνδυνο

Τζάνας (Κύκλος): Κλιμακώνεται η αποστροφή προς το μετοχικό κίνδυνο
Η ευφορία των αγορών λόγω των πακέτων στήριξης έχει δώσει τη θέση της  στο σκεπτικισμό με την αποστροφή προς το μετοχικό κίνδυνο να οδηγεί πλαγιοκαθοδικά τους δείκτες των χρηματιστηρίων
Το φθινόπωρο, επιτέλους ήρθε και μαζί του και ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων λόγω του κορωνοϊού στη χώρα αλλά και σε όλο τον πλανήτη.
Με τα περιοριστικά μέτρα να επεκτείνονται στοχευμένα και με το σενάριο εφαρμογής ενός γενικευμένου lockdown να συνιστά ακραίο μεν αλλά όχι εντελώς απίθανο ενδεχόμενο.
Την ίδια ώρα, ο Γιάννη Στουρνάρας, σε μια μάλλον μη προγραμματισμένη συνέντευξή του σπεύδει να αποδεχθεί ότι η φετινή ύφεση θα εναρμονιστεί με το δυσμενές σενάριο λόγω κυρίως της κατάρρευσης του τουρισμού, με  την υποχώρηση του ΑΕΠ να φτάνει το -9,4%. Παράλληλα, η δημοσιοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου πτωχευτικού κώδικα προβληματίζει τις τράπεζες καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις δικαίωσης όσων δεν είχαν επιδιώξει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέχρι τώρα και ιδιαίτερα εκείνων που μπορούσαν να το πράξουν, ενώ είναι πιθανό να οδηγήσει σε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.
Από την άλλη πλευρά, τα γεωπολιτικά δεδομένα της Α. Μεσογείου διαμορφώνουν καθημερινά αυξημένη αβεβαιότητα λόγω των τουρκικών προκλήσεων (πορεία του Oruc Reis κοκ).
Με την Ε.Ε. να αρνείται στην παρούσα φάση να προβεί σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας και με την Ελλάδα να συνεχίζει την πολυμέτωπη διπλωματική μάχη επιδιώκοντας να αποφύγει το θερμό επεισόδιο.
Με τα παραπάνω δεδομένα λοιπόν από το μέτωπο της πανδημίας, τον υφιστάμενο γεωπολιτικό κίνδυνο και τον τραπεζικό κλάδο με χαμηλό πάντα βαθμό ορατότητας, οι συνθήκες δεν ευνοούν την ανάληψη επενδυτικών κινδύνων μετοχικού χαρακτήρα.
Η συναλλακτική απαξίωση συντηρείται στο ελληνικό χρηματιστήριο με τους πωλητές να επικρατούν κατά κανόνα στις συνεδριάσεις οδηγώντας το Γενικό Δείκτη ολοένα και χαμηλότερα.
Στο πλαίσιο ωστόσο της πολύμηνης διαδικασίας συσσώρευσης καθώς η εναλλαγή των δεικτοβαρών τίτλων από τους αγοραστές δεν έχει ακόμη επιτρέψει την πορεία προς τις 600 μονάδες διατηρώντας τη στήριξη της περιοχής των 620 μονάδων.
Προσώρας τουλάχιστον και ενόσω η συντελούμενη επιχειρηματική κινητικότητα (εξελίξεις για τη Γραμμή 4, διαγωνιστικές διαδικασίες για ενεργειακά κοιτάσματα στην Καβάλα και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης) δεν είναι επαρκείς καταλύτες για να αλλάξουν το σημερινό μίζερο σκηνικό, με τη δημόσια εγγραφή στο ομόλογο του ΟΠΑΠ να συνιστά τη σημαντικότερη εξέλιξη.
Ταυτόχρονο, το Υπουργείο Οικονομικών εκδίδει 15ετές ομόλογο επιδιώκοντας την περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους του δημοσίου χρέους.
Στο διεθνές περιβάλλον, η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ είναι στο τελικό της στάδιο, με το σενάριο επανεκλογής του Τραμπ να αποτελεί το λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο σύμφωνα με τα δημοσκοπικά δεδομένα, εξέλιξη που είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναταράξεις τις διεθνείς αγορές.
Ιδιαίτερα δε αν αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα.
Την ίδια ώρα, η ψήφιση ενός πακέτου στήριξης από το Κογκρέσο παραμένει πιθανή έστω και στο «παρά πέντε» των εκλογών.
Κατά τα λοιπά, η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε υφεσιακή κατάσταση ελέω της επιδεινούμενης επιδημικής καμπύλης και μόνο στην Κίνα το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου τρέχει με +4,9% με αρκετούς ωστόσο να θέτουν ζήτημα αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της χώρας.  
Και με το ΔΝΤ να συστήνει στις κυβερνήσεις τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων για να αμβλυνθούν οι δυσμενείς οικονομικές συνέπειες.
Με αυτά τα δεδομένα, η ευφορία των αγορών λόγω των πακέτων στήριξης έχει δώσει τη θέση της  στο σκεπτικισμό με την αποστροφή προς το μετοχικό κίνδυνο να οδηγεί πλαγιοκαθοδικά τους δείκτες των χρηματιστηρίων…

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης