Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκική διγλωσσία - Erdogan: Επιφυλάσσουμε εφιάλτες - Akar: Θέλουμε ειρήνη και καλή γειτονία... και νέα NAVTEX για Λήμνο, Σαμοθράκη και Άη Στράτη

Τουρκική διγλωσσία - Erdogan: Επιφυλάσσουμε εφιάλτες - Akar: Θέλουμε ειρήνη και καλή γειτονία... και νέα NAVTEX για Λήμνο, Σαμοθράκη και Άη Στράτη
Η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση σε επιχειρησιακό επίπεδο για να δημιουργήσει τετελεσμένα κοντά στο Καστελόριζο σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία
(upd5) Νέες προκλητικές απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε στις 20 Οκτωβρίου ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας του.
«Επιφυλάσσουμε εφιάλτες για όσους δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους να μας αποκλείσουν στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που θα προστατεύσουμε με τη ζωή μας όταν κριθεί απαραίτητο» ανέφερε.

Παράλληλα προειδοποίησε πως «θα σπάσει τα χέρια σε όποιον τα απλώσει προς την Τουρκία» για να ξεκαθαρίσει πως «δεν θα επιτρέψουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας», επικρίνοντας όσους επιχειρούν να απομονώσουν την Τουρκία και εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς ενόχληση για τα ζητήματα της τελωνειακής ένωσης, για την οποία η Ελλάδα αιτήθηκε διακοπή.
Από την άλλη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar ανέφερε ότι η Τουρκία επιθυμεί διάλογο και καλή γειτονία με την Ελλάδα.
«Ας λύσουμε τα προβλήματα μιλώντας, αλλά όλοι θα έπρεπε να έχουν δει και κατανοήσει ότι δεν θα υποκύψουμε σε τετελεσμένα γεγονότα, εξαναγκασμούς ή πιέσεις», δήλωσε ο Akar σε τηλεδιάσκεψη.
Την ίδια στιγμή, καθημερινές είναι πλέον οι προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.
Ενώ το Oruc Reis πλέει κοντά στο Καστελόριζο και πραγματοποιεί έρευνες, η Άγκυρα κλιμακώνει ακόμη περισσότερο τις ενέργειές της, εκδίδοντας δύο ΝAVTEX, μέσω των οποίων αξιώνει την αποστρατικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη.
Οι ελληνικές δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία ώστε να παρέμβουν αν τους ζητηθεί, όσο και από τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας που βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό τα τελευταία 24ωρα.
Πάντως, στην Άγκυρα επικρατεί νευρικότητα για τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας.
Τόσο για την πρωτοβουλία για εμπάργκο όπλων από τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα τη Γερμανία, τόσο και το ελληνικό αίτημα συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, που αφορά άμεσα την εξαιρετικά προβληματική τουρκική οικονομία.

Erdogan: Επιφυλάσσουμε εφιάλτες για όσους προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν, θα καταστρέψουμε κάθε χέρι που θα

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε στις 20 Οκτωβρίου 2020 ο τούρκος πρόεδρος T. Erdogan, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Παρά το γεγονός πως νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar ανέφερε ότι η Τουρκία επιθυμεί διάλογο και καλή γειτονία με την Ελλάδα, ο τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση με πολλαπλά μηνύματα για πολλούς αποδέκτες, συνεχίζοντας... στο ρυθμό της διγλωσσίας της τουρκικής κυβέρνησης.
«Επιφυλάσσουμε εφιάλτες για όσους δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους να μας αποκλείσουν στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που θα προστατεύσουμε με τη ζωή μας όταν κριθεί απαραίτητο», ανέφερε.
«Δεν θα επιτρέψουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας», ανέφερε, επικρίνοντας όσους επιχειρούν να απομονώσουν την Τουρκία και εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς ενόχληση για τα ζητήματα της τελωνειακής ένωσης, για την οποία η Ελλάδα αιτήθηκε διακοπή.
Παράλληλα, ο Erdogan εξέφρασε τη στήριξή του στον Ersin Tatar, για την εκλογή του στα κατεχόμενα.
«Εύχομαι καλή επιτυχία στην προεδρία του Ersin Tatar.
Η Τουρκία με όλες τις δυνάμεις της και όλες τις εγκαταστάσεις θα παραμείνει, όπως μέχρι σήμερα, κοντά στους Τουρκοκύπριους», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα έχει αυξηθεί, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν αρνούμαστε τις ευθύνες μας» στα κατεχόμενα.
Παράλληλα ο Erdogan δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όσο μεγαλώνει η Τουρκία τόσο αυξάνεται κι η ζώνη ενδιαφέροντός της από τα Βαλκάνια, στον Καύκασο στο Ιράκ στη Σύρια και τη Λιβύη».
«Δεν θα επιτρέψουμε καταπάτηση των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο» διακήρυξε ο Erdogan.
«Υπάρχει πολιτική οικονομική ζώνη ενδιαφέροντος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» επέμεινε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον εντοπισμό φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.
«Κάθε κυβικό μέτρο φυσικού αερίου που ανακαλύπτεται στη Μαύρη Θάλασσα θα χρησιμοποιηθεί για την ευημερία, την ειρήνη, την ασφάλεια και το μέλλον αυτής της χώρας και του έθνους» ανέφερε.
«Δεν σταματάμε να στεκόμαστε στο πλευρό των αδελφών μας» είπε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι παρούσα από τα Βαλκάνια έως τον Καύκασο κι από την Αφρική έως την Ασία».
«Όσοι χτυπούν την πατρίδα μας, τη σημαία μας, τις αξίες μας, θα τους κοπούν τα χέρια», διεμήνυσε.

Akar: Ας λύσουμε τα προβλήματα, αλλά χωρίς τετελεσμένα

Μετά την κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία με το Oruc Reis να έχει παραβιάσει αλλεπάλληλες φορές την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία στο Καστελόριζο... ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar ανέφερε ότι η Τουρκία επιθυμεί διάλογο και καλή γειτονία με την Ελλάδα.
Ας λύσουμε τα προβλήματα... αλλά χωρίς τετελεσμένα.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επανέλαβε την Τρίτη την θέση της Τουρκίας για επίλυση της διαφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος μέσω διαλόγου και βάσει του διεθνούς δικαίου καθώς και σχέσεων καλής γειτονίας.
"Ας λύσουμε τα προβλήματα μιλώντας, αλλά όλοι θα έπρεπε να έχουν δει και κατανοήσει ότι δεν θα υποκύψουμε σε τετελεσμένα γεγονότα, εξαναγκασμούς ή πιέσεις", δήλωσε ο Akar σε τηλεδιάσκεψη.
Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου, ο Άκαρ προήδρευσε σε μια συνάντηση στην οποία παρακολούθησαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Yaşar Güler, ανώτατοι διοικητές και oi αναπληρωτές υπουργοί Yunus Emre Karaosmanoğlu και Alpaslan Kavaklıoğlu.
Εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Θάλασσα του Αιγαίου, τόνισε ότι η χώρα θα συνεχίσει επίσης να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).
Ο Akar ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα βρισκόταν στο πλευρό της ειρήνης, του διαλόγου, της πολιτικής επίλυσης και των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα πρέπει να συνεχιστούν.
Εξέφρασε την υποστήριξη του για περισσότερες συναντήσεις στο ΝΑΤΟ, καθώς και για έναν τέταρτο γύρο συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δύο από τις οποίες ήταν στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα, μέχρι στιγμής αναφέρει η Sabah.
Η Τουρκία - η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο - έστειλε ερευνητικά σκάφη στην υφαλοκρηπίδα της, λέγοντας ότι η Άγκυρα και η Τουρκική Διοίκηση της Βόρειας Κύπρου έχουν δικαιώματα στην περιοχή.

Συνεχείς τουρκικές προκλήσεις - Με νέα NAVTEX ζητάει την αποστρατικοποίηση Λήμνου, Σαμοθράκης και Άη Στράτη

Καθημερινές είναι πλέον οι προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή που το Oruc Reis πλέει κοντά στο Καστελόριζο και πραγματοποιεί έρευνες, η Άγκυρα κλιμακώνει ακόμη περισσότερο τις ενέργειές της, εκδίδοντας δύο navtex, μέσω των οποίων αξιώνει την αποστρατικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη.
Το βράδυ της Τρίτης 20/10 , η τουρκική ηγεσία εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο, επικαλούμενη το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Άη Στράτη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία, να σημειώσουμε, έχει αμφισβητήσει δημοσίως πολλές φορές ο Τούρκος πρόεδρος T. Erdogan.
Η Τουρκία αμφισβητεί εδώ και δεκαετίες το δικαίωμα παρουσίας αμυντικών δυνάμεων πάνω στα νησιά του Αιγαίου, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση των σχετικών συνθηκών.
Image

Έσπασε το φράγμα των 12 μιλίων το Oruc Reis

Με τον τρόπο αυτό η σημερινή μέρα σφραγίστηκε για από την κίνηση του Oruc Reis να σπάσει το φράγμα των 12 μιλίων στο Καστελόριζο και να εισέλθει στα δυνητικά χωρικά ύδατα της Ελλάδας ενώ την ίδια στιγμή η Αθήνα με την γνωστοποίηση του αιτήματος για την αναστολή της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας ουσιαστικά κάλεσε τις Βρυξέλλες να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα γονατίζουν οικονομικά την Άγκυρα.
Πάντως αυτό δεν φαίνεται να πτοεί την Άγκυρα καθώς εκτός του πολέμου νεύρων με το Oruc Reis στο Καστελόριζο ειδικά σήμερα συνοδεύτηκε και με τουρκική αντι-Navtex το βράδυ, επικαλούμενη το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Άη Στράτη.
Image
Σε στενό κλοιό το Oruc Reis - Περικυκλωμένο από τον ελληνικό στόλο γύρω από το Καστελόριζο

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ύψιστη επιφυλακή για τις τουρκικές προκλήσεις, σημείωναν στρατιωτικοί κύκλοι με αφορμή τον πλου του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν σταματήσει δευτερόλεπτο να παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις τόσο του Oruc Reis όσο και του τουρκικού στόλου.
«Το στρατιωτικό προσωπικό έχει τεθεί για μία ακόμα φορά σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, με τα Πολεμικά μας Πλοία να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή των τουρκικών προκλήσεων αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις, πανέτοιμα να αντιδράσουν, σύμφωνα με την καθοδήγηση και τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας. Την ίδια στιγμή, τα πολεμικά μας αεροσκάφη είναι σε ύψιστη ετοιμότητα στις Μοίρες τους, ενώ οι Σχηματισμοί του Στρατού Ξηράς έχουν θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις Μονάδες τους, παραμένοντας σε άμεση ετοιμότητα αναλόγως» εξηγούσαν.
 Image
Όπως αναφέρει το ΣΚΑΙ «το προκλητικό σκηνικό που έστησαν οι Τούρκοι δύο φορές το τελευταίο διάστημα σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, επαναλαμβάνεται και τρίτη, αυτή τη φορά ακόμα πιο κοντά στο Καστελόριζο, στέλνοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και πάλι στις επάλξεις για την αντιμετώπιση της εχθρικής απειλής.
Μόνο που τώρα οι κυβερνήτες μας, οι αξιωματικοί, τα πληρώματα αλλά και το σύνολο του προσωπικού των τριών Κλάδων, έχει στη φαρέτρα του ένα ακόμα όπλο: την πολύτιμη εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος.
Έχοντας αφομοιώσει πλήρως τα διδάγματα της διπλής θερινής τουρκικής πρόκλησης και με επικαιροποιημένα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΓΕΕΘΑ, τα επιχειρησιακά σχέδια που καθορίζουν τις προβλεπόμενες σε κάθε περίπτωση αντιδράσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα έτοιμες αλλά και πλήρως αποφασισμένες να επιτελέσουν την αποστολή τους με επιτυχία, προασπίζοντας τα κυριαρχικά μας συμφέροντα» τόνιζαν οι στρατιωτικές πηγές.
Image
Οι Ναυτικές μας Μονάδες, συνέχιζαν, έχουν ιδιαίτερα τεταμένη την προσοχή τους για την αποφυγή όλων των ενδεχόμενων παγίδων που θα επιχειρήσουν να στήσουν οι Τούρκοι υλοποιώντας τη συγκρουσιακή πολιτική των κυβερνώντων τους.
Γι’ αυτό και ταυτόχρονα με το μήνυμα της αποφασιστικότητας, η στρατιωτική ηγεσία έχει στείλει στο προσωπικό και το μήνυμα της απαιτούμενης ψυχραιμίας.
Image
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, για μία ακόμα φορά, την πολλοστή το τελευταίο διάστημα, τα ελληνικά συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου εντόπισαν και «ξετρύπωσαν» τα τουρκικά υποβρύχια, «βομβαρδίζοντάς» τα με τα σόναρ τους.

Επιστολές Δένδιας σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες μετά το αίτημα για αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ και Τουρκίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με επιστολές του προς τους ομολόγους του σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία ζητά εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις με παραλήπτες τους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπενθύμισε την σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.
Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο κ. Δένδιας ζητά να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης