Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JPMorgan για εκλογές ΗΠΑ: Ξαφνικά μοιάζει με το 2016, πιθανές εκπλήξεις και ανατροπές

JPMorgan για εκλογές ΗΠΑ: Ξαφνικά μοιάζει με το 2016, πιθανές εκπλήξεις και ανατροπές
Μετά τις BofA και Deutsche Bank και η JPM δεν θεωρεί κλειδωμένη τη νίκη Biden
Για το πιθανό σενάριο επανάληψης του 2016 κάνει λόγο η JPMorgan .... καθώς δεν προεξοφλείται από τις αγορές ένα καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα στις αμερικανικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου 2020.
Οι
εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους των Δημοκρατικών στις πολιτείες που διεκδικεί με αξιώσεις ο Trump αλλά και η συμπεριφορά των ηλικιωμένων ψηφοφόρων θα καθορίσουν εάν θα δούμε την μεγαλύτερη εκλογική έκπληξη στις ΗΠΑ από το 1948 και τη νίκη Truman.
Από την άλλη το βασικό σενάριο για τη νίκη Trump στηρίζεται σε εύλογες αμφιβολίες για τη σωστή διαστρωμάτωση των δειγμάτων των ψηφοφρόων που χρησιμοποιούν οι μεγάλες δημοσκοπικές εταιρείες.
Ωστόσο όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρό προβάδισμα Biden με 8,6 μονάδες ή 51% έναντι 42,5% που λαμβάνει ο Trump.


Πώς θα επηρεάσουν τα διάφορα σενάρια για τα αποτελέσματα των εκλογών την πορεία των μετοχών;
Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα στο οποίο προσπαθεί κάθε τράπεζα να απαντήσεις εδώ και μερικές εβδομάδες.
Μία από τις καλύτερες περιγραφές των διαφόρων σεναρίων για το εκλογικό αποτέλεσμα για Πρόεδρο / Γερουσία έγινε από την Bank of America που την περασμένη εβδομάδα («The 4 Election Scenarios For Markets, And How To Trade Them»)
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι με βάση δημοσκοπήσεις οι οποίες βασίζονται σε λανθασμένη διαστρωμάτωση του δείγματος του εκλογικού σώματος, μία εναλλαγή των Δημοκρατικών στη εξουσία φαίνεται να δημιουργεί προοπτικές συναίνεσης, αν και αρκετοί στην αγορά εξακολουθούν να περιμένουν είτε μια νίκη Trump είτε μια Γερουσία που να κυριαρχείται από τους Ρεπουμπλικανούς.
Την ίδια ώρα η JPMorgan προειδοποιεί ότι το 35% περίπου που περιμένουν νίκη Trump δεν ενδιαφέρεται για το εάν θα επικρατήσει ή όχι «συναίνεση».

Ποιες δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς;


Και πάλι, σήματα και όπως και το 2016, το ερώτημα είναι «ποιες δημοσκοπήσεις πρέπει να πιστέψει κανείς»:
Δεν χρειάζεται κανείς να πιστέψει τις… δημοφιλείς δημοσκοπήσεις που το 2016 αποδειχθήκαν τρομερά λανθασμένες αλλά να μελετήσει τη δημοσκόπηση της Trafalgar μία από τις λίγες που προέβλεψαν την νίκη του Trump το 2016.
Πρώτον, θα ήταν μια νίκη του Τrump - όπως έδειξε ο Jim Reid της Deutsche Bank την περασμένη εβδομάδα - το «μεγαλύτερο δημοσκοπικό σφάλμα στη σύγχρονη εποχή της μαζικής ψηφοφορίας»;
Ο Reid εξέτασε τον τελευταίο μέσο όρο δημοσκοπήσεων της RCP, ο οποίος έδειξε ότι το προβάδισμα του Biden σε διάφορες δημοσκοπήσεις διαμορφώθηκε στο 10% την τελευταία εβδομάδα. Εξετάζοντας αυτό το προβάδισμα στο πλαίσιο και υποθέτοντας ότι ο Trump υπερισχύει τελικά, είναι το μεγαλύτερο σφάλμα των δημοσκόπων από το 1948 όταν ο Πρόεδρος Truman κέρδισε κατά 5% παρά το ότι ήταν πίσω από 4,4% στις τελικές δημοσκοπήσεις.
Image

Μειώθηκε το προβάδισμα Biden

Όπως γράφει η JPMorgan στην εβδομαδιαία της έκθεση Polling and Positioning, για πρώτη φορά εδώ έξι εβδομάδες, το προβάδισμα του Biden μειώθηκε (-1,7 βαθμοί) και παρόλο που συνεχίζει να προηγείται δημοκοπικά, σε πολλές από τις swing states όπως η Florida (παρόλο που όπως διευκρινίζει η JPM, εάν διεξαχθούν οι εκλογές σήμερα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Biden θα κερδίσει την Προεδρία και οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν τη Γερουσία με νίκες κατακτώντας τις κρίσιμες πολιτείες).
Εδώ, ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε μια προειδοποίηση που εκδόθηκε από έναν άλλο αναλυτή της JPMorgan τον Marco Kolanovic, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε μια προειδοποίηση για όσους αναμένουν μια νίκη του Biden: συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι τα τελευταία 4 χρόνια, ο αριθμός των νεοεγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Δημοκρατικών είναι μικρότερος στις κρίσιμες πολιτείες που θα δοθεί η μάχη.
Εάν η εκτίμηση του Kolanovic είναι ακριβής, η αλλαγή στα δεδομένα εγγραφής ψηφοφόρων που φαίνεται παραπάνω θα ακυρώσει αμέσως όλες τις δημοσκοπήσεις όπως αυτή της Real Clear Politics που δείχνει ότι ο Biden σαρώνει τις πολιτείες στης αμφισβητούμενες πολιτείες.
Στην πραγματικότητα, ενώ δεν το λέει, η επίπτωση από την ανάλυση αυτή είναι ότι ο Trump μπορεί να καταλήξει να κερδίσει το κρίσιμο «τρίο» της Πενσυλβανίας (20 εκλογικές ψήφοι), της Φλόριντα (29 ψήφων) και της Βόρειας Καρολίνας (15 ψήφοι).
Τούτου λεχθέντος, ακόμη και ο μέσος όρος της RCP δείχνει ότι η εκλογική επιρροή του Trump σε αυτές της μεσοδυτικές πολιτείες πλησιάζει τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου.
Image


Image
Δεν «κλειδώνει» το αποτέλεσμα

Στη συνέχεια, σε μια ακόμη έκθεση της JPMorgan που δημοσιεύτηκε σήμερα (20/10), ο κ. Nick Panigirtzoglou επισημαίνει ότι «ενώ είναι ίσως αλήθεια ότι κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου η αποτίμηση του κινδύνου στις αγορές προέκυψε από την αβεβαιότητα για την προεδρική εκλογή, την πιθανότητα «κλειστού» ή αμφισβητούμενου εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα περίπου, οι πιθανότητες για καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα έχουν αρχίσει να περιορίζονται.
Αλλά όπου τα πράγματα γίνονται πραγματικά ενδιαφέροντα είναι αν κοιτάξει κανείς την τελευταία δημοσίευση του Investor Business Daily - η οποία μαζί με την Trafalgar προέβλεψε επίσης σωστά το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016 - μαθαίνουμε ότι η διαφορά μεταξύ του Trump και του Biden "ξαφνικά έγινε πολύ πιο μικρή" καθώς η τελευταία δημοσκόπηση του IBD / TIPP για το 2020 «δείχνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι συσπειρώνονται γύρω από τον Trump, ο Biden διχάζει τους Δημοκρατικούς και το χάσμα μεταξύ των ανεξάρτητων υποψήφιων έχει μειωθεί", ωθώντας την IBD να συμπεράνει ότι ο το εκλογικό φίνις «ξαφνικά μοιάζει με το 2016».
Υπενθυμίζοντας, το 2016, οι τελικοί αριθμοί δημοσκόπησης της IBD / TIPP έβαζαν πρώτο τον Trump κατά 1,6% σε έναν αγώνα σε τέτερα γήπεδα, με το τελικό "συγκλονιστικό" αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, η τελευταία δημοσκόπηση IBD / TIPP έδειξε ότι ο Biden προηγείται με 2,3 μονάδες, 48,1%-45,8%

Τα δημογραφικά στοιχεία

Εν τω μεταξύ, ο Biden ηγείται του Trump μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας 18-44 ετών, 56% -35%, στις δημοσκοπήσεις του IBD / TIPP.
Ο Trump έχει ποσοστό 56% -40% μεταξύ των ψηφοφόρων 45-64.
Προσπαθεί να συγκεντρώσει υποστήριξη μεταξύ των ηλικιωμένων, οι οποίοι είναι πολύ πιο ευάλωτοι στον κορωναϊό και που έχουν επικρίνει τον χειρισμό της πανδημίας.
Ο Trump δεσμεύθηκε ότι θα παρείχε δωρεάν πρόσβαση στο φάρμακο αντισωμάτων Regeneron Pharmaceuticals (REGN) το οποίο πιστώνει με την αποκατάστασή της υγείας του. Η κυβέρνηση Trump ετοιμάζεται επίσης να στείλει κάρτες αγοράς φαρμάκων αξίας 200 δολ. σε δεκάδες εκατομμύρια ηλικιωμένων.
Οι ηλικιωμένοι είναι μια άλλη βασική ομάδα που υποστήριξε τον Τrump το 2016 και στράφηκαν προς το Biden, αλλά το χάσμα έχει μειωθεί.
Υποστηρίζουν τον πρώην αντιπρόεδρο, 48% -46%, στην τελευταία δημοσκόπηση του αλλά το προβάδισμά του πριν από δύο εβδομάδες ήταν διψήφιο.
Ο Trump προηγήθηκε μεταξύ των ηλικιωμένων το 2016, 53% -44%, λέει το ινστιτούτο Pew.
Εν τω μεταξύ, ο Biden ηγείται του Trump μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας 18-44 ετών, 56% -35% ( IBD / TIPP).
Ο Trump υποστηρίζεται από το 56% -40% μεταξύ των ψηφοφόρων 45-64.
Image

Συμπέρασμα: Το πόσοι Δημοκρατικοί θα εγγραφούν στις πολιτειες που κερδισε ο Trump και η εκλογική συμπεροφρορα  των ψηφοφόρων μεγάλης ηλικίας είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν εάν θα επαναληφθεί η έκπληξη του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης