Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το ράλι μεγεθών της Παπουτσάνης και η κλωστή της πιστωτικής επέκτασης

Το ράλι μεγεθών της Παπουτσάνης και η κλωστή της πιστωτικής επέκτασης
Η υποχώρηση των λειτουργικών ταμειακών ροών και η αύξηση του καθαρού δανεισμού και των απαιτήσεων
Εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης εμφανίζει η Παπουτσάνης στο εννιάμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 38% στα  30,8 εκατ. ευρώ, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων για τον Όμιλο να διαμορφώνονται σε 4,6 εκατ. ευρώ, έναντι 1,3 το εννεάμηνο του 2019, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους να υπερτριπλασιάζονται στα 3,5 εκατ. ευρώ έναντι 1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Παράλληλα όπως η ίδια η εταιρία αναφέρει οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 38% και να αντιστοιχούν και αντιστοιχούν στο 47% του κύκλου εργασιών της ενώ αναμένει ανάπτυξη όχι μόνο τη φετινή χρονιά αλλά και το 2021. Επιπλέον φαίνεται να κάνει σημαντικές επενδύσεις καθώς παρατηρείται αύξηση των ενσώματων παγίων.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν σημεία στις οικονομικές της καταστάσεις τα οποία αν μη τι άλλο δημιουργούν ερωτήματα για το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Το πρώτο είναι ότι οι λειτουργικές ταμιακές ροές υποχώρησαν στα 1,9 εκ ευρώ από 2,1 εκ ευρώ το περυσινό ενιάμηνο και ο καθαρός δανεισμός εκτινάχθηκε στα 9,1 εκ ευρώ από 5,5 εκ ευρώ στο τέλος του 2019 δηλαδή αύξηση σε ποσοστό 65%. Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της εταιρίας αυξήθηκε στα 11,93 εκ ευρώ από 8,15 εκ ευρώ δηλαδή κατά 3,8 εκ ευρώ περίπου.
Η εταιρία αύξησε επίσης στο ενιάμηνο τα αποθέματά της με ρυθμούς υψηλότερους της αύξησης των πωλήσεων και συγκεκριμένα στα 7,2 εκ ευρώ από 3,9 εκ ευρώ αλλά και ενίσχυσε τις πιστώσεις προς τους αγοραστές των προϊόντων της στα 6,4 εκ ευρώ από 4,1 εκ ευρώ δηλαδή κατά 56% . Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι οι λοιπές απαιτήσεις αυξήθηκαν στα 2,2 εκ ευρώ από μόλις 650 χιλιάδες στο τέλος του έτους.
Επίσης προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη αύξησε τις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές κατά 3,5 εκ ευρώ.
Η μεταβολή των παραπάνω μεγεθών δείχνει ότι υπάρχει μια ιδιαίτερα επιθετική πολιτική ανάπτυξης που βασίζεται σε δανειακά η οποία ουσιαστικά κρέμεται στην κλωστή επίτευξης των στόχων. Και με δεδομένο ότι το κεφάλαιο κίνησης είναι στα 5,2 εκ ευρώ η εταιρία στα προσεχή τρίμηνα θα πρέπει να διατηρήσει υψηλή ανάπτυξη αλλά και να έχει ισχυρή εισπραξιμότητα πωλήσεων προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα. Συγκρίνοντας τα στοιχεία ενιαμήνου με αυτά του εξαμήνου προκύπτει μείωση στο κεφάλαιο κίνησης κατά 1 εκ ευρώ και σταθερός καθαρός δανεισμός.
Τα πάγια στο τρίμηνο έχουν αυξηθεί κατά 1 εκ ευρώ, τα αποθέματα και οι απαιτήσεις έχουν μειωθεί αθροιστικά κατά 1,3 εκ ευρώ ενώ οι λοιπές απαιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά 430 χιλιάδες ευρώ. Τα δάνεια παρουσιάζουν μείωση κατά 1 εκ ευρώ ενώ μείωση κατά 900 χιλιάδες παρουσιάζουν και οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές.
Οι πωλήσεις στο τρίμηνο ήταν 9,9 εκ ευρώ ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν 8 εκ ευρώ.
Ουσιαστικά η εταιρία στο τρίτο τρίμηνο αναπτύσσεται δυναμικά αλλά είναι εμφανής η προσπάθεια να υπάρξει συμμάζεμα στην πιστωτική της επέκταση.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης