Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αμετακίνητη η εισαγγελέας για τις αναστολές - Παρέμβαση της κυβέρνησης Σαμαρά κατήγγειλε ο Κασιδιάρης - Διακοπή για αύριο 22/10

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αμετακίνητη η εισαγγελέας για τις αναστολές - Παρέμβαση της κυβέρνησης Σαμαρά κατήγγειλε ο Κασιδιάρης - Διακοπή για αύριο 22/10
Πιθανότατα αύριο το δικαστήριο θα ανακοινώσει και την απόφασή του για τις αναστολές στην έκτιση των ποινών των καταδικασθέντων
(upd) Για αύριο το πρωί διακόπηκε η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, με την ολοκλήρωση των δευτερολογιών της υπεράσπισης για το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης.
Στο δικαστήριο αύριο στις 11 το πρωί θα αγορεύσει η εισαγγελέας για τα αιτήματα που υπέβαλαν ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Γιάννης Λαγός.
Πιθανότατα αύριο το δικαστήριο θα ανακοινώσει και την απόφασή του για τις αναστολές στην έκτιση των ποινών των καταδικασθέντων.
Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου επέμεινε στην πρότασή της περί αναστολής έκτισης των ποινών για όλους τους καταδικασθέντες, πλην του Γιώργου Ρουπακιά.
Την ίδια ώρα, ο Ηλίας Κασιδιάρης κατήγγειλε παράνομες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση Σαμαρά, κάνοντας λόγο για επικοινωνίες του Δ. Βαρτζόπουλου, εξ απορρήτων του πρώην πρωθυπουργού, με πρόσωπο το οποίο επικοινώνησε με τον Ρουπακιά πριν και μετά τη δολοφονία Φύσσα. 
Ο πρώην βουλευτής ζήτησε κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με τον Δ. Βαρτζόπουλο.
Ο Γ. Λαγός ζήτησε, διά των συνηγόρων του, να διερευνηθεί ποιος έδωσε εντολή να συλληφθεί στο αεροδρόμιο, καθώς και να διαβαστούν δηλώσεις του που λέει ότι εάν καταδικαστεί και δεν δοθεί αναστολή, θα έρθει στην Ελλάδα για να εκτίσει την ποινή του.
Η κ. Οικονόμου είπε πως επιθυμεί να απαντήσει «στα ερωτήματα που θέσατε με ιδιαίτερα έντονο ύφος στην εισαγγελέα της έδρας».
Η εισαγγελέας, αφού διάβασε όλη τη διάταξη για τη χορήγηση ανασταλτικών αποτελεσμάτων, ανέφερε ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα έχουν καταργηθεί τα άρθρα που αναφέρονται σε υπότροπους εγκληματίες, έχοντας παραμείνει μόνο για ορισμένα εγκλήματα.
Επανέλαβε ότι η πρότασή της για χορήγηση ή μη ανασταλτικού αποτελέσματος στους καταδικασμένους σε κάθειρξη, συμπεριλαμβανομένου και του Γιάννη Λαγού, ασχέτως εάν ο ίδιος το ζήτησε ή όχι, είναι σύμφωνη με τον Νόμο, καθώς όλοι οι καταδικασθέντες, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, πληρούν τις προδιαγραφές του Νόμου.
Υποστήριξε επίσης, ότι η καταδίκη του Νίκου Μιχαλολιάκου το 1979 δεν αφορά -όπως είπε- εκρηκτικούς μηχανισμούς και έκρηξη.
Επίσης, ανέφερε ότι οι καταδικασθέντες αμετακλήτως για τη δολοφονία Λουκμάν και για την επίθεση στον χώρο «Αντίπνοια», αφενός έχουν εκτίσει τις ποινές τους και αφετέρου τα εγκλήματα αυτά, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, δεν τελέστηκαν εκτός της εγκληματικής οργάνωσης, για την οποία καταδικάστηκαν τώρα.
Η εισαγγελέας ανέγνωσε το βούλευμα που εκδόθηκε το 2015, προκειμένου να επιστρέψει στη φυλακή ο Γιάννης Λαγός για παραβίαση περιοριστικού όρου, καθώς και αυτό που εκδόθηκε δύο μήνες μετά, που αντικατέστησε την κράτηση, κρίνοντας πως ο νυν ευρωβουλευτής δεν είχε πεποίθηση ότι παραβίασε τους όρους.
Να σημειωθεί ότι λίγο πριν λάβει τον λόγο η κ. Οικονόμου, στο δικαστήριο αναγνώστηκε το βούλευμα με το οποίο επέστρεψε στη φυλακή ο Γιάννης Λαγός το 2015, το οποίο εστάλη από την Εισαγγελία Εφετών, μετά τη χτεσινή εντολή της προέδρου.
Η κ. Οικονόμου σε έντονο ύφος είπε προς το δικαστήριο: «Ποια παραπλάνηση υπήρξε εκ μέρους της εισαγγελέως έδρας και ποια στοιχεία απέκρυψε;».
Η Αδαμαντία Οικονόμου κατήγγειλε την Πολιτική Αγωγή για ανοίκειες επιθέσεις προς το πρόσωπό της.
«Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής παραβιάζουν τη δεοντολογία. 
Καταφέρονται συνεχώς με συκοφαντικές εκφράσεις σε βάρος της εισαγγελέως επειδή δεν είναι αρεστές οι προτάσεις της», τόνισε η κ. Οικονόμου.
Ως προς το αίτημα Κασιδιάρη, η εισαγγελέας της έδρας εποφυλάχθηκε να τοποθετηθεί.
Η διαδικασία συνεχίζεται με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.

Παρέμβαση της κυβέρνησης Σαμαρά καταγγέλλει ο Κασιδιάρης - Τα στοιχεία

Παρέμβαση της κυβέρνηση Σαμαρά κατήγγειλε ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Ο Κασιδιάρης προσκόμισε ένα συγκλονιστικό, όπως είπε, στοιχείο, το οποίο υπάρχει στη δικογραφία αλλά διέλαθε της προσοχής του δικαστηρίου.
Ο πρώην βουλευτής προσκόμισε στο δικαστήριο έγγραφα, από τα οποία όπως υποστηρίζει, μέσω των άρσεων τηλεφωνικών απορρήτων προκύπτει ότι δύο ημέρες πριν από τη δολοφονία Φύσσα και συγκεκριμένα στις 16/9/2013 ο Δ. Βαρτζόπουλος, «ανώτατος κυβερνητικός παράγων, εξ απορρήτων σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μιλάει δύο φορές με πρόσωπο, το οποίο στη συνέχεια μιλάει με τον Γιώργο Ρουπακιά».
Σύμφωνα με τον κ. Κασιδιάρη, τα δύο αυτά πρόσωπα έχουν συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2013 και οι συνομιλίες τους επανέρχονται δύο ημέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή, «ο ανώτατος κυβερνητικός παράγων, που είναι σήμερα βουλευτής», πρέπει να έρθει στο δικαστήριο να καταθέσει «τι έλεγε με τον άνθρωπο που συνομιλούσε με τον δράστη της δολοφονίας».
Ο Κασιδιάρης αναφέροντας τα στοιχεία των δύο συνομιλούντων, ζήτησε να εξεταστεί κατά αντιπαράσταση με τον ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα.
Όπως είπε «το δικαστήριο έπρεπε να έχει διερευνήσει αυτή την υπόθεση.
Ζητώ, έστω και αυτή την κρίσιμη ώρα, το δικαστήριο να διερευνήσει αυτό το θέμα, διότι έχει χρέος να αποδείξει όχι μόνο τον ένοχο, αλλά και τον αθώο».
Ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε αθώος για όλες τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι το έγκλημα που του προσάπτεται είναι ατιμωτικό για την προσωπικότητά του.
Έχει καταστραφεί η ζωή μου για ενα έγκλημα με το οποίο δεν έχω καμία σχέση.
Συντάσσομαι με την εισαγγελική πρόταση για το προσβλητικό έγκλημα της εγκληματικής οργάνωσης», ανέφερε ο πρώην βουλευτής.

Καμπαγιάννης (Πολιτική Αγωγή): Φούσκες Κασιδιάρη για να αποφύγει τη φυλακή

Κακοπαιγμένο θέατρο χαρακτήρισε τις καταγγγελίες Κασιδιάρη ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής.
Όπως αναφέρει, «μετά τη λήξη της αποδεικτικής διαδικασίας, ο Κασιδιάρης, πανικόβλητος εν όψει της απόφασης για την αναστολή ή μη της ποινής του, εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο και πέταξε μια αστεία στρακαστρούκα.
Επικαλέστηκε στοιχεία από έγγραφα άρσεων απορρήτων ήδη γνωστά και αναγνωσθέντα στο δικαστήριο, στα οποία αναφέρεται το τηλέφωνο του στελέχους της τότε κυβέρνησης Σαμαρά Βαρτζόπουλου.
Πρόκειται για αστειότητες: έχει ήδη προκύψει ότι η ΗΓΕΣΙΑ της Χρυσής Αυγής μιλούσε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ και ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ με τον Γενικό Γραμματέα της τότε κυβέρνησης Σαμαρά Παναγιώτη Μπαλτάκο.
Αν ο Κασιδιάρης ψάχνει να βρει τη σχέση της εγκληματικής οργάνωσης με την τότε κυβέρνηση, ας απευθυνθεί στον συνεργάτη του στη Βουλή χρυσαυγίτη Ζούμπο ο οποίος τον ενημέρωνε για τις κατευθύνσεις που έδινε ο Μπαλτάκος για την ψήφο της Χρυσής Αυγής σε νομοσχέδια της τότε κυβέρνησης.
Επί πεντέμιση χρόνια δεν έρχονταν στο δικαστήριο.
Και τώρα που καταδικάστηκαν και επίκειται η φυλάκισή τους, θυμήθηκαν τη δικογραφία την οποία χαρακτήριζαν "γελοία".
Κακοπαιγμένο θέατρο για τους τελευταίους αφελείς, επιθανάτιος ρόγχος του ναζιστικού μορφώματος», τόνισε.

Μιχαλόλιας (συνήγορος Μιχαλολιάκου): Θα καταφύγετε σε μία απόφαση 41 ετών;

Ο συνήγορος και αδελφός του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας, αναφέρθηκε στην καταδίκη του 1979.
«Αναφερθήκατε σε εκείνο το πλημμέλημα του Νίκου Μιχαλολιάκου σε ηλικία 22 ετών.
Αυτό που μου δίνει κουράγιο είναι ότι για να καταφεύγουμε σε μια δικαστική απόφαση που εκδόθηκε πριν από 41 χρόνια, δείχνει την αδυναμία, την έλλειψη επιχειρημάτων. Ηταν τον Οκτώβριο του 1979 και η τέλεση της πράξης ήταν στα 19 του χρόνια και σήμερα είναι 63.
Ποια ηθική και δικονομική αναγκαιότητα θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε δικαστή να καταφύγει σε απόφαση 41 ετών για να τον κρίνει;», διερωτήθηκε.
ο συνήγορος και αδερφός του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλια.
Οι συνήγοροι του Νίκου Μιχαλολιάκου επιτέθηκαν στην Πολιτική Αγωγή για τις δηλώσεις που κάνει εκτός της αίθουσας, χαρακτηρίζοντας ηθικά ανεπίτρεπτη τη στάση τους, η οποία όπως είπαν παραβιάζει των κώδικα δικηγόρων.
Ο κ. Μιχαλόλιας χαρακτήρισε «περιοδεύοντα θίασο» τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής, που έχει κατακλείσει όπως είπε τα ΜΜΕ, ενώ αναφέρθηκε και σε δημοσιογράφο που όπως είπε, την άκουσε να μιλάει στο τηλέφωνο και να λέει ότι η εισαγγελέας πρότεινε αναστολές αλλά η ίδια ξέρει πως η πρόεδρος δεν θα δεχτεί την πρόταση.
«Σας τα λέω αυτά γιατί σας εκθέτουν», είπε ο κ. Μιχαλόλιας.
Ο έτερος συνήγορος κ. Παπαδέλης, συνεχίζοντας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δημοσιογράφος «έχει ετοιμάσει και το κελί στο Δομοκό», ενώ κατήγγειλε ότι άγνωστοι του έστειλαν μήνυμα στο twitter, ότι η κ. Οικονόμου «θα έπρεπε να έχει την τύχη που είχε η εισαγγελέας Ανδρουλιδάκη».

Υπεράσπιση Λαγού: Βέβαιη η δικαίωση στα ευρωπαϊκά δικαστήρια

«Λάβετε τις θερμές ευχαριστίες του Ιωάννη Λαγού γιατί με όλα αυτά θα είναι βέβαιη η νίκη του στα ευρωπαϊκά δικαστήρια», ανέφερε ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού.
Ο ευρωβουλευτής θεωρεί ότι διώκεται για τις απόψεις του αι εάν δεν του χορηγηθεί ανασταλτική δύναμη στην έφεση, θα έρθει στην Ελλάδα για να εκτίσει την ποινή του επειδή το θεωρεί τιμή του.

Η χθεσινή παρέμβαση της προέδρου

Σημειώνεται ότι η διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται σήμερα, μετά τη χθεσινή απρόσμενη εξέλιξη, καθώς η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη ουσιαστικά αμφισβήτησε την αξιοπιστία της εισαγγελικής πρότασης για τις αναστολές, καλώντας την Αδαμαντία Οικονόμου, είτε να διευκρινίσει την ήδη υποβληθείσα πρόταση της για τις εκτίσεις των ποινών, είτε να τη συμπληρώσει.
Παράλληλα ζήτησε να προσκομιστούν στο δικαστήριο από την Εισαγγελία Εφετών τα βουλεύματα που αφορούν τον Γιάννη Λαγό προκειμένου να διαπιστωθεί αν καταγράφεται σε αυτά παραβίαση των όρων που του έχουν επιβληθεί, θέμα τεράστιας σημασίας για την κρίση του δικαστηρίου ως προς το αν θα αποφασίσει την έκτιση ή όχι της ποινής του ευρωβουλευτή.
Και αυτό ανεξάρτητα από το αν ζήτησε ή όχι ανασταλτικό στην έφεση ο ίδιος ο κ. Λαγός, που εν προκειμένω δεν ζήτησε καταγγέλλοντας το δικαστήριο, αφού το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει αυτεπάγγελτα για το θέμα αυτό.
Η χθεσινή διαδικασία έκλεισε χωρίς να συνεχιστούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης, που αναμένεται να συνεχιστούν και πιθανότατα να ολοκληρωθούν σήμερα εκτός απροόπτου.
Εφόσον η διαδικασία κινηθεί εντός αυτού του πλαισίου είναι πιθανό η απόφαση του δικαστηρίου για το αν και ποιοι καταδικασθέντες θα εκτίσουν τις ποινές τους να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ωρών και έως αύριο Πέμπτη.
Το βέβαιο είναι πως το δικαστήριο αναζητεί κάθε στοιχείο που θα το βοηθήσει να έχει ορθή κρίση για το ζήτημα αυτό, όπως άλλωστε φάνηκε και από όσα ειπώθηκαν μεταξύ της προέδρου της Έδρας κ. Λεπενιώτη και της εισαγγελέως κ. Οικονόμου χθες τόσο για τα ποινικά μητρώα 11 καταδικασθέντων όσο και τον κ. Λαγό και τους περιοριστικούς όρους . Ίσως η χθεσινή καταληκτική ερώτηση της προέδρου «αυτή είναι η πρόταση; Για όλους (ανασταλτικό στην έφεση) παρά τον κίνδυνο υποτροπής;» προς την κ. Οικονόμου, να δηλώνει και τον προβληματισμό του δικαστηρίου ως προς συγκεκριμένους καταδικασθέντες και το αν θα θεωρηθούν υπότροποι ή όχι.
 
Ο διάλογος Λεπενιώτη - Οικονόμου

Πρόεδρος: ….Η κυρία εισαγγελέας ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα των καταδικασθέντων είναι λευκά πλην των ονομαστικά αναφερομένων….
Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο ονομαστικά και 11 ακόμη καταδικασθέντες (τους αναφέρει ονομαστικά ) .... Πλην των πέντε προσώπων που καταδικάστηκαν για ήσσονος σημασίας πράξεις. Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στους κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης.
Όπως για παράδειγμα όσοι καταδικάσθηκαν για την ανθρωποκτονία Λουκμάν κα. Κατά τούτο, το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση. Δεύτερον η εισαγγελέας ανέφερε ότι κάποιοι εκ των καταδικασθέντων δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν.
Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο δικηγόρος του κ. Ματθαιόπουλου και κατέθεσε κάποια έγγραφα όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. 
Άρα, πρέπει να αναζητηθεί με επιμέλεια της εισαγγελέα τυχόν βούλευμα για τον αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός.
Εισαγγελέας: Δεν είπα για ήσσονος απαξίας πράξεις….
Πρόεδρος: Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε.
Εισαγγελέας: Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο.
Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;
Εισαγγελέας: Όλοι τηρούν τους όρους (σ.σ. για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση). Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο.
Πρόεδρος: Και η πρόταση ποια είναι;
Εισαγγελέας: Να ανασταλεί και για αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους.
Πρόεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;
Εισαγγελέας: Μάλιστα
Πρόεδρος: Σημειώστε το κύριε γραμματέα. Για το θέμα Λαγού τώρα. Υπάρχει σχετικό βούλευμα ότι παραβίασε τους όρους; Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο, ώστε με επιμέλεια της εισαγγελέα να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Λαγού.

Τι αναφέρει η εισαγγελική πρόταση


Αναστολή στην εκτέλεση της ποινής για όλους τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, πλην Ρουπακιά, καθώς έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.
Η εισαγγελέας πρότεινε αναστολή και για τον Γιάννη Λαγό, παρά το γεγονός ότι δεν υπέβαλε σχετικό αίτημα.
«Να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των καταδικασθέντων για ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους», είπε, μεταξύ άλλων, η κ. Οικονόμου.
Όπως εξήγησε η εισαγγελέας, όλοι πλην Ρουπακιά, έχουν λευκό ποινικό μητρών, εκτός από τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τους Αλεξόπουλο, Μπούκουρα.
Όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάτω των τριών ετών, δικαιούνται αναστολή αυτοδικαίως.
Η κ. Οικονόμου πρότεινε να αποδεχθεί το δικαστήριο τις αιτήσεις για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, καθώς, όπως είπε, αποδείχθηκε ότι:
1. Έχουν μόνιμη και γνωστή διαμονή.
2. Δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, τους οποίους τηρούν απαρεγκλίτως.
3. Δεν προέβησαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για διαφυγή τους και επομένως δεν είναι ύποπτοι φυγής.
Είναι, είτε οι ίδιοι παρόντες στο δικαστήριο είτε εκπροσωπούμενοι νομίμως.
Μάλιστα, η κ. Οικονόμου τόνισε ότι κατά το τελευταίο διάστημα προσήλθαν στο δικαστήριο και καταδικασθέντες πρώην βουλευτές, αναφέροντας ονομαστικά όσους παρέστησαν.
4. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι είναι πιθανή διάπραξη νέων αδικημάτων από τους καταδικασθέντες.
5. Η πλειονότητά τους έχει λευκά ποινικά μητρώα.
Η κ. Οικονόμου ανέφερε τους κατηγορουμένους που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, με πρώτον στη λίστα τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1979 για υπόθεση βομβιστικής ενέργειας.
6. Μετά την παρέλευση επταετίας από την τελευταία πράξη που αποδίδεται στην οργάνωση (δολοφονία Φύσσα), δεν εξετράπησαν σε αξιόποινες πράξεις.
Η εισαγγελέας, επίσης, τόνισε ότι πολλοί εκ των κατηγορουμένων έχουν παραμείνει σε καταστήματα κράτησης, εξαντλώντας το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, ενώ ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της επεσήμανε ότι η εφημερίδα και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχουν κλείσει και επομένως δεν εμφανίζει πολιτικό λόγο.
Το δικαστήριο αυτήν την ώρα είναι σε διακοπή και κατόπιν η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.
Οι καταδικασθέντες διατύπωσαν τα αιτήματά τους προς το δικαστήριο με κυρίαρχη αιτιολογία, ανάμεσα σε πολλές που επικαλέστηκε η υπεράσπιση, τον μεγάλο χρόνο που θα απαιτηθεί, ώστε να εισαχθεί ξανά η υπόθεση για τη δευτεροβάθμια κρίση της Δικαιοσύνης.
Οι συνήγοροι υποστηρίζουν πως μέχρι τον προσδιορισμό της υπόθεσης ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι εντολείς τους ουσιαστικά θα έχουν εκτίσει τις ποινές τους (με τις ευνοϊκές διατάξεις του 1/3 έκτισης ή των 3/5 της ποινής κλπ) και επομένως η εκδίκαση της έφεση θα "είναι δώρον άδωρον".
Η εκτίμηση της υπεράσπισης για τον προσδιορισμό της έφεσης στηρίζεται στο γεγονός πως σε αντίστοιχες μεγάλες υποθέσεις η καθαρογραφή της απόφασης απαιτεί χρόνο. Είναι ενδεικτικό πως η απόφαση με το πλήρες σκεπτικό του δικαστηρίου για την πρωτοβάθμια δίκη της "17 Νοέμβρη" , που είχε διαρκέσει περίπου έξι μήνες, εκδόθηκε περίπου επτά μήνες μετά την ανακοίνωση της στο δικαστήριο, ενώ η απόφαση για την υπόθεση της Siemens που ανακοινώθηκε το Νοέμβριο του 2019 δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη.
Οι καταδικασθέντες για τη Χρυσή Αυγή επικαλέστηκαν όλους τους λόγους που προβλέπονται από τον νόμο (της ανεπανόρθωτης βλάβης που θα υποστούν οι ίδιοι και πρόσωπα που έχουν την φροντίδα τους, ιατρικούς λόγους και άλλους ουσιαστικούς λόγους) και πλέον είναι θέμα ωρών ή μίας ημέρας να αποφασίσει το δικαστήριο ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για τον καθέναν τους.
Πολλοί προεξοφλούν πως μετά τη δήλωση του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού ότι δεν επιθυμεί να αιτηθεί την μη έκτιση της ποινής του και ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο, ο ευρωβουλευτής έθεσε εαυτόν ένα βήμα πιο κοντά στην φράση "διατάσσει έκτιση" του δικαστηρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης