Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Αυξήθηκε κατά 300.000 ανθρώπους η θνησιμότητα την περίοδο της πανδημίας

ΗΠΑ: Αυξήθηκε κατά 300.000 ανθρώπους η θνησιμότητα την περίοδο της πανδημίας
Τα δεδομένα καταδεικνύουν δυσανάλογα υψηλές αυξήσεις της πλεονάζουσας θνησιμότητας μεταξύ φυλετικών και εθνικών ομάδων που πλήττονται ιδιαίτερα από τη νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός
Σε έκθεση CDC σημειώνεται πως στις ΗΠΑ πέθαναν 299.028 επιπλέον άνθρωποι την περίοδο από την 26η Ιανουαρίου ως την 3η Οκτωβρίου 2020 στη χώρα σε σύγκριση με τον μέσο όρο που θα προέκυπτε με βάση τα στοιχεία προηγούμενων ετών.
Σχεδόν 300.000 επιπλέον άνθρωποι πέθαναν στις ΗΠΑ το 2020, την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, απ' όσους θα μπορούσαν να αναμένονται με βάση τα ιστορικά δεδομένα και τις τάσεις, με τα δύο τρίτα των θανάτων αυτών να εκτιμάται πως οφείλονταν στην COVID-19, αναφέρει έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), που τονίζει πως ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων είναι μάλλον πολύ υποτιμημένος.
Στην έκθεση CDC σημειώνεται πως στη χώρα πέθαναν 299.028 επιπλέον άνθρωποι την περίοδο από την 26η Ιανουαρίου ως την 3η Οκτωβρίου 2020 στη χώρα σε σύγκριση με τον μέσο όρο που θα προέκυπτε με βάση τα στοιχεία προηγούμενων ετών.
Ως τα μέσα αυτού του μήνα (Οκτώβριος 2020) είχαν καταγραφεί 216.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επίσημα.
Όμως ο αριθμός αυτός «μπορεί να υποτιμά τον συνολικό αντίκτυπο της πανδημίας στη θνησιμότητα», συμπλήρωσαν.
«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην έμμεση αύξηση των θανάτων λόγω της πανδημίας, με την αναστάτωση της λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας να είναι ένας εξ αυτών», επισήμανε η Λόρεν Ρόσεν, ειδική στις στατιστικές δημόσιας υγείας στα CDC, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η καταμέτρηση ενδέχεται να μην περιλαμβάνει θανάτους που συνδέονται έμμεσα με την πανδημία, που προκλήθηκαν από τη μείωση της πρόσβασης και την αποδιοργάνωση στις υπηρεσίες υγείας, και από παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ, η άνοια, ή παθήσεις του αναπνευστικού, σύμφωνα με την έκθεση.
Ενδέχεται όμως να αντανακλά επίσης αύξηση των θανάτων που δεν συνδέονται με την πανδημία, αναγνωρίζουν οι ειδικοί των CDC.
Τα δεδομένα πάντως καταδεικνύουν δυσανάλογα υψηλές αυξήσεις της πλεονάζουσας θνησιμότητας μεταξύ φυλετικών και εθνικών ομάδων που πλήττονται ιδιαίτερα από τη νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Η μεγαλύτερη αύξηση της πλεονάζουσας θνησιμότητας, εκατοστιαία, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια καταγράφηκε μεταξύ των ισπανόφωνων (+53,6%), ενώ μεγάλες αυξήσεις παρατηρήθηκαν επίσης μεταξύ των Αφροαμερικανών (+32,9%) και των Ασιατών (+36,6%).
Με βάση την καταμέτρηση του Reuters, στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί περίπου 220.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.
Τα CDC βρήκαν ότι πλεονάζοντες θάνατοι σημειώνονταν κάθε εβδομάδα από τον Μάρτιο του 2020 και έφθασαν στην κορύφωσή τους τις εβδομάδες που ολοκληρώθηκαν την 11η Απριλίου και την 8η Αυγούστου 2020.
Η υψηλότερη αύξηση των πλεοναζόντων θανάτων εκατοστιαία καταγράφηκε μεταξύ των ενηλίκων της κατηγορίας 25-44 ετών (+26,5%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης