Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη - σοκ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε 500.000 νεογέννητα το 2019

Μελέτη - σοκ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε 500.000 νεογέννητα το 2019
Οι εκτιμήσεις πραγματοποιήθηκαν από το Ινστιτούτο Health Effects Institute που εδρεύει στις ΗΠΑ και το έργο Global Burden of Disease του Ινστιτούτου Μετρήσεων Υγείας και Αξιολόγησης και δημοσιεύεται στην Daily Sabah στις 21 Οκτωβρίου 2020
Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε 476.000 νεογέννητα το 2019, με τις περισσότερες υποθέσεις να εντοπίζονται στην Ινδία και την υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια μελέτη που ανέφερε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των θανάτων προήλθαν από επιβλαβείς αναθυμιάσεις που προήλθαν από καύσιμα μαγειρέματος.
Ειδικότερα, περισσότερα από 116.000 βρέφη στην Ινδία πέθαναν από την ατμοσφαιρική ρύπανση τον πρώτο μήνα της ζωής τους και το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 236.000 στην Υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με το State of Global Air 2020.
Οι εκτιμήσεις πραγματοποιήθηκαν από το Ινστιτούτο Health Effects Institute που εδρεύει στις ΗΠΑ και το έργο Global Burden of Disease του Ινστιτούτου Μετρήσεων Υγείας και Αξιολόγησης και δημοσιεύεται στην Daily Sabah.
Οι μελετες βασίστηκαν σε ένα σύνολο στοιχείων που συνδέουν τις εκθέσεις των μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην ατμοσφαιρική ρύπανση με αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν τα βρέφη τους πολύ μικρά (χαμηλό βάρος γέννησης) ή πολύ νωρίς (πρόωρος τοκετός).
Αυτές οι καταστάσεις συνδέονται με σοβαρές επιπλοκές και ευθύνονται ήδη για τη συντριπτική πλειονότητα των θανάτων σε νεογνά και στις δύο περιοχές.
Η νέα ανάλυση υπολόγισε το ποσοστό αυτών των θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση του περιβάλλοντος και των νοικοκυριών.
"Η υγεία ενός βρέφους είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον κάθε κοινωνίας, και αυτή η απόδειξη υποδηλώνει έναν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για βρέφη που γεννήθηκαν στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική", δήλωσε ο Dan Greenbaum
"Αν και υπήρξε μια αργή και σταθερή μείωση της εξάρτησης των νοικοκυριών από καύσιμα κακής ποιότητας, η ατμοσφαιρική ρύπανση από αυτά τα καύσιμα εξακολουθεί να αποτελεί βασικό παράγοντα για τους θανάτους των βρεφών", πρόσθεσε ο ίδιος.
Συνολικά, η έκθεση διαπίστωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση οδήγησε σε 6,7 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2019, καθιστώντας την την τέταρτη κύρια αιτία θανάτου λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της χρήσης καπνού και των διατροφικών κινδύνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης