Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brainard (Fed ΗΠΑ): Έτσι θα φτάσουμε σε ανάκαμψη «τύπου Κ» - Η οικονομία χρειάζεται άμεσα στήριξη

Brainard  (Fed ΗΠΑ):  Έτσι θα φτάσουμε σε ανάκαμψη «τύπου Κ» - Η οικονομία χρειάζεται άμεσα στήριξη
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις προοπτικές της ανάκαμψης είναι να  αποσυρθεί πολύ σύντομα η δημοσιονομική στήριξη, σημείωσε η υπεύθυνη της Fed για τα συναλλαγματικά αποθέματα  Lael Brainard
Παρά τα ενθαρρυντικά πρόωρα σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία των ΗΠΑ από τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας, αυτή καταγράφεται άνιση και απαιτεί συνεχή υποστήριξη από την Fed και τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι αυτή θα λάβει ευρεία και βιώσιμη μορφή, σύμφωνα με την υπεύθυνη της Ομοσπονδιακής Τράπεζα των ΗΠΑ για τα συναλλαγματικά αποθέματα Lael Brainard σε δηλώσεις της Τετάρτη (21/10).

Η Brainard, υπογράμμισε ότι οι ενδείξεις επιστροφής στην κανονικότητα υποκρύπτουν την πραγματικότητα των ανισοτήτων τόσο μεταξύ τομέων της οικονομίας όσο και μεταξύ των πολιτών οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν φρένο στην ανάκαμψη και επανέλαβε την έκκληση της Fed για περισσότερα άμεσα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η αποτυχία της κυβέρνησης να παράσχει περαιτέρω ενίσχυση είναι, εκτός από την ίδια την πανδημία, ο σημαντικότερος παράγοντας αρνητικών προοπτικών.

«Τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας διά της νομισματικής πολιτικής - εάν συνδυαστούν με πρόσθετη στοχευμένη δημοσιονομική στήριξη - μπορεί να μετατρέψει μια ανάκαμψη σε σχήμα Κ σε μια ευρεία και διάχυτη στην κοινωνία ανάκαμψη που προσφέρει συνολικά καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε ο Brainard.

Η αναφορά της Brainard σε μια ανάκαμψη σε «σχήμα Κ» υπονοεί μια ολοένα και πιο δημοφιλή περιγραφή της ανάκαμψης από το χαμηλό σημείο στην οικονομική δραστηριότητα της άνοιξης στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας καθώς πολλά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις είδαν έστω και μικρή βελτίωση στα εισοδήματά τους.
Η Brainard υπογράμμισε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις προοπτικές της ανάκαμψης είναι να αποσυρθεί πολύ σύντομα η δημοσιονομική στήριξη.
«Αυτό θα σήμαινε φρενάρισμα της αναπτυξιακής δυναμικής, συγκράτηση της αύξησης της απασχόλησης και της ζήτησης. Ταυτόχρονα υπάρχει ο κίνδυνος θα επιταθεί ο φόβος για απότομη αύξηση της ανεργίας και των λουκέτων σε επιχειρήσεις με τελικό αποτέλεσμα να πληγεί η παραγωγική ικανότητα της χώρας», δήλωσε ο Brainard.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης