Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

ΙΑΣΩ Παίδων: Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της στένωσης της τραχείας από την πλέον εξειδικευμένη ιατρική ομάδα

tags :
ΙΑΣΩ Παίδων: Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της στένωσης της τραχείας  από την πλέον εξειδικευμένη ιατρική ομάδα
Σοβαρή τραχειακή νόσος στα παιδιά είναι σπάνια και πολύ πρόσφατα έχει σημειωθεί προόδος στη χειρουργική και την ιατρική αντιμετώπισή της που επιτρέπουν να αντιμετωπίζονται τώρα αυτές οι καταστάσεις με επιτυχία
Η Συγγενής Στένωση της Τραχείας είναι μία σοβαρή και σπάνια νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από τη στένωση του αυλού της τραχείας, συνήθως λόγω της ύπαρξης πλήρους κυκλικών χόνδρινων κρίκων αντί των φυσιολογικών χόνδρινων ημικρικίων και της απουσίας του μεμβρανώδους τμήματος της τραχείας.
Η συγγενής στένωση τραχείας είναι μια εκ γενετής ανωμαλία  και η αιτία της είναι άγνωστη. Η επίκτητη στένωση εμφανίζεται λόγω τραύματος κατά τη  διασωλήνωση, τραυματισμού του λαιμού και λόγω της τραχειοστομίας.
Σοβαρή τραχειακή νόσος στα παιδιά είναι σπάνια και πολύ πρόσφατα έχει σημειωθεί προόδος στη χειρουργική και την ιατρική αντιμετώπισή της που επιτρέπουν να αντιμετωπίζονται τώρα αυτές οι καταστάσεις με επιτυχία.
Συνήθως, ένα νεογνό θα παρουσιάσει θορυβώδη αναπνοή. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το παιδί θα μπορούσε να σταματήσει να αναπνέει και να γίνει μπλε. Ενδέχεται  να υπάρχουν σχετιζόμενες καρδιοπνευμονικές ανωμαλίες για τις οποίες το βρέφος θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η κατάσταση διαγιγνώσκεται είτε κατά τη διάρκεια της διασωλήνωσης, ή αποσωλήνωσης ή όταν το παιδί παρουσιάζει επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις που είναι περισσότερες  από τις συνήθεις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Όσο πιο  σοβαρή είναι η στένωση και όσο μεγαλύτερο το μήκος της στένωσης τόσο πιο έντονα τα συμπτώματα.
Είναι τα συμπτώματα, τα σημεία και το πιο σημαντικό η υποψία μιας τέτοιας κατάστασης που οδηγεί στη διάγνωσή της. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται κατά τη διάρκεια της διαρινικής ευέλικτης λαρυγγοσκόπησης και τραχειοβογχοσκόπησης, η οποία επιτρέπει στους γιατρούς να κοιτάξουν μέσα στην τραχεία χρησιμοποιώντας ένα βρογχοσκόπιο που δείχνει μια μεγεθυμένη εικόνα ολόκληρου του αεραγωγού. Το παιδί θα κάνει αξονική τομογραφία του θώρακα, ένα ECHO (υπερηχογράφημα της καρδιάς) για να ελέγχουν συνυπάρχουσες ανωμαλίες της καρδιάς και των μεγάλων θωρακικών αγγείων.
Image
Τα παιδιά που γεννιούνται με πολύ στενούς αεραγωγούς λόγω αυτής της κατάστασης υποφέρουν από αναπνευστικές δυσκολίες και συχνά πεθαίνουν. Η χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της στένωσης τραχείας ήταν ιστορικά πολύ δύσκολη. Η  ιατρική ομάδα τραχείας του ΙΑΣΩ Παίδων  αποτελείται από Καρδιοχειρουργούς, Παιδοκαρδιολόγους, Παιδοαναισθησιολόγους, Παιδοπνευμονολόγους, ΠαιδοΩΡΛ, Ακτινολόγους, Παιδοεντατικολόγους και Φυσικοθεραπευτές.
Μεταξύ των χειρουργικών τεχνικών που εφαρμόζονται είναι και η slide tracheoplasty, η οποία περιλαμβάνει την πραγματοποίηση τομών στο στενό τμήμα της τραχείας, το οποίο μερικές φορές μπορεί να έχει διάμετρο μόνο μερικά χιλιοστά, και ολίσθηση των δύο τμημάτων μεταξύ τους μέχρι το τμήμα της τραχείας να έχει φυσιολογική διάμετρο. Υπάρχει ταυτόχρονα η δυνατότητα χειρουργικής διόρθωσης συγγενών καρδιοπαθειών που ενδέχεται να συνυπάρχουν.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης