Τελευταία Νέα
Διεθνή

JPMorgan: Γιατί το δεύτερο κύμα της πανδημίας επηρέασε διαφορετικά τις χώρες της ΕΕ

JPMorgan: Γιατί το δεύτερο κύμα της πανδημίας επηρέασε διαφορετικά τις χώρες της ΕΕ
Η συμμόρφωση στη χρήση μάσκας και η αυστηρότητα των προστίμων διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σύμφωνα με την JPMorgan – Αλλά είναι ακόμη νωρίς για τελικά συμπεράσματα
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη βλέπει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων από τον Covid-19, αλλά αυτό δεν επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο τις μεγάλες οικονομίες της.
Το γιατί συμβαίνει αυτό επιχειρεί τα το ερμηνεύσει σε σημείωμά της σήμερα (22/10) η  JPMorgan.


Η Βρετανία, η Γαλλία και η Ισπανία, καθώς και η Ολλανδία, έχουν σημειώσει απότομη αύξηση των κρουσμάτων από τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου.
Αλλά η Ιταλία και η Γερμανία εμφανίζουν μικρότερο αριθμό κρουσμάτων, ενώ μόλις τελευταία άρχισε η κατακόρυφη αύξηση τους.
Οι αναλυτές της JPMorgan εξέτασαν το φαινόμενο και πιστεύουν ότι ξέρουν τι κρύβεται πίσω από τη διαφοροποίηση.
«Πιθανότατα, κατά την άποψή μας, η διαφορά μεταξύ της Γερμανίας και της Ιταλίας, αφενός, και της Γαλλίας, της Ισπανίας, των Κάτω Χωρών και του Ηνωμένου Βασιλείου, αφετέρου, δεν είναι η κινητικότητα των κατοίκων, αλλά το εύρος της χρήσης της μάσκας και η αποτελεσματικότητα της μεθόδου πραγματοποίησης των τεστ και της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων», δήλωσε ο οικονομολόγος της JPMorgan David Mackie σε σημείωμα την Πέμπτη (22/10).
Η Ισπανία και η Γαλλία ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο κρούσματα την Τετάρτη (21/10), ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο 792.000 αντίστοιχα, σύμφωνα με το Johns Hopkins.
Η Ιταλία, όπου ο Covid-19 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, και η Γερμανία, έχουν περίπου 449.000 και 398.000 επιβεβαιωμένα, αντίστοιχα.
Ωστόσο, καταγράφεται ταχεία άνοδος, όπως δείχνουν τα στοιχεία.
Την Πέμπτη (22/10), η Γερμανία ανέφερε περισσότερα από 11.200 νέα κρούσματα Covid-19, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 10.000 νέα ημερήσια κρούσματα.
Την Τετάρτη (21/10), η Ιταλία ανέφερε 15.199 νέα κρούσματα σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη άνοδο από την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ιχνηλάτηση και μάσκες

«Η αποτελεσματικότητα των μαζικών τεστ και της ιχνηλάτησης είναι πολυδιάστατη και εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία εντοπίζονται τα μολυσματικά άτομα, τον αριθμό των επαφών τους που εντοπίζονται σύντομα τη συμμόρφωση σχετικά με τις απαιτήσεις της απομόνωσης», σημείωσε ο Mackie.
Παραδέχθηκε ότι η επιτυχία αυτών των συστημάτων ιχνηλάτησης είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποσοτικά, δεδομένης της έλλειψης ευρέων διαθέσιμων δεδομένων - αν και η Γερμανία θεωρεί ότι οι μέθοδοι ιχνηλάτησης που ακολουθήθηκαν ευθύνονται για τον χαμηλό αριθμό των θανάτων.
Άλλοι οι περιορισμοί στις κοινωνικές επαφές, ιδιαίτερα η χρήση μάσκας, θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, δήλωσε η JPMorgan.
Στη Γερμανία, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στις δημόσιες συγκοινωνίες και σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, ενώ στην Ιταλία αυτό ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο, όπως επίσης στην Ισπανία.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στις Κάτω Χώρες νωρίτερα τον Οκτώβριο συμβούλεψαν το κοινό να φορέσει μάσκες σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, αλλά εξακολουθεί να μην είναι υποχρεωτικό, αν και είναι στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Συμμόρφωση

Ο Mackie υπογράμμισε ότι η χρήση της μάσκας επηρεάζει σημαντικά το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, αλλά είπε ότι είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί αυτό το στοιχείο «γιατί αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο οι κυβερνητικές εντολές, αλλά και η συμμόρφωση».
Πιστεύει ότι οι διαφορετικές ποινές για τη μη χρήση μάσκας διαφοροποιούν αντίστοιχα τη δημόσια συμπεριφορά των πολιτών.
«Είναι βέβαιο ότι οι απαιτήσεις και τα πρόστιμα για μάσκα είναι τα λιγότερο επαχθή στις Ολλανδία, η οποία καταγράφει την πιο δραματική αύξηση των νέων λοιμώξεων.
Εν τω μεταξύ, η Ιταλία έχει επιβάλει τα υψηλότερα πρόστιμα, και το δεύτερο κύμα του ιού στην Ιταλία είναι πολύ πιο μετριοπαθές από ό,τι στην Ολλανδία », είπε.
«Αυτό σίγουρα υποδηλώνει ότι η μάσκα μπορεί να ερμηνεύει εν μέρει τις διαφορές των κρατών όσον αφορά τα νέα κρούσματα σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο Mackie, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτή η υπόθεση δεν στηρίζεται σε αυστηρά επιδημιολογικά δεδομένα.

Το φαινόμενο της υστέρησης

Η JPMorgan σημείωσε ότι ένας λόγος πίσω από τους χαμηλότερους αριθμούς κρουσμάτων στη Γερμανία και της Ιταλίας μπορεί να είναι απλώς η χρονική υστέρηση.
«Είναι σίγουρα πιθανό η Γερμανία και η Ιταλία να υστερούν απλώς χρονικά σε σχέση με άλλες χώρες από δύο έως τρεις εβδομάδες.
Δεδομένης της εκθετικής αύξησης των νέων κρουσμάτων, η εικόνα μπορεί να διαφοροποιηθεί πολύ σύντομα, όπως φαίνεται τις τελευταίες ημέρες», είπε.
Η κινητικότητα των πολιτών θα ενδέχεται να διαδραματίζει ρόλο στη διαφοροποίηση που καταγράφεται, δεδομένου ότι αυξήθηκαν τα ταξίδια για τις καλοκαιρινές διακοπές, και στη συνέχεια οι μαθητές επέστρεψαν σε σχολεία και πανεπιστήμια, υποστήριξε.
Ωστόσο, έχοντας αναλύσει τα δεδομένα όσον αφορά την κινητικότητα των πολιτών από την Google και την Apple, η JPMorgan είπε ότι αυτό δεν μπορεί να εξηγήσει την απόκλιση μεταξύ των χωρών, δεδομένου ότι τα δεδομένα έδειξαν ότι η Γερμανία και η Ιταλία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη κινητικότητα μετά από τα lockdown.
«Έτσι, δεν φαίνεται ότι οι διαφορές όσον αφορά την κινητικότητα - και ως εκ τούτου οι καθημερινές επαφές - μπορούν να ερμηνεύσουν τις διαφορές μεταξύ των χωρών στον ρυθμό των νέων κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι άλλοι καθοριστικοί παράγοντες του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής διαμορφώνουν τις διαφορποιήσεις μεταξύ των κρατών» κατέληξε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης