Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Ένας ακόμη δείκτης ότι η νίκη Biden δεν θα είναι εύκολη... ίσως και απίθανη

JP Morgan: Ένας ακόμη δείκτης ότι η νίκη Biden δεν θα είναι εύκολη... ίσως και απίθανη
Κρίσιμος ο δείκτης εγγραφών νέων ψηφοφόρων και του συναισθήματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ
Εκτός από την ανάλυσή του για τον αριθμό των εγγραφών στα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ, ο κορυφαίος αναλυτής της JPMorgan, Marko Kolanovic, θέτει μία ακόμη ποιοτική μεταβλητή για να εκτιμήσει ότι το δημοσκοπικό προβάδισμα Joe Biden δεν είναι και τόσο ισχυρό.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Kolanovic είχε εξηγήσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι αλλαγές στην εγγραφή των ψηφοφόρων (αλλαγή στα καταχωρημένα D, R, DR), είναι μια σημαντική μεταβλητή στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων των ψηφοφοριών, μια κριτική παρατήρηση που ουσιαστικά δεν λαμβάνεται υπόψη στις υπάρχουσες δημοσκοπήσεις, δεδομένου ότι θα έδειχνε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μεγάλη πιθανότητα να κερδίσουν σχεδόν όλες τις πολιτείες μάχης (swing)!
Η παλινδρόμηση αυτή δείχνει ότι η αλλαγή στις εγγραφές D-R (Δημοκρατικοί λιγότεροι των Ρεπουμπλικανών) συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την επακόλουθη αλλαγή στα εκλογικά αποτελέσματα D-R.
Ο Kolanovic σημειώνει επίσης ότι ιστορικά, το «beta» ήταν κατά μέσο όρο 1,1 σε όλες τις πολιτείες, ένας σχετικά υψηλός αριθμός που μπορεί να εξηγηθεί από μεγάλες ομάδες ανεξάρτητων ψηφοφόρων (στην πραγματικότητα, υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της εγγραφής «beta» και του κλάσματος των ανεξάρτητων ψηφοφόρων).
Εάν η υπόθεση είναι ακριβής, η αλλαγή στα δεδομένα εγγραφής ψηφοφόρων που φαίνεται παραπάνω θα ακυρώσει αμέσως όλες τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο Biden σαρώνει στις πολιτείες swing.

Σήμερα, ο αναλυτής παρουσιάζει μια άλλη μεταβλητή, η οποία επίσης υποδηλώνει ότι οι πιθανότητες νίκης του Trump είναι πολύ υψηλότερες από τις συμβατικές.
Ο ίδιος παρουσιάζει μια ανάλυση συναισθημάτων στο Twitter για τις εκλογές των ΗΠΑ και τη συγκρίνει με τα παραδοσιακά δεδομένα των δημοσκοπήσεων.
Αυτά δείχνουν την υποστήριξη Biden - Trump σε εθνικό επίπεδο βάσει του QuantCube Social Media (Twitter) Analytics και τα συγκρίνει με τους μέσους όρους δημοσκόπησης από το RealClearPolitics.

Σχολιάζοντας τα δεδομένα, ο Kolanovic λέει ότι όταν κοιτάζουμε την εξέλιξη του συναισθήματος των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, βλέπουμε ότι "το προβάδισμα του Biden έναντι του Trump διευρύνθηκε τον Σεπτέμβριο (πιθανώς ως αποτέλεσμα του πρώτου debate, της αδυναμίας της αγοράς και των εξελίξεων του COVID.
Αλλά περιορίστηκε μετά την ανάρρωση του προέδρου.

Ένα άλλο βασικό ζήτημα είναι ότι ακόμη και τα δεδομένα συναισθημάτων είναι πιθανό να μεροληπτούν υπέρ του Biden, όπως αποδεικνύεται στο πρόσφατο σκάνδαλο που αφορούσε την καταστολή του Twitter και του Facebook από τα νέα του Hunter Biden.
Όπως ομολογεί ακόμη και η JPMorgan, "θα πρέπει επίσης να προσέξουμε ότι τα σήματα των κοινωνικών μέσων ενδέχεται να μην είναι αμερόληπτα - η καταστολή ή η ενίσχυση ορισμένων τύπων λογαριασμών και μηνυμάτων αλλοιώνουν τα σήματα.
Για παράδειγμα, σε αρκετές περιπτώσεις, μηνύματα από τον ίδιο τον πρόεδρο πιθανώς ευνοϊκά για αυτόν (π.χ. NY Post, κ.λπ.) καταργήθηκαν.

Πάντως, οι επιπτώσεις είναι βαθιές: εάν, όπως υποδηλώνει ο Kolanovic, το συναίσθημα των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης (όσο προκατειλημμένο εναντίον του Trump και αν είναι) είναι ο κύριος δείκτης της ψηφοφορίας, τότε ο Trump είναι ήδη μπροστά από τον Biden σε βασικά κράτη μάχης όπως η Αριζόνα, η Φλόριντα και η Τζόρτζια, οι οποίες συνδυάζονται για συνολικά 56 εκλογικές ψήφους, και θα μπορούσαν να καταλήξουν να είναι ο καθοριστικός παράγοντας των εκλογών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης