Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Καίριο πλήγμα για την Υποσαχάρια Αφρική η πανδημία – Ύφεση 3% το 2020

ΔΝΤ: Καίριο πλήγμα για την Υποσαχάρια Αφρική η πανδημία – Ύφεση 3% το 2020
Καίριο πλήγμα για την Υποσαχάρια Αφρική η πανδημία
Σημαντικότατες απώλειες στις ήδη υποανάπτυκτες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου (ΔΝΤ) να υπολογίζει στο 3% τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της περιοχής για το 2020.
Για το επόμενο έτος, η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται σε 3,1%, ωστόσο το μέγεθος των οικονομιών δεν θα επιστρέψει σε προ-κρίσης επίπεδα πριν το 2024,υπογραμμίζεται.
Το ΔΝΤ σημειώνει πως οι χώρες στην περιοχή ενήργησαν γρήγορα για να προστατεύσουν τους λαούς τους από την κρίση, αλλά τα μέτρα περιορισμού είχαν υψηλό οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Υποσαχάρια Αφρική αντιμετωπίζουν τώρα την πρόσθετη πρόκληση της ανάκαμψης των οικονομιών τους με λιγότερους πόρους και πιο δύσκολες επιλογές.
«Η κορυφαία πολιτική προτεραιότητα πρέπει να είναι η διάσωση ζωών και η προστασία των μέσων διαβίωσης μέσω των δαπανών για την υγεία και της ρευστότητας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ακόμη και με περιορισμένα κεφάλαια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενήργησαν γρήγορα με αυτά που είχαν. (…)
Οι χώρες της περιοχής εισήλθαν στην κρίση με σημαντικά μικρότερο δημοσιονομικό χώρο από ό,τι είχαν πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση της περιόδου 2008–09.
Η σχετική με τον COVID-19 δημοσιονομική στήριξη στην Υποσαχάρια Αφρική έχει κατά μέσο όρο 3% κοστίσει του ΑΕΠ -σημαντικά λιγότερο από ό,τι έχει δαπανηθεί σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Οι δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται για την ενίσχυση της οικονομίας θα πρέπει να εξισορροπηθούν έναντι της βιωσιμότητας του χρέους -ήδη μια τρομακτική πρόκληση για πολλές χώρες της περιοχής.
Η ανάγκη στήριξης της ανάπτυξης μέσω της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να αντισταθμιστεί με τη διατήρηση της εξωτερικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης αξιοπιστίας.
Απαιτούνται μέτρα δημοσιονομικής ρύθμισης και εποπτείας για την αντιμετώπιση τραπεζών και επιχειρήσεων που πλήττονται, αλλά δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. (…)
Χωρίς σημαντική πρόσθετη οικονομική βοήθεια, πολλές χώρες της περιοχής θα αγωνιστούν για να διατηρήσουν απλώς τη μακροοικονομική σταθερότητα, ενώ θα ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες των πληθυσμών τους.
Το ΔΝΤ έχει αναλάβει ταχεία δράση για να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών της περιοχής παρέχοντας χρηματοδότηση περίπου 16 δισεκ. δολαρίων φέτος σε 33 χώρες και άμεση ανακούφιση από το χρέος σε 22 από τις φτωχότερες, πιο ευάλωτες αφρικανικές χώρες της Σαχάρας», σχολιάζει το ΔΝΤ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης