Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προκλητικός ο Akar (ΥΠΕΘΑ Τουρκίας): Ζητά διάλογο εφ' όλης της ύλης - Άκυρη η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου

Προκλητικός ο Akar (ΥΠΕΘΑ Τουρκίας): Ζητά διάλογο εφ' όλης της ύλης - Άκυρη η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Τουρκία κάλεσε σήμερα Πέμπτη 22/10, τους γείτονές της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο σε διάλογο για την επίλυση των διαφορών τους
Η Τουρκία κάλεσε σήμερα Πέμπτη 22/10, τους γείτονές της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο σε διάλογο για την επίλυση όλων των διαφορών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Yeni Safak.
Όπως το έθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar κατά την επίσκεψή του στις στρατιωτικές δραστηριότητες του Free Fire-2020 στην Άγκυρα, «Καλούμε τους γείτονές μας, θεσμικά όργανα και οργανισμούς σε διάλογο.
Ας συναντηθούμε, να συζητήσουμε και να λύσουμε όλα τα ζητήματα», δήλωσε ο υπουργός, 
Σημείωσε δε ότι το Καστελόριζο ή Meis ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα (1,2 μίλια) από τις τουρκικές ακτές και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από την ηπειρωτική Ελλάδα - δεν μπορεί να έχει περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας 40.000τμ, είπε ο Akar όταν η Τουρκία την αντιτίθεται, όλοι την βλέπουν ως «πρόκληση».
Είπε ότι παρόλο που η Άγκυρα τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της πολιτικής λύσης, δεν θα αφήσει τα δικαιώματά της να ακυρωθούν.
«Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό», είπε.
«Εξάλλου, είναι μάταιη προσπάθεια για τρίτα μέρη, που δεν συμμορφώνονται με τη λογική και το νόμο, να προσπαθήσουν να θέσουν κανόνες ξεπερνώντας τα όριά τους, ή αναμένουν από εμάς να αποδεχτούμε αυτούς τους κανόνες».
Επανέλαβε ότι η Τουρκία επιθυμεί ειρήνη στην περιοχή επιλύοντας τα ζητήματα μέσω διαλόγου.

Άκυρη η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου
Τον Αύγουστο, η Τουρκία ξεκίνησε τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο αφού, όπως είπε, η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν μια αμφιλεγόμενη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης, απορρίπτοντας την καλή θέληση της Τουρκίας να σταματήσει την έρευνά της.
Κηρύσσοντας την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία "άκυρη", η Τουρκία εξουσιοδότησε το πλοίο Oruc Reis να συνεχίσει τις δραστηριότητές του σε μια περιοχή εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας.
Η Τουρκία ξεκαθάρισε, αντιτάσσεται σταθερά και αρνείται κάθε προσπάθεια της Ελλάδας να δηλώσει αποκλειστική οικονομική ζώνη σε μικρά νησιά κοντά σε τουρκικές ακτές, παραβιάζοντας τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Η Άγκυρα είπε επίσης ότι οι ενεργειακοί πόροι κοντά στο νησί της Κύπρου πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου.

«Το δίκιο του Αζερμπαϊτζάν»
Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στο Nagorno Karabakh, ο Akar είπε: «Ακριβώς όταν οι αδελφοί μας από το Αζερμπαϊτζάν άρχισαν να παίρνουν πίσω τα εδάφη τους μετά την αρμενική επίθεση, όσοι σιωπούσαν για πάνω από 30 χρόνια, άρχισαν να μιλούν για ειρήνη, εκεχειρία, διάλογο και διαπραγματεύσεις».
Είπε ότι αυτή η προσέγγιση "δεν ήταν ειλικρινής" και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια απλή λύση στη διαμάχη: Η Αρμενία να αφήσει τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, και να υποχωρήσει γιατί το Αζερμπαϊτζάν έχει «δίκιο» και γι'αυτό απολαμβάνει τη στήριξη της Τουρκίας.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο ΥΠΕΘΑ της Τουρκίας, όπως έγραψε το ΒΝ ζητούσε λύση των προβλημάτων αλλά χωρίς τετελεσμένα.

Μετά την κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία με το Oruc Reis να έχει παραβιάσει αλλεπάλληλες φορές την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία στο Καστελόριζο... ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar ανέφερε ότι η Τουρκία επιθυμεί διάλογο και καλή γειτονία με την Ελλάδα.
Ας λύσουμε τα προβλήματα... αλλά χωρίς τετελεσμένα.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επανέλαβε την Τρίτη την θέση της Τουρκίας για επίλυση της διαφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος μέσω διαλόγου και βάσει του διεθνούς δικαίου καθώς και σχέσεων καλής γειτονίας.
"Ας λύσουμε τα προβλήματα μιλώντας, αλλά όλοι θα έπρεπε να έχουν δει και κατανοήσει ότι δεν θα υποκύψουμε σε τετελεσμένα γεγονότα, εξαναγκασμούς ή πιέσεις", δήλωσε ο Akar σε τηλεδιάσκεψη.
Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου, ο Akarπροήδρευσε σε μια συνάντηση στην οποία παρακολούθησαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Yaşar Güler, ανώτατοι διοικητές και oi αναπληρωτές υπουργοί Yunus Emre Karaosmanoğlu και Alpaslan Kavaklıoğlu.
Εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Θάλασσα του Αιγαίου, τόνισε ότι η χώρα θα συνεχίσει επίσης να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).
Ο Akar ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα βρισκόταν στο πλευρό της ειρήνης, του διαλόγου, της πολιτικής επίλυσης και των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα πρέπει να συνεχιστούν.
Εξέφρασε την υποστήριξη του για περισσότερες συναντήσεις στο ΝΑΤΟ, καθώς και για έναν τέταρτο γύρο συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δύο από τις οποίες ήταν στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα, μέχρι στιγμής αναφέρει η Sabah.
Η Τουρκία - η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο - έστειλε ερευνητικά σκάφη στην υφαλοκρηπίδα της, λέγοντας ότι η Άγκυρα και η Τουρκική Διοίκηση της Βόρειας Κύπρου έχουν δικαιώματα στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης