Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ρωσία - Ιράν προσπαθούν να επηρεάσουν ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών 3/11 - Αβάσιμες οι κατηγορίες απαντούν Μόσχσα και Τεχεράνη

ΗΠΑ: Ρωσία - Ιράν προσπαθούν να επηρεάσουν ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών 3/11 - Αβάσιμες οι κατηγορίες απαντούν Μόσχσα και Τεχεράνη
Μόσχα και Τεχεράνη επιδίδονται σε ενέργειες για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη όσον αφορά τις εκλογές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον συντονιστή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών
Ο συντονιστής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών J. Ratkleef κατηγόρησε τη Ρωσία και το Ιράν ότι έβαλαν στο χέρι προσωπικά δεδομένα Αμερικανών ψηφοφόρων και αποπειράθηκαν να τους εκφοβίσουν, να τους επηρεάσουν ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Το Ιράν έστειλε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με σκοπό «να εκφοβιστούν ψηφοφόροι, να υποκινηθούν κοινωνικές ταραχές και να κατασυκοφαντηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump», υποστήριξε ο Ratkleef, κατά τη διάρκεια βιαστικά οργανωμένης συνέντευξης Τύπου.
Μόσχα και Τεχεράνη επιδίδονται «σε συγκεκριμένες ενέργειες για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη όσον αφορά τις εκλογές μας.
Μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι δεδομένα εκλογικών καταλόγων αποκτήθηκαν από το Ιράν και, χωριστά, από τη Ρωσία», επέμεινε.
«Τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από ξένους παράγοντες για να αποπειραθούν να στείλουν ψευδείς πληροφορίες σε ψηφοφόρους εγγεγραμμένους σε καταλόγους, ελπίζοντας να σπείρουν σύγχυση, να προκαλέσουν χάος και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην αμερικανική δημοκρατία», συνέχισε ο ίδιος.
Οι δηλώσεις του Ratkleef  έγιναν μετά τις καταγγελίες ψηφοφόρων των Δημοκρατικών πως έλαβαν απειλητικά μηνύματα που τους απευθύνονται προσωπικά εξ ονόματος των «Proud Boys» («Περήφανων αγοριών»), μιας περιθωριακής ακροδεξιάς οργάνωσης.
Τα μηνύματα είχαν στόχο να τους εκφοβίσουν για να ψηφίσουν τον Trump.
Ούτε ο Ratkleef ούτε ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) C. Ray, που συμμετείχε στη συνέντευξη, εξήγησαν πώς απέκτησαν τα δεδομένα αυτά η Ρωσία και το Ιράν, ούτε διευκρίνισαν το πώς τα χρησιμοποίησε ή θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει η Μόσχα.
Ο Ray διαβεβαίωσε ότι το αμερικανικό εκλογικό σύστημα παραμένει ασφαλές και «ανθεκτικό».
Πηγή προσκείμενη στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσε ωστόσο στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η έρευνα που διενεργείται για τα μηνύματα με υπογραφή Proud Boys βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφές ποιοι βρίσκονται πίσω τους.
Τα περισσότερα δεδομένα των εκλογικών καταλόγων είναι δημόσια.

Μόσχα: Αβάσιμες οι κατηγορίες για παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές

Το Κρεμλίνο διέψευσε τις νέες «αβάσιμες» κατηγορίες των ΗΠΑ, αφού ο συντονιστής των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών κατηγόρησε τη Ρωσία και το Ιράν ότι απέκτησαν προσωπικά δεδομένα Αμερικανών ψηφοφόρων προκειμένου να τους επηρεάσουν ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. «Εξαπολύονται καθημερινά κατηγορίες, είναι όλες τους εντελώς αβάσιμες», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου D. Pescov σε δημοσιογράφους.
«Μπορούμε να το σχολιάσουμε λέγοντας ότι είναι λυπηρό», πρόσθεσε, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον.
Ο συντονιστής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών J. Ratkleef  ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία και το Ιράν ότι απέκτησαν προσωπικά δεδομένα Αμερικανών ψηφοφόρων και αποπειράθηκαν να τους εκφοβίσουν, να τους επηρεάσουν ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο πρεσβευτής της Ελβετίας κλήθηκε στο ιρανικό ΥΠΕΞ για τις αμερικανικές εκλογές

Το Ιράν κάλεσε τον ελβετό πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί γι' αυτό που θεωρεί αβάσιμους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Τεχεράνη προσπάθησε να επέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.
«Η κατηγορηματική απόρριψη των επανειλημμένων, αβάσιμων και ψευδών ισχυρισμών αμερικανών αξιωματούχων διαβιβάσθηκε στον ελβετό πρεσβευτή...
Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, για το Ιράν δεν έχει διαφορά ποιός θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών S. Hatibjadeh.
Η Ελβετία αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν επειδή η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.
Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον μετά το 2018, όταν ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν και ενίσχυσε τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης