Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump - Biden: Έξι θέματα και 5 σημεία κλειδιά που θα ορίσουν τον νικητή, στο debate με τα κλειστά μικρόφωνα, στις 22/10

Trump - Biden: Έξι θέματα και 5 σημεία κλειδιά που θα ορίσουν τον νικητή, στο debate με τα κλειστά μικρόφωνα, στις 22/10
Θα συμμορφωθεί ο Trump με τον κανόνα του κλειστού μικροφώνου, πως θα αντιμετωπίσει ο Biden τις επιθέσεις του, σε ποιόν θα απευθυνθούν στο τέλος όταν ήδη πολλοί Αμερικανοί έχουν ψηφίσει
Έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τον ένοικο του Λευκού Οίκου Donald Trump, ο οποίος το γνωρίζει καλά και παρότι πιστεύει πως δεν θα χρειαστεί να... μετακομίσει, απόψε θα δώσει τη μεγαλύτερη ίσως μάχη κατά του αντιπάλου του, πρώην αντιπροέδρου και υποψήφιο των Δημοκρατικών Joe Biden, για να κερδίσει μια δεύτερη τετραετία στο τιμόνι των ΗΠΑ.
Με τις δημοσκοπήσεις εναντίον του, απόψε πρέπει να ανατρέψει την εικόνα που άφησε το πρώτο debate των δύο υποψήφιων προέδρων, το οποίο  διεθνώς χαρακτηρίστηκε ως «κοκορομαχία», ένα δεύτερο ακυρώθηκε και «μεταλλάχθηκε» σε δυο τηλεοπτικές, παράλληλες εκπομπές, μετά τη διάγνωση του Trump ως θετικός στον κορωνοϊό και την άρνησή του να συμμετέχει σε διαδικτυακή τηλεμαχία.
Το debate θα ξεκινήσει στις 9 μ.μ. τοπική ώρα Νάσβιλ (4 π.μ. ώρα Ελλάδος) και προκειμένου να μην έχει την κατάληξη του πρώτου, τέθηκε ένας κανόνας: οι δυο υποψήφιοι θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο μεν, όμως θα έχουν κλειστά μικρόφωνα, όσο μιλάει ο συνομιλητής τους.
Όπως έγραψε το ΒΝ, «Είναι η ελπίδα της Επιτροπής ότι οι υποψήφιοι θα σέβονται τον χρόνο του άλλου, ο οποίος θα προωθήσει τον πολιτικό διάλογο προς όφελος του κοινού που παρακολουθεί», ανέφερε η δήλωση.
Τα θέματα, που επιλέχθηκαν να αναπτυχθούν από την δημοσιογράφο του NBC, Kristen Welker που θα συντονίζει το debate, είναι:
    Καταπολέμηση της Covid-19
    Αμερικανικές οικογένειες
    Φυλές στην Αμερική
    Κλιματική αλλαγή
    Εθνική ασφάλεια
    Ηγεσία και ηγέτες
Οι αλλαγές εφαρμόστηκαν μετά το άγριο και «βρώμικο» όπως χαρακτηρίστηκε πρώτο debate στα τέλη Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Trump διέκοπτε συχνά τον πρώην αντιπρόεδρο και μερικές φορές διαφωνούσε με τον συντονιστή, Chris Wallace του Fox News.
Η δήλωση της επιτροπής συζήτησης ανέφερε ότι «έλαβε υπόψη της την άποψη και την απογοήτευση πολλών ότι η συζήτηση δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, στερώντας από τους ψηφοφόρους την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις θέσεις των υποψηφίων σχετικά με τα θέματα».
Προκειμένου να επιτραπεί στους υποψηφίους να μοιραστούν ελεύθερα τις απόψεις τους στην τελική συζήτηση, η επιτροπή αποφάσιε ότι «ο μόνος υποψήφιος του οποίου το μικρόφωνο θα είναι ανοιχτό κατά τη διάρκεια αυτών των δύο λεπτών της απάντησης είναι ο υποψήφιος που θα έχει το λόγο σύμφωνα με τους κανόνες».
Αξίζει ωστόσο να επισημάνουμε 5 καίρια σημεία:

1. Θα συμμορφωθεί ο Trump με τους κανόνες;
Έρευνα του Axios έδειξε ότι στο πρώτο debate ο Αμερικανός Πρόεδρος διέκοψε τον Biden 71 (!) φορές.
Καθώς ο Trump είναι γνωστός για την έλλειψη αυτοσυγκράτησης, οι διοργανωτές αποφάσισαν το «κουμπί σίγασης», ώστε αν επιχειρήσει να διακόψει και πάλι, να καλυφθεί η φωνή του από το μικρόφωνο του Biden.
Ο Trump θα επιχειρήσει, όπως εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές, να «γυρίσει» την συζήτηση και από τον κορωνοϊό να την πάει στην οικονομία «που έσωσε».
Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταγράφουν ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με covid-19 καθημερινά, μένει να δούμε αν ο Πρόεδρος θα παίξει το «νόσησα κι επέζησα» χαρτί του.

2. Ακόμη ένα τεστ για τον Biden
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, αν και προσπαθεί, φαίνεται να δίνει το ίδιο μήνυμα από πέρυσι τον Απρίλιο, που ξεκίνησε την καμπάνια του.
Πηγαίνει από πιο ασφαλή μονοπάτια, επικεντρώνεται στην αυστηρή πολιτική και επιτίθεται στον Πρόεδρο για τους χειρισμούς του στην πανδημία.
Με τις επιθέσεις του Trump για τη νοητική του αντίληψη να πληθαίνουν, ο 77χρονος υποψήφιος καλείται να αποδείξει ότι, όχι απλώς δεν τα έχει χαμένα, αλλά ότι μπορεί να κυβερνήσει το υπερωκεάνιο που λέγεται Η.Π.Α.

3. Πώς θα χειριστεί ο Biden τις επιθέσεις Trump;
Αρνητικά σχολιάστηκε, στο πρώτο debate, το ότι ο Biden παρασύρθηκε από τον αντίπαλό του, αγχώθηκε και προέβη κι εκείνος σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, ρίχνοντας το επίπεδό του.
Ήξερε με ποιον είχε να κάνει.
Και όπως λέει και η ρήση, αν πέσεις στη λάσπη με τα γουρούνια, θα λερωθείτε και οι δυο.
Απλά στα γουρούνια θα αρέσει.

4. Σε ποιον θα απευθύνουν το μήνυμά τους στο τέλος;
Ήδη μεγάλη μερίδα των Αμερικανών ψηφοφόρων έχει ψηφίσει.
Ο αριθμός των αναποφάσιστων είναι αισθητά μικρότερος από εκείνον των προηγούμενων εβδομάδων.
Ο Trump είναι σαφής από την πρώτη στιγμή: νόμος, τάξη και νοικοκυρεμένα πράγματα.
Ο Biden έχει τα μάτια του στραμμένα στην αφροαμερικανική κοινότητα και τους ισπανόφωνους.
Η απάντηση θα δοθεί απόψε το βράδυ.
Το debate των υποψήφιων προέδρων των Η.Π.Α. θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Open στις 4 τα ξημερώματα.

5. Πανδημία και οικονομία, οι δύο καυτές «πατάτες» της τηλεμαχίας
Ο Trump θα επιχειρήσει, όπως εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές, να «γυρίσει» την συζήτηση και από τον κορωνοϊό που τον «καίει», στην οικονομία «που έσωσε».
Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταγράφουν ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με covid-19 καθημερινά, μένει να δούμε αν ο Πρόεδρος θα παίξει το «νόσησα κι επέζησα» χαρτί του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης