Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Akar (υπ. Άμυνας Τουρκίας): Εκτός της ομπρέλας του ΝΑΤΟ το σύστημα των S-400

Akar (υπ. Άμυνας Τουρκίας): Εκτός της ομπρέλας του ΝΑΤΟ το σύστημα των S-400
To αντιπυραυλικό σύστημα θα αναπτυχθεί ανεξάρτητα δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας
Το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 δεν θα ενσωματωθεί σε συστήματα του ΝΑΤΟ (σ.σ. την αμυντική ομπρέλα) άλλα θα αναπτυχθεί ανεξάρτητα, δήλωσε την Πέμπτη (22/10) ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ηulusi Akar.
Μιλώντας στο Bloomberg HT, ο Akar δήλωσε ότι το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 θα χρησιμοποιηθεί ως ανεξάρτητο σύστημα όπως και το S-300 που χρησιμοποιούν ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ.
Να σημειωθεί ότι αυτό αποτελεί υπενθύμιση της ενεργοποίησης του ελληνικού συστήματος στην Κρήτη.
Πρόσθεσε ότι όλα σε όλα αμυντικά συστήματα διεξάγονται έλεγχοι και δοκιμές προφανώς υπαινισσόμενος τις πρόσφατες δοκιμές που έγιναν σε περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα και συγκεκριμένα στη Σινώπη.
Τόνισε ότι η αγορά των S-400 ήταν αναγκαιότητα για την Τουρκία και δεν θα απομακρύνει την χώρα από το ΝΑΤΟ.

Τεταμένες σχέσεις με ΗΠΑ

Οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και ΗΠΑ ήταν τεταμένες πέρυσι λόγω της απόκτησης του προηγμένου ρωσικού συστήματος άμυνας S-400 από την Άγκυρα, γεγονός που οδήγησε την Ουάσιγκτον να αποβάλει την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής αεροσκαφών F-35 Lightning II.
Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για βιομηχανική κατασκοπία σχετικά με τα αεροσκάφη Lockheed Martin F-35 και είναι ασύμβατο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι το σύστημα S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσει απειλή για τη βορειοατλαντική συμμαχία.
Ο Akar σημείωσε ότι η Ρωσία ήταν η μόνη χώρα που ανταποκρίθηκε θετικά στις ανάγκες της Τουρκίας για ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας.
Όσον αφορά την πιθανή αγορά του συστήματος πυραύλων Patriot Air Defence, ο Akar δήλωσε ότι η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες για να αγοράσει ένα αμυντικό σύστημα που κατασκευάζεται από τη Γαλλία και την Ιταλία.
Εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις, η Τουρκία μπορεί επίσης να αγοράσει Patriot από τις ΗΠΑ, πρόσθεσε.
Προηγούμενες συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για την αγορά των Patriots κατέρρευσαν λόγω πολλών ζητημάτων, από το S-400 καθώς και τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας με τους όρους της Ουάσιγκτον.
Η Τουρκία είπε ότι δεν θα συμφωνούσε στην προμήθεια των Patriot μόνο εάν περιλαμβάνοντας όρους μεταφοράς τεχνογνωσίας και προγραμματιζ΄΄όταν κοινή παραγωγή.

ΗΠΑ: Η Τουρκία θυσίασε πολλά...

Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία εκπληρώνει τις ευθύνες στο πλαίσιο ΝΑΤΟ, ο Akar είπε ότι αναμένει επίσης από τους συμμάχους της να κατανοήσουν τα νόμιμα διεκδικήσεων όσον αφορά την ασφάλεια της Τουρκίας και να ενεργήσουν ανάλογα.
Σε απάντηση σε αναφορές ότι η Τουρκία διεξήγαγε τις πρώτες δοκιμές των S-400, ο Πρεσβευτής του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ Kay Bailey Hutchison δήλωσε την Τετάρτη (21/10) ότι είναι προβληματικό το γεγονός ότι η Τουρκία δοκίμασε τα S-400 εντός της επικράτειας του ΝΑΤΟ.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία εγκατέλειψε πολλά οφέλη για να αποκτήσει τους S-400.
«Εμείς, μαζί με όλους τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, κάναμε ό, τι χρειάζεται για να κάνουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει την αγορά του συστήματος πυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία, την οποία αναγνωρίζουμε ως εχθρό.
Η αγορά ενός συστήματος πυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία και η ένταξή του στη συμμαχία μας στο πλαίσιο των αμυντικών σχεδίων του ΝΑΤΟ ... αυτό υπερβαίνει μια κόκκινη γραμμή.
Χωρίς αμφιβολία γι 'αυτό », εξήγησε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg επανέλαβε την Τετάρτη (21/10) τη δέσμευσή του να βρει εναλλακτικές λύσεις έναντι του ρωσικού S-400, λέγοντας: "Φυσικά, είναι εθνική απόφαση τι είδους αμυντικές δυνατότητες αποκτούν διαφορετικοί σύμμαχοι.
Αλλά ταυτόχρονα, αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι η διαλειτουργικότητα και η σημασία της ενσωμάτωσης της αντιαεροπορικής άμυνας και των πυραλαυων στη συνολική αμυντικά διάτασξη… και αυτό δεν μπορεί να συμβεί με ένα ρωσικό σύστημα S-400».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης