Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δριμύτερο το β' κύμα του κορωνοϊού φέρνει ρεκόρ θανάτων σε ΗΠΑ, κρουσμάτων στην Ευρώπη - Στους 1,15 εκατ. οι νεκροί, στα 41,5 εκατ. τα κρούσματα

Δριμύτερο το β' κύμα του κορωνοϊού φέρνει ρεκόρ θανάτων σε ΗΠΑ, κρουσμάτων στην Ευρώπη - Στους 1,15 εκατ. οι νεκροί, στα 41,5 εκατ. τα κρούσματα
Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο τα κρούσματα σε Γαλλία, Ισπανία - Ρεκόρ κρουσμάτων στη Γερμανία - Ρεκόρ θανάτων στο 24ωρο στις ΗΠΑ
Δριμύτερο το β’ κύμα της επιδημίας καταρρίπτει ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη αντίστοιχα, οι οποίες μοιάζουν αδύναμες να αντισταθούν στην ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού και ενώ ακόμα δεν έχουν έρθει οι ψυχρότεροι μήνες του έτους που κατά τους επιστήμονες θα σηματοδοτήσουν μια νέα έξαρση των κρουσμάτων.
Στην Ευρώπη τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη αναφέρουν αυξημένα κρούσματα και υιοθετούν περιοριστικά μέτρα και απαγορεύσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον ιό.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως Γερμανία και Ουκρανία ανακοίνωσαν νέο ρεκόρ μολύνσεων το τελευταίο 24ωρο.
Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας πως αν και μέχρι πρόσφατα, οι νέες μολύνσεις εντοπίζονταν ως επί το πλείστον σε νεαρά άτομα, πλέον διαπιστώνεται πως ολοένα και πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι αρχίζουν να μολύνονται.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως τουλάχιστον 13 ευρωπαϊκά κράτη βλέπουν αύξηση των μολύνσεων σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, αν και επισημαίνεται πως η τάση αυτή διαπιστώνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί προσεγγίζουν τους 223.000, η κατάσταση παραμένει εξίσου ανησυχητική, καθώς ανακοινώθηκε ρεκόρ θανάτων εντός 24ωρών που είχε να συμβεί από τον Αύγουστο, τη στιγμή που καταγράφεται ρεκόρ και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.
Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, κυβερνήτες αρκετών Πολιτειών επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων και καλούν τους πολίτες να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τάσεις εξασθένησης της επιδημίας αναφέρονται σε Ινδία και Κίνα ενώ και η Λατινική Αμερική εξακολουθεί να δοκιμάζεται.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,13 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 41,5 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περίπου 28,2 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 41.536.126 και σε νεκρούς με 1.134.981
- Πρώτες σε νεκρούς και αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 8.393.406 και 222.896 αντίστοιχα

- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 155.403 και τρίτη σε κρούσματα με 5.298.772
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 116.616 και τέταρτο το Μεξικό με 87.415
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 44.248 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.438.219 – Στους 24.786 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Αργεντινή με 1.037.325, έκτη η Ισπανία με 1.005.295 και έβδομη η Γαλλία με 1.000.369
- Όγδοη η Κολομβία με 981.700, ένατο το Περού με 874.118 και δέκατο το Μεξικού με 867.559
Image
Στο κόκκινο η Ευρώπη – Νέο lockdown σε Ιρλανδία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία - Ρεκόρ κρουσμάτων στη Γερμανία

Στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται και πάλι η Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.
Είναι χαρακτηριστικό πως Ισπανία και Γαλλία πέρασαν το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε νέο ρεκόρ μολύνσεων το τελευταίο 24ωρο.
Την ίδια στιγμή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποιεί πως αν και μέχρι πρότινος, τα περισσότερα κρούσματα στα ευρωπαϊκά κράτη εντοπίζονταν ως επί το πλείστον σε άτομα νεαρής ηλικίας, πλέον οι μολύνσεις πλήττουν άτομα άνω των 65 ετών, εξέλιξη ανησυχητική μια και μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση των θανάτων.
Σημειώνεται πάντως πως μέχρι στιγμής το δεύτερο κύμα της επιδημίας στην Ευρώπη είναι λιγότερο φονικό από ότι ήταν το πρώτο, κάτι που αποδίδεται αφενός στο ότι τα κρούσματα είναι σε νεαρότερες ηλικίες και αφετέρου στις καλύτερες θεραπείες που υπάρχουν στα νοσοκομεία.
Πράγματι, οι θάνατοι αυξάνονται στην Ευρώπη με πιο αργό ρυθμό από ό,τι την περασμένη άνοιξη στο πρώτο κύμα.
Αφότου οι θάνατοι από Covid-19 άρχισαν πάλι να αυξάνονται στο τέλος του καλοκαιριού και στην αρχή του φθινοπώρου (αρχή δεύτερου κύματος), χρειάστηκε κατά μέσο όρο ένας μήνας για να υπάρξει ένας θάνατος ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους στην Ευρώπη, ενώ τον Μάρτιο είχε χρειαστεί μόνο μία εβδομάδα για την ίδια αναλογία.

Image
Υπό αυτά τα δεδομένα,ολοένα και περισσότερες χώρες λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Συγκεκριμένα:

Γερμανία: Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Ινστιτούτου Robert Koch, ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανήλθε σε 11.287, ήταν δηλαδή αυξημένος κατά 3.700 σε σχέση με την προηγουμένη.
Πρόκειται για ρεκόρ, το οποίο συντρίβει το προηγούμενο, το οποίο είχε καταγραφεί την περασμένη Παρασκευή.
Οι αρχές έχουν λάβει αυστηρότερα μέτρα, απαγορεύοντας ιδίως τις δημόσιες συναθροίσεις, ενώ αποφασίστηκε να επιβληθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα τοπικά, τη στιγμή που η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική σε κάποιους πολυσύχναστους δρόμους.
Η καγκελάριος Merkel ζήτησε από τους συμπολίτες της να περιορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές τους επαφές και τους προέτρεψε να μείνουν σπίτι, δηλώνοντας «πεπεισμένη» ότι «η κατάσταση αυτόν τον χειμώνα, η κατάσταση τα Χριστούγεννα, θα κριθεί τις ημέρες και τις εβδομάδες που έρχονται», από το «πώς θα συμπεριφερθούμε».

Ιρλανδία:
Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 ολόκληρος ο πληθυσμός της Ιρλανδίας ξαναμπαίνει σε lockdown και γίνεται το πρώτο κράτος της ΕΕ που προχωρά και πάλι σε αυτό το βήμα.
Τα νέα μέτρα προβλέπουν το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων λιανικής, τον περιορισμό της λειτουργίας εστιατορίων και παμπ σε takeaway, με τους πολίτες να μην επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε απόσταση άνω των πέντε χιλιομέτρων από την κατοικία τους.
Απαγορεύονται όλες οι δημόσιες συναθροίσεις, εκτός από γάμους και κηδείες με περιορισμένο αριθμό παρευρισκομένων
Ωστόσο, τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά και θα επιτραπούν οι βασικές υπηρεσίες όπως στον κλάδο των κατασκευών.
Οι περιορισμοί θα ισχύσουν έως την 1η Δεκεμβρίου.

Ουαλία:
Σε lockdown δύο εβδομάδων προχωρά από τις 23 Οκτωβρίου και η Ουαλία.
Όπως ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση, το lockdown θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 5 Νοεμβρίου.
Βάσει των όσων έγιναν γνωστά, θα δοθεί εντολή οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα αυτό, ενώ θα κλείσουν παμπ, εστιατόρια και όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις.
Παράλληλα θα απαγορευτούν οι συναντήσεις τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα κλείσουν οι επιχειρήσεις ψυχαγωγίας, τα εμπορικά κέντρα και οι βιβλιοθήκες.
Δεν θα επιτρέπονται μυστήρια σε χώρους λατρείας με εξαίρεση γάμους και κηδείες.

Ηνωμένο Βασίλειο: Στο κόκκινο είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η κυβέρνηση κατέγραψε 21.242 κρούσματα του νέου κορωνοϊού μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τις 26.688 μολύνσεις που ανακοινώθηκαν προχθές.
Άλλοι 189 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 28 ημέρες από τη στιγμή που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Στην τρίτη βαθμίδα «πολύ υψηλού» κινδύνου από τον κορωνοϊό με τα αυστηρότερα μέτρα που εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση θα υπαχθεί από το Σάββατο το Νότιο Γιόρκσαϊρ στη βόρεια Αγγλία, όπως ανακοίνωσε προχθές ο δήμαρχος του Σέφιλντ, Νταν Τζάρβις.
Η απόφαση αφορά τις πόλεις Σέφιλντ, Μπάρνσλι, Ντόνκαστερ και Ρόδεραμ, δηλαδή συνολικά περίπου 1,4 εκατομμύρια πολίτες.
Η περιοχή συμφώνησε σε ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 45,1 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα πρέπει να κλείσουν και για την λήψη επιπλέον μέτρων για την δημόσια υγεία.
Υπενθυμίζεται πως μετά την Ουαλία, περιοριστικά μέτρα ήδη ισχύουν στη Βόρεια Ιρλανδία αλλά και στη Βόρεια Αγγλία, ενώ αργά το απόγευμα ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τίθεται σε Lockdown από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 23/10 το Μάντσεστερ γιατί ανέβηκε στο επίπεδο 3 του συναγερμού.
Η Βόρεια Ιρλανδία κλείνει τα σχολεία για δύο εβδομάδες και τα εστιατόρια και τις παμπ για τέσσερις εβδομάδες, ενώ στο κόκκινο είναι και η βόρεια Αγγλία.
Ήδη το Λίβερπουλ έχει λάβει περιοριστικά μέτρα για τα κλαμπ και τις παμπ, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν και στο Λονδίνο από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16/10 ενώ αυστηρότεροι περιορισμοί αναμένεται να επιβληθούν και στο Μάντσεστερ.
Τα μέτρα αυτά προβλέπουν το κλείσιμο των παμπ και των εστιατορίων, εκτός αν πωλούν γεύματα σε πακέτο.
Τα παντοπωλεία και τα σουπερμάρκετ δε θα μπορούν να πωλούν οινοπνευματώδη μετά τις 20:00 το βράδυ.
Ανοιχτοί θα παραμείνουν, οι χώροι λατρείας με χρήση καλύμματος προσώπου και τα γυμναστήρια για ατομική εκγύμναση, αν και θα απαγορεύονται τα αθλήματα σε κλειστό χώρο πλην επαγγελματικού επιπέδου.
Θα απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις σε ξένο σπίτι, ενώ οι «φούσκες» υποστήριξης ευάλωτων πολιτών δε θα μπορούν να περιλαμβάνουν περισσότερα από δέκα άτομα από δύο νοικοκυριά.
Θα απαγορευθούν επίσης οι εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 15 ατόμων, στις γαμήλιες τελετές και στις κηδείες θα επιτρέπονται έως 25 άτομα, ενώ καλούνται οι πολίτες να μην πραγματοποιούν μη αναγκαίες μετακινήσεις και να εργάζονται από το σπίτι εφόσον μπορούν.
Image
Γαλλία: Στις 41.622 εκτινάχθηκαν τα ημερήσια κρούσματα, περισσότερα κατά 15.000 από προχθές ή 26.676 και 30.261 την προηγούμενη Πέμπτη.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους αυξήθηκε κατά 162, στους 34.210.
Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 999.043.

Η χώρα έχει κηρυχθεί από τις 17/10 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις εβδομάδες.
Η αρχή έγινε το περασμένο Σάββατο 17/10 με την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες 9 μεγάλες πόλεις (Μασσαλία, Λυών, Λιλ Σεντ Ετιέν, Ρουέν, Τουλούζη, Γκρενόμπλ και Μονπελιέ) από τις 21:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις σε φίλους ή σε εστιατόρια, ενώ των περιοριστικών μέτρων εξαιρούνται τα μέσα μεταφοράς.
Ο πρόεδρος Emmanuel Macron, δεν απέκλεισε  η απαγόρευση αυτή να παραταθεί για ακόμα δύο εβδομάδες, ενώ όποιος παραβιάζει την καραντίνα θα τιμωρείται με πρόστιμο 135 ευρώ.
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως η καθημερινότητα των πολιτών δεν θα αλλάξει, καθώς το πρωί όλοι θα πηγαίνουν στις δουλειές τους και τα παιδιά στα σχολεία τους ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις στην χώρα.

Ιταλία: Ξεπέρεσαν για πρώτη φορά το φράγμα των 16.000 τα κρούσματα στη γειτονική χώρα της Ιταλίας.
Ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε στα 136 από 127 την προηγούμενη ημέρα 21/10/2020 με τον συνολικό απολογισμό να ανέρχεται στους 36.968 νεκρούς.
Ειδικότερα, στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι νέες μολύνσεις ανήλθαν στις 16.079 την Πέμπτη 22/10/2020 από 15.199 την Τετάρτη 21/10/2020.
Εν τω μεταξύ, έχασαν τη ζωή τους 136 ασθενείς έναντι 127 την προηγούμενη ημέρα 21/10/2020.
Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών ανέρχεται στους 36.968.
Μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοινώθηκε στη Λομβαρδία, έγινε γνωστό πως από χθες Πέμπτη 22/10 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.
Βάσει της απόφασης αυτής, κλειστά θα είναι τα εμπορικά κέντρα τα Σαββατοκύριακα.
Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε από το βράδυ της Κυριακής (18/10/2020) αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.
Σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό διάταγμα, η τηλεργασία θα αυξηθεί μέχρι και το 75% του συνόλου των υπαλλήλων κάθε επιχείρησης.
Τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και σε κάθε τραπέζι δεν θα κάθονται πάνω από έξι πελάτες, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να είναι όρθιοι μέχρι τις 18:00 το απόγευμα και καθιστοί μέχρι τα μεσάνυχτα.
Οι δήμαρχοι θα μπορούν να κλείνουν οδούς και πλατείες όπου υπάρχει συνωστισμός μετά τις 21:00 το βράδυ.
Οι αίθουσες στοιχημάτων θα κλείνουν, επίσης, την ίδια ώρα.
Σε ότι αφορά τα σχολεία, συνεχίζεται η διδασκαλία με φυσική παρουσία των μαθητών.
Στα λύκεια, οι μαθητές θα μπαίνουν στα σχολικά συγκροτήματα μια ώρα αργότερα: στις 09:00 το πρωί.
Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα ξεκινήσουν και απογευματινά μαθήματα.
Απαγορεύονται φιλικοί αγώνες ποδοσφαίρου και όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων που οδηγούν σε μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
Σε όλα τα γυμναστήρια της Ιταλίας θα ελεγχθεί, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Ισπανία: Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται και στην Ισπανία, η οποία ξεπέρασε και αυτή το ένα εκατομμύριο μολύνσεις.
Ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας δήλωσε χθες 22.10.2020, ότι η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα δεν βρίσκεται υπό έλεγχο και ότι απαιτείται η λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπισή της.
Το υπουργείο εξετάζει, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, την επιβολή περισσότερων περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών και ότι αναμένει η πανδημία να δυσκολέψει τη ζωή των πολιτών για τους επόμενους πέντε ή έξι μήνες.
προχθές 21.10.2020 η Ισπανία έγινε η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.
Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση δραστικών μέτρων σε πολλές περιφέρειες, ανάμεσα τους και η Μαδρίτη, ενώ ήδη συζητά την απαγόρευση κυκλοφορίας για να αναχαιτισθεί το νέο κύμα της πανδημίας.
Η Μαδρίτη έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από  την Παρασκευή (9/10) λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Το καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι για 15 ημέρες, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο από το Σύνταγμα.
Από τις 2 Οκτωβρίου οι κάτοικοι της Μαδρίτης και των περιχώρων της δεν μπορούν πλέον να βγαίνουν από την πόλη τους παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης.
«Λουκέτο» σε μπαρ και τα εστιατόρια για 15 ημέρες ισχύουν από τις 15/10 στην περιφέρεια της Καταλονίας ενώ περιορισμοί έχουν επιβληθεί στις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, της Ναβάρας και της Γαλικίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αύξηση των μολύνσεων στην Ισπανία, όπου η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 33.000 ανθρώπους.
Στο μεταξύ, οι αρχές της αυτόνομης περιοχής της Κανταβρίας, στη βορειοδυτική Ισπανία, κάλεσαν τους περίπου 530.000 κατοίκους της «να αυτοαπομονωθούν» λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων Covid-19.
Οι κάτοικοι θα πρέπει στο βαθμό που είναι εφικτό, να ματαιώσουν ή να αναβάλουν οικογενειακές και κοινωνικές συγκεντρώσεις, να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους, να μην πηγαίνουν σε μπαρ και εστιατόρια και να μην κυκλοφορούν έξω μετά τις 22:00 το βράδυ.
Image
Ολλανδία: Κατέγραψε νέο ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, με πάνω από 8.500 περιστατικά το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προχθές από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία (RIVM).
Ο ημερήσιος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται σε μια από τις εστίες του δεύτερου κύματος της Covid-19 στην Ευρώπη, σχεδόν μία εβδομάδα αφού η κυβέρνηση επέβαλε μέτρα «μερικού lockdown», όπως το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων.

Δανία:
Κατέγραψε χθες 22/10/2020 αριθμό ρεκόρ 760 νέων κρουσμάτων Covid-19, την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει τους περιορισμούς για να αναχαιτίσει τη διασπορά του ιού.
"Ενδέχεται να χρειαστούμε νέους περιορισμούς και αναμένουμε ότι αυτοί θα επιβληθούν στο εγγύς μέλλον", δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας.
"Ανησυχώ ολοένα και περισσότερο. Η επιδημία εξαπλώνεται ταχέως σε ολόκληρη την Ευρώπη, που αποτελεί τώρα το επίκεντρο της επιδημίας", σημείωσε ο ίδιος.
Η διασπορά είναι ραγδαία: τη Δευτέρα 19/10/2020, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε διάστημα 24 ωρών άγγιζε τα 450, ενώ ανήλθε σε 630 προχθές Τετάρτη 21/10.

Πορτογαλία: Επιβάλλει lockdown σε τρεις δήμους της, στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η αύξηση των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού.
Από σήμερα Παρασκευή, περίπου 161.000 κάτοικοι των δήμων Φελγκιέιρας, Λοζάντα και Πάκος ντε Φερέιρα θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους μονάχα για να πάνε στην εργασία τους, το σχολείο ή για άλλες αναγκαίες δραστηριότητες, όπως να αγοράσουν φαγητό και φάρμακα.
Όσοι μπορούν να δουλέψουν με τηλεργασία, θα πρέπει να το κάνουν.
Επιπλέον, απαγορεύονται οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας, στις εκδηλώσεις θα μπορούν να παρίστανται το μέγιστο πέντε άνθρωποι και τα εμπορικά καταστήματα θα πρέπει να κλείνουν έως τις 10 το βράδυ.
«Αυτά τα μέτρα οφείλονται στην εξέλιξη της πανδημίας σε αυτούς τους τρεις δήμους», δήλωσε η υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Mariana Viera da Silva, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Η Πορτογαλία, με πληθυσμό λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους, μετρά 106.271 κρούσματα και 2.229 θανάτους.

Βέλγιο: Με την επιδημία να διαμορφώνεται στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου, οι βελγικές αρχές προχώρησαν σε νέα περιοριστικά μέτρα.
Από προχθές Δευτέρα 19/10 τα καφέ και τα εστιατόρια θα είναι κλειστά για τέσσερις εβδομάδες προκειμένου η χώρα να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορωνοϊού.
Μέχρι στιγμής το κλείσιμο των καφέ δεν αφορούσε παρά μόνο την περιοχή των Βρυξελλών και ίσχυε μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.
Το μέτρο επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα και αφορά επίσης τα εστιατόρια.

Τσεχία:  Η Τσεχία, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης από κορωνοϊό στην Ευρώπη, θα αναμένει τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν αποφασίσει εάν θα επιβάλει ένα νέο καθολικό lockdown, όπως δήλωσε την Κυριακή (18/10/2020) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Karel Havlicek.
προχθές 21/10 πάντως η κυβέρνηση συνεδριάζει εκ νέου για να αποφασίσει αν και πότε θα λάβει νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.
Ήδη στην Τσεχία έχουν κλείσει τα μπαρ και τα εστιατόρια ενώ στα σχολεία η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται εξ αποστάσεως.
Επίσης έχουν απαγορευθεί οι αθλητικές δραστηριότητες και έκλεισαν θέατρα και κινηματογράφοι ενώ τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά.

Πολωνία:  Η Πολωνία καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων από COVID-19, γεγονός που απειλεί το υπερφορτωμένο σύστημα υγείας.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και επέβαλε το κλείσιμο σε γυμναστήρια και πισίνες, περιορισμό στις ώρες λειτουργίας των εστιατορίων και τηλεκπαίδευση για πανεπιστήμια και γυμνάσια.
Επίσης εξετάζει σχέδιο κατασκευής νέων νοσοκομείων και παροχή κινήτρων στους γιατρούς για την θεραπεία ασθενών με COVID-19.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι προσπαθεί να αποφύγει ένα καθολικό lockdown, αλλά ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό πιθανόν να είναι αναπόφευκτο αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ελβετία: Σε αυστηρότερους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εθνικό επίπεδο και η απαγόρευσης μεγάλων δημόσιων συγκεντρώσεων, προχωρά η Ελβετία.
Έτσι, από προχθές Δευτέρα 19/10 απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις περισσότερων από 15 άτομα σε δημόσιους χώρους οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά από ένα έκτακτο συμβούλιο.
Ακόμη, επεκτείνεται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και πλέον αφορά και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τα αεροδρόμια, τις στάσεις λεωφορείων και τραμ, είπε η κυβέρνηση.
Επίσης, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στα καταστήματα, τα σχολεία, τις εκκλησίες και τους κινηματογράφους.
 
Σερβία: Νέα μέτρα περιορισμού για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Σερβία αποφασίστηκαν από την κυβερνητική Επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε υπό την προεδρία της πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα, γίνεται αυστηρή σύσταση στους πολίτες της Σερβίας για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ενώ απαγορεύτηκε στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης να εκδίδουν άδειες για εκδηλώσεις και τελετές όπως συναυλίες, πανηγύρια, γάμοι, βαφτίσια, κ.α. στις οποίες θα συμμετάσχουν περισσότερα από 30 άτομα.
Μέχρι τις 16/10, η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσιζε αυτόνομα για την παροχή τέτοιων αδειών.
Επίσης η Επιτροπή αποφάσισε να ξανανοίξει από την Δευτέρα 19/10 το κλειστό στάδιο «Arena» στο Νέο Βελιγράδι για την νοσηλεία ασθενών που παρουσιάζουν ήπια κλινική εικόνα.
Το ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης παραμένει ως έχει, δηλαδή, μέχρι τiς 23:00 το βράδυ.
Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για να αποτραπεί νέα έξαρση της νόσου με δεδομένο ότι εδώ και τέσσερις ημέρες καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων.
Image
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ – Ρεκόρ θανάτων σε 6 Πολιτείες – Έκκληση για παραμονή στο σπίτι

Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ, οι οποίες όχι μόνο μετρούν σχεδόν 223.000 θανάτους και σχεδόν 8,5 εκατομμύρια μολύνσεις, αλλά βλέπουν το β’ κύμα της επιδημίας να επιστρέφει δριμύτερο, καταγράφοντας ρεκόρ μετά τον Αύγουστο, μια νέα ένδειξη ότι η πανδημία αποκτά νέα δυναμική σε ολόκληρη τη χώρα με την σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.
Οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 σε εθνικό επίπεδο βρίσκονταν κατά μέσο όρο σε περίπου 700 την ημέρα κατά το μεγαλύτερο μέρος του Οκτωβρίου πριν αυξηθούν σε 1.237 προχθές, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος μετά τις 19 Αυγούστου.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο, έξι Πολιτείες στα μεσοδυτικά της χώρας ανακοίνωσαν ρεκόρ θανάτων τη στιγμή που αναφέρθηκε ρεκόρ εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, καθώς για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, αυτές ξεπέρασαν τις 40.000.
Τα νοσοκομεία έχουν καταγράψει αύξηση των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό κατά 36% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, με τις δομές στις μεσοδυτικές πολιτείες αναφέρουν καθημερινά και νέα ρεκόρ.
Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές έφθασαν σε όλη την χώρα τις 40.264, ενώ ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων έχει καταγράψει αύξηση 45% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και πλησιάζει στα επίπεδα της κορύφωσης, του καλοκαιριού
Εν τω μεταξύ, έξι Πολιτείες (Ουισκόνσιν, Αιόβα, Μινεσότα, Μοντάνα, Κάνσας, Χαβάη) κατέγραψαν προχθές 21/10 ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ολοένα και περισσότεροι κυβερνήτες λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα ενώ ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν, Tony Evers κάλεσε τους πολίτες της Πολιτείας του να παραμείνουν στο σπίτι τους και να συνδράμουν τις αρχές έτσι ώστε να περιοριστεί ο κορωνοϊός να παραμείνει όρθιο το σύστημα υγείας.
Σημειώνεται πως στο Ουισκόνσιν, το νοσοκομείο εκστρατείας που δημιουργήθηκε στα προάστια του Μιλγουόκι, δέχθηκε τον πρώτο του ασθενή.
Σε εθνικό επίπεδο, τα νέα κρούσματα μόλυνσης ξεπέρασαν τα 60.000 ημερησίως κατά μέσον όρο τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ είχαν υποχωρήσει στις 35.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται 734 κατά μέσον όρο, ακόμη πολύ κάτω από τους 2.333 την ημέρα τον Απρίλιο.

Εξασθενεί ο κορωνοϊός στην Ινδία: Στα 7,7 εκατ. τα κρούσματα

Τάσεις εξασθένησης της επιδημίας του κορωνοϊού καταγράφονται στην Ινδία, η οποία το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 55.839 νέα κρούσματα και 702 θανάτους.
Συνολικά η Ινδία μετρά 7.706.946 μολύνσεις και 116.616 νεκρούς.
Αν και τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί σε σχέση με τον περασμένο μήνα, ειδικοί προειδοποιούν ότι η τάση μπορεί να αντιστραφεί καθώς πλησιάζουν σημαντικές ινδουιστικές εορτές.
Η Ινδία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.
Τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 715.812, ενώ 6.874.518 άνθρωποι έχει κριθεί ότι αποθεραπεύτηκαν.
Η κυβέρνηση δίνει πλέον έμφαση στην αύξηση των τεστ.
Μόνο προχθές έγιναν 1.469.984, με το σύνολό τους να έχει φθάσει τα 98.670.363.
Ο πρωθυπουργός Naredra Modi κάλεσε τους συμπολίτες του να εφαρμόζουν αυστηρά τις συστάσεις των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να φορούν μάσκες, να πλένουν συχνά τα χέρια, να τηρούν την κοινωνική απόσταση, καθώς όπως είπε το lockdown μπορεί να τέλειωσε, αλλά η πανδημία όχι.

Θερίζει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Στο κόκκινο Βραζιλία, Μεξικό

Θερίζει τη Λατινική Αμερική η επιδημία του κορωνοϊού, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να βρίσκονται στο κόκκινο.
Στη Βραζιλία, καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 24.818 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 566 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά έχουν πλέον καταγραφεί 5,3 εκατομμύρια μολύνσεις από τον κορονοϊό, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ανέρχεται σε 155.403 νεκρούς.
Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο κατατάσσεται τέταρτο παγκοσμίως όσον αφορά τους νεκρούς.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας του Μεξικό ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 6.845 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 522 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.
Το Μεξικό μετρά 87.415 νεκρούς επί συνόλου 867.559 μολύνσεων.

Κίνα: Σε ύφεση η επιδημία του κορωνοϊού, μόλις 14 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 14 νέα κρούσματα έναντι 11 που ήταν την προηγουμένη.
Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας, όλα ήταν «εισαγόμενα».
Εντοπίστηκαν επίσης 25 ασυμπτωματικοί φορείς, από 15 την προηγουμένη.
Επισήμως, οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.729 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.
 
Πέντε φορές πιο φονικός ο κορωνοϊός στη γρίπη

Πέντε φορές πιο φονικός είναι ο κορωνοϊός από τη γρίπη, όπως προκύπτει από μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων(CDC)των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19, αντιμετωπίζουν τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν, σε σχέση με όσους νοσηλεύονται με γρίπη.
Επειδή η νέα έρευνα αφορούσε μόνο ασθενείς που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο, δεν μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση για τη συνολική θνητότητα της Covid-19 και της γρίπης, όμως παρέχει νέες ενδείξεις ότι η πρώτη είναι πιο σοβαρή και πιο φονική από τη δεύτερη.
Η μελέτη βρήκε πως οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για 17 σοβαρές επιπλοκές (πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια, θρόμβωση κ.α.), σε σχέση με τους ασθενείς με γρίπη στο νοσοκομείο.
Σε σχέση με τη γρίπη, οι ασθενείς με Covid-19 έχουν σχεδόν 19 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS), καθώς επίσης υπερδιπλάσιο κίνδυνο για μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή του καρδιακού μυ), εσωτερική εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (συνήθως στα πόδια), πνευμονική εμβολή (θρόμβωση στους πνεύμονες) και ενδοκρανιακή αιμορραγία.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Morbidity and Mortality Weekly Report» των CDC, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.000 ασθενείς με μέση ηλικία 70 ετών που νοσηλεύονταν για Covid-19, καθώς επίσης για 5.400 ασθενείς με μέση ηλικία 69 ετών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω γρίπης.
Διαπιστώθηκε ότι το 21% των ασθενών με Covid-19 πέθαναν τελικά στο νοσοκομείο, έναντι μόνο 4% των ασθενών με γρίπη.
Επίσης, οι ασθενείς με κορωνοϊό είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ η διάρκεια της νοσηλείας τους ήταν σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με την παραμονή στο νοσοκομείο των ασθενών με γρίπη.
Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων με Covid-19 θα χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο, σε σχέση με όσους έχουν λοίμωξη από γρίπη.
Σύμφωνα με τα CDC, περίπου το 1% όσων αρρώστησαν από γρίπη την περίοδο 2019-2020, χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν την λοίμωξη Covid-19 μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης