Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι ελληνικές θάλασσες ξέφραγο αμπέλι, για το Oruc Reis - Η χώρα σε απαγόρευση κυκλοφορίας, η οικονομία παραπαίει, το χρηματιστήριο προσεχώς 550 μον.

Οι ελληνικές θάλασσες ξέφραγο αμπέλι, για το Oruc Reis - Η χώρα σε απαγόρευση κυκλοφορίας, η οικονομία παραπαίει, το χρηματιστήριο προσεχώς 550 μον.
Το χρηματιστήριο αντικατοπτρίζει την άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας
Η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε καθοδικό σπιράλ απόρροια της κρίσης του κορωνοιού, της έντασης που προκαλεί η Τουρκία αλλά και λανθασμένων επιλογών της κυβέρνησης σε ορισμένους τομείς.
Αν και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προσπαθήσει να χειριστεί όλα τα ανοικτά ζητήματα με όσο το δυνατό πιο προσεκτικό τρόπο, ωστόσο το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί είναι κατώτερο των προσδοκιών.
Σε πολλούς τομείς η κυβέρνηση έχει υποπέσει σε σωρεία λαθών δημιουργώντας αίσθηση ανασφάλειας και αβεβαιότητας εξέλιξη που αντικατοπτρίζεται στην οικονομία και την χρηματιστηριακή αγορά.

Η πορεία της χώρας δεν εξελίσσεται καλά

Η απαγόρευση κυκλοφορίας την νύκτα απόδειξη αποτυχίας

Ξεκινώντας από το επιδημιολογικό, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 με 05:00 εξέλιξη που αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα.
Να σημειωθεί ότι κατά την συνάντηση του Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε λίγο ούτε πολύ έριξαν την ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού στους πολίτες…
Ο στόχος προφανής να δημιουργήσουν ενοχικά συναισθήματα στην κοινωνία αντί να αναγνωριστεί η αποτυχία των μέτρων που έχουν ληφθεί.
Παρ΄ όλα αυτά η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι ένα λανθασμένο μέτρο όπως όλα όσα έχουν ληφθεί έως τώρα καθώς οι πολίτες είτε θα συνωστίζονται πριν την έναρξη του απαγορευτικού, είτε θα μειώσουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες εξέλιξη που προφανώς θα έχει μόνο αρνητικές συνέπειες στην οικονομία.
Για όσους ακόμη έχουν άλλη άποψη αξίζει να τονιστεί ότι όλα αυτά τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν ξεκινούν από την παραδοχή ότι έχει νοήσει το 0,17% του πληθυσμού.
Για το 0,17% του πληθυσμού λαμβάνονται ανόητα μέτρα που μόνο ζημία στην οικονομία θα επιφέρουν.

Οι ελληνικές θάλασσες ξέφραγο αμπέλι – Το Oruc Reis ανενόχλητο

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο σχεδόν 30 ημέρες το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να αλωνίζει τις ελληνικές θάλασσες μαζί με τα 4 συνοδευτικά πλοία, δηλαδή 5 τουρκικά πλοία να ερευνούν εντός των ελληνικών θαλασσών και απλά το ελληνικό πολεμικό ναυτικό να παρακολουθεί από απόσταση…
Την ίδια στιγμή το Oruc Reis θα ερευνήσει έως τις 27 Οκτωβρίου την ελληνική θαλάσσια ζώνη μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.
Η Τουρκία έχει προαναγγείλλει ότι θα ακολουθήσουν και έρευνες νοτίως της Κρήτης.
Το γεγονός ότι το Oruc Reis δρα ανενόχλητο και έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ναυτικά μίλια δηλαδή το εύρος των χωρικών υδάτων εγκαταλείποντας ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα που εκτείνονται έως 200 ναυτικά μίλια αποδεικνύει ότι… η δράση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους δεν μπορεί να είναι ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης.
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συναινέσει για τις έρευνες αυτές που διεξάγονται στις ελληνικές θάλασσες.
Όλα αυτά θα οδηγήσουν στα εξής
-Το Oruc Reis θα αποτελέσει το ερευνητικό σκάφος που θα μας δείξει εάν στο βυθό της ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
-Η Ελλάδα θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για περισσότερα από ένα θέματα, όχι μόνο για την θαλάσσια δικαιοδοσία αλλά και για χωρικά ύδατα, εναέριο χώρο, αποστρατιωτικοποίηση νησιών, αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και υφαλοκρηπίδα αλλά και αμφισβητούμενα νησιά.

Η ελληνική οικονομία παραπαίει – Ο συνεχής δανεισμός δεν είναι για πανηγυρισμούς - Πιθανή ύφεση και το 2021 μεταξύ -2,5% έως -3%

Ενώ η οικονομία παραπαίει τόσο με όρους δημοσιονομικών ελλειμμάτων όσο και χρέους η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται και η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές.
Δυστυχώς όμως αυτή η ανάλυση είναι λανθασμένη.
Η Ελλάδα δανείζεται από τις αγορές επειδή έχει σοβαρές έκτακτες ανάγκες και η υπερκάλυψη δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα αλλά στην ΕΚΤ που αγοράζει τα ομόλογα αυτά στην δευτερογενή αγορά μέσω του προγράμματος πανδημίας.
Το χρέος είτε με όρους γενικής κυβέρνησης ή κεντρικής διοίκησης εκτροχιάζεται, μάλιστα εφόσον συμπεριληφθούν και τα repos θα φθάσει στο 205% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος.
Το χάσμα μεταξύ του δημοσιονομικού ελλείμματος και της πρωθύστερης κατάστασης όπου η Ελλάδα υποχρεωνόταν να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι περίπου 20 δισεκ. αυτή είναι η πραγματική μαύρη τρύπα στην οικονομία.
Τα νέα μέτρα που θα ληφθούν θα οδηγήσουν την συρρίκνωση του ΑΕΠ στο -9% από -7,5% με -8,5% και δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί να δούμε και -10% ύφεση το 2020.
Όσον αφορά το 2021 θα αποτελέσει την μεγαλύτερη διάψευση καθώς εάν καταφέρει η Ελλάδα να κινηθεί πέριξ του 3,5% ή 3,8% θα είναι επιτυχία με όρους ανάκαμψης.
Όμως η ανάκαμψη είναι το αισιόδοξο σενάριο, το πιθανότερο σενάριο είναι να σημειώσει και το 2021 ύφεση -2,5% έως -3%
Όλα αυτά εάν και εφόσον γιατί μπορεί η κατάσταση να είναι χειρότερη και από αυτή που περιγράφεται ακόμη και εάν έρθουν τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης στα μέσα του 2021.
Για τον ΙΟΒΕ η ύφεση στο δυσμενές σενάριο μπορεί να είναι -4% το 2021...

Το χρηματιστήριο στις 550 μονάδες

Ενώ τα χρηματιστήρια του πλανήτη βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά, βλέπε Wall Street ή DAX στην Γερμανία, ακόμη και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης είναι πλησίον των ιστορικών υψηλών… η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εν μέσω σχεδόν μηδενικής ορατότητας για το 2021 και με τις τράπεζες να αποτελούν πρόβλημα διολισθαίνει.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ελληνικό χρηματιστήριο να υποχωρήσει ξανά προς τις 550 μονάδες αντικατοπτρίζοντας εκ νέου την αβεβαιότητα που υπάρχει για την πορεία της Ελλάδος.
Από τις 608 μονάδες στις 550 μονάδες πρόκειται για μια πτώση 10% από τις τρέχουσες τιμές.
Η εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, όπου κυριαρχεί η απαξίωση και η επενδυτική αδιαφορία είναι απόδειξη για το πώς αντιλαμβάνονται οι επενδυτές την ελληνική οικονομία.
Παραπαίουσα, μη αξιόπιστη η οικονομία και με το ρίσκο να αυξάνεται παρά την πλασματική υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων και των παραγώγων τους των CDS των ασφαλίστρων έναντι ρίσκου χώρας…δεν προσελκύει επενδυτές. 
Το χρηματιστήριο αντικατοπτρίζει την άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης