Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Bank: Υψηλό το κόστος του Brexit, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι

Deutsche Bank: Υψηλό το κόστος του Brexit, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι
Στις επόμενες εβδομάδες προβλέπει συμφωνία με βάση το «μοντέλο Καναδά» η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank
Είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι, το κόστος του Brexit θα είναι υψηλό εκτιμά η Deutsche Bank σε σημερινή της ανάλυση (23/10) εν όσω οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. και της Μεγάλης Βρετανίας για το διμερές εμπορικό μέλλον βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη,
«Το δασμολογικό καθεστώς αποτελεί μόνον ένα μικρό μέρος του άμεσου εμπορικού κόστους του Brexit» τονίζει, χαρακτηριστικά, η γερμανική τράπεζα, η οποία αναμένει πλήγμα για τις οικονομίες των δύο πλευρών ακόμη και στην περίπτωση που επιτευχθεί η εμπορική συμφωνία.
«Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η εγκατάσταση πολλαπλών εμποδίων στις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Αυτά είναι που επιβαρύνουν το εμπόριο, ανεξαρτήτως του προσήμου της εμπορικής συμφωνίας» σπεύδει να προσθέσει, σε σημερινή της ανάλυση.
Όσον αφορά το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν τις επόμενες εβδομάδες σε συμφωνία, η οποία θα προσομοιάζει αυτή της Ε.Ε. με τον Καναδά.

Πώς θα κατανεμηθεί το κόστος

Μια τέτοια συμφωνία θα πλήξει το ΑΕΠ της Βρετανίας κατά 0,6% και το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 0,2% του ΑΕΠ.
Μάλτα, Λουξεμβούργο και Ιρλανδία θα υποστούν το βαρύτερο πλήγμα, ενώ Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία θα έχουν κόστος κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Παρ’ όλα αυτά, τόσο η Βρετανία όσο και η Ε.Ε. θα εμφανίσουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021 -είτε επέλθει συμφωνία είτε όχι- κάτι το οποίο συνδέεται με την ανάκαμψη από την φετινή ύφεση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας οριστικής εμπορικής συμφωνίας, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 εκπνέει η μεταβική περίοδος του Brexit.
Εφόσον, οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε το διμερές εμπόριο θα επιβαρυνθεί από πρόσθετους δασμούς, εξέλιξη αρνητική τόσο για την οικονομία όσο και για τις ευρύτερες διπλωματικές σχέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης