Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Μεσόγειος μετατρέπεται σε θάλασσα ειρήνης – Μέσα σε λίγους μήνες έκλεισαν 3 μέτωπα – Πώς το Oruc Reis μπορεί να οδηγήσει σε deal Ελλάδα - Τουρκία

Η Μεσόγειος μετατρέπεται σε θάλασσα ειρήνης – Μέσα σε λίγους μήνες έκλεισαν 3 μέτωπα – Πώς το Oruc Reis μπορεί να οδηγήσει σε deal Ελλάδα - Τουρκία
Aυτό που φαίνεται πολύ πιθανό είναι ότι ένα deal θα επιταχυνθεί εάν το Oruc Reis βρει κοιτάσματα στις ελληνικές θάλασσες.
Η Μεσόγειος μετατρέπεται σε θάλασσα ειρήνης.
Τα όσα διαδραματίζονται εσχάτως – και έγκαιρα έχουν αναφερθεί και σχολιαστεί από το bankingnews - αποδεικνύουν ότι η Μεσόγειος μετατρέπεται σε θάλασσα της ειρήνης.
Οι μόνες χώρες που βρίσκονται σε ένταση είναι η Ελλάδα και η Τουρκία και η Τουρκία με την Κύπρο αλλά από ότι φαίνεται και στο ελληνοτουρκικό μέτωπο μέσα στους επόμενους 5 με 6 μήνες θα υπάρξουν εξελίξεις.
Σίγουρα ο δρόμος προς την ειρήνη και την μετατροπή της Μεσογείου σε θάλασσα ειρήνης δεν θα είναι εύκολος, θα υπάρχουν και υπαναχωρήσεις και παρά τις συμφωνίες που λαμβάνουν χώρα μπορεί να υπάρξει εκ νέου αναθέρμανση των εντάσεων αλλά φαίνεται ότι είναι μονόδρομος αργά ή γρήγορα τα αντιμαχόμενα μέρη να βρουν συμβιβαστικές λύσεις.

Ποια είναι τα δεδομένα;

Μόνιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Λιβύη

Οι δύο αντίπαλες δυνάμεις του εμφυλίου πολέμου στην Λιβύη υπέγραψαν μια «μόνιμη» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020  μετά από πέντε ημέρες συνομιλιών στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, η οποία χαιρέτισε την κίνηση ως στιγμή που θα καταγραφεί στην ιστορία.
Από την μια πλευρά η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης GNA Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη και στα δυτικά ο στρατηγός Khalifa Haftar.
Ωστόσο για την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η Τουρκία εκφράζει τις αμφιβολίες της, ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος
Να σημειωθεί ότι ο Haftar υποστηρίζεται από την Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο και η κυβέρνηση GNA από την Τουρκία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση GNA έχει ελέγξει την πόλη Sirte.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Saif al-Islam Gaddafi, γιός του Muammar Gaddafi σχεδιάζει να διεκδικήσει την εξουσία στην Λιβύη και φαίνεται ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος.
Εκπρόσωποι των δύο αντίπαλων φατριών της Λιβύης παρουσιάζονται με τον επικεφαλής αναπληρωτή ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Πολιτικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λιβύη Stephanie Williams (9R) μετά από τελετή υπογραφής στη Γενεύη, στις 23 Οκτωβρίου 2020. (Φωτογραφία AFP)
To Ισραήλ συμφώνησε να ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με το Σουδάν

Ο αμερικανός Πρόεδρος Trump ανέφερε ότι το Ισραήλ και το Σουδάν συμφώνησαν σε ειρηνευτική συμφωνία
Το κράτος του Ισραήλ και η Δημοκρατία του Σουδάν συμφώνησαν να κάνουν ειρήνη", δήλωσε ο Trump.
«Επιτυγχάνεται ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς αιματοχυσία», πρόσθεσε ο Trump.
Προηγήθηκαν μήνες συζητήσεων μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της μεταβατικής κυβέρνησης του έθνους της Βόρειας Αφρικής, όπου ο μακρόχρονος δικτάτορας Omar al-Bashir ανατράπηκε το 2019.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Λίβανο για συμφωνία στον καθορισμό αμφισβητούμενης ΑΟΖ

Υπό την αιγίδα των ΗΠΑ το εβραϊκό κράτος του Ισραήλ και ο Λίβανος δύο χώρες όπου για 10ετίες επικρατεί ψυχροπολεμικό κλίμα συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ώστε να συμφωνήσουν στον καθορισμό της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ της ισραηλινής και λιβανέζικης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Υπάρχει διάθεση για να επιτευχθεί συμφωνία.

Τι συμβαίνει με την Ελλάδα και την Τουρκία;

Καθίσταται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι Ελλάδα και Τουρκία αργά ή γρήγορα θα τα βρουν, πίσω από τις εντάσεις και την κλιμάκωση Ελλάδα και Τουρκία θέλουν να τα βρουν και να ξεκινήσουν διάλογο.
Στο ΝΑΤΟ οι ζυμώσεις αυξάνονται και δείχνουν ότι πάλι επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα οδηγήσει επισήμως σε διάλογο τα δύο μέρη.
Το bankingnews έχει αναφέρει ότι όλη αυτή η ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι προσχηματική – σικέ δηλαδή με προαποφασισμένο αποτέλεσμα.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται στις ελληνικές θάλασσες όχι εν αγνοία της Ελλάδος, η ελληνική κυβέρνηση σε κορυφαίο επίπεδο γνωρίζει τις κινήσεις της Τουρκίας.
Το Oruc Reis έχει ερευνήσει έως τώρα 6.000 χιλιόμετρα ελληνικών θαλασσών και δεν έχει βρεθεί έως τώρα κοίτασμα φυσικού αερίου ή πετρελαίου.
Η Τουρκία δρα στις ελληνικές θάλασσες εν γνώσει της Ελλάδος.
Έτσι εξηγείται γιατί δεν υπάρχει καμία αντίδραση του ελληνικού στόλου και έτσι εξηγείται γιατί η Ελλάδα έθεσε ως όριο της ελάχιστη κόκκινη γραμμή τα 6 ναυτικά μίλια τα 11 χιλιόμετρα από τα ελληνικά νησιά.
Τα 6 ναυτικά μίλια είναι τα νόμιμα χωρικά ύδατα.
Η Τουρκία αλλά και η Ελλάδα βολεύονται από το Oruc Reis καθώς αναζητάει και για τις δύο χώρες κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Είναι νομοτελειακό ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα κάνουν συμφωνία – deal.
Μάλιστα εάν βρεθεί φυσικό αέριο στις ελληνικές θάλασσες από το Oruc Reis το deal θα επισπευστεί με κατάληξη την συνεκμετάλλευση.
Οι τούρκοι σκοπίμως θέτουν πολλά θέματα
-Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Καστελόριζου
-Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και υφαλοκρηπίδα
-Χωρικά ύδατα και casus belli εάν υπάρξει επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια
-Εναέριος χώρος που η Ελλάδα τον έχει επεκτείνει στα 10 ναυτικά μίλια ενώ τα χωρικά ύδατα είναι στα 6 ναυτικά μίλια.
-Αποστρατιωτικοποίηση νησιών
-Γκρίζες ζώνες που θεωρούνται 13 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που έχουν μεταφερθεί στην Ελλάδα εκτός της Συνθήκης της Λωζάνης
-Συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου και από τους τουρκοκύπριους
-Μειονότητα στην Θράκη, η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο θρησκευτική μειονότητα.
Νέα τουρκική Navtex για το Oruc Reis που πλέει προς το Καστελόριζο
Τι μπορεί να περιλαμβάνει το deal Ελλάδος – Τουρκίας;

Δεν είναι σαφές εάν το deal θα είναι απόρροια της διαπραγμάτευσης των δύο μερών ή η Ελλάδα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ωστόσο αυτό που φαίνεται πολύ πιθανό είναι ότι ένα deal θα επιταχυνθεί εάν το Oruc Reis βρει κοιτάσματα στις ελληνικές θάλασσες.
Το σχέδιο της συνεκμετάλλευσης από την μια η TRAO η Τουρκική Κρατική Εταιρία Πετρελαιοειδών και από την άλλη π.χ. τα ΕΛΠΕ θα μπορούσαν να συνεκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα εάν βρεθούν.
Τα κοιτάσματα θα επιταχύνουν το deal Ελλάδος και Τουρκίας, αντιθέτως εάν δεν βρεθεί φυσικό αέριο η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες μέχρι να διαπιστώσει εάν τελικώς υπάρχουν κοιτάσματα.
Η Τουρκία σε περίπτωση deal θα ακυρώσει την ΑΟΖ με την Λιβύη και θα αποσύρει τις διεκδικήσεις της για τις γκρίζες ζώνες.
Η Ελλάδα θα παραχωρήσει μεγάλο μέρος της ΑΟΖ του Καστελόριζου και βεβαίως την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορούσαμε να δούμε και στην Κύπρο αν και οι κύπριοι αντιμετωπίζουν την κατάσταση από άλλη οπτική γωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης