Πολιτική

Αποτυχία και στα 3 μέτωπα στην Ελλάδα: Υγειονομική βόμβα το χειμώνα, αναιμική ανάπτυξη το 2021, φινλανδοποίηση των ελληνικών συνόρων

Αποτυχία και στα 3 μέτωπα στην Ελλάδα: Υγειονομική βόμβα το χειμώνα, αναιμική ανάπτυξη το 2021, φινλανδοποίηση των ελληνικών συνόρων
Οσον αφορά το μέτωπο της δημόσιας υγείας η κυβέρνηση έμεινε αδρανής, επαναπαυμένη στις δάφνες της πρώτης περιόδου, ακολούθησε στην συνέχεια λανθασμένους χειρισμούς, δημιουργούσε εντυπώσεις και έδινε λάθος νοήματα στον κόσμο
Τρία μεγάλα μέτωπα είχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την αρχή του φθινοπώρου και είναι ξεκάθαρο ότι και στα 3 έχει αποτύχει, αν κρίνουμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος Οκτωβρίου και τα τρία μέτωπα είναι ορθάνοικτα.
Το μεγάλο υγειονομικό πρόβλημα με την έξαρση της πανδημίας, την ελλιπή στήριξη της οικονομίας και την ελληνοτουρκική κρίση η οποία είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθεί σε όξυνση.

Υγειονομική βόμβα το χειμώνα

Οσον αφορά το μέτωπο της δημόσιας υγείας η κυβέρνηση έμεινε αδρανής, επαναπαυμένη στις δάφνες της πρώτης περιόδου, ακολούθησε στην συνέχεια λανθασμένους χειρισμούς, δημιουργούσε εντυπώσεις και έδινε λάθος νοήματα στον κόσμο.
Αναλώθηκε σε σέλφι, τουίτερ και σοσιαλ μίντια.
Την επιφυλακτικότητα και την τήρηση των κανόνων την υπόσκαπταν τα ίδια τα στελέχη της διοίκησης και της κυβέρνησης. Τα παραδείγματα πολλά.
Δεν χρειάζεται να αναφερθούν.
Οι δε συγκρούσεις επιτελικών υπουργών με τους λοιμοξιολόγους καθημερινό φαινόμενο.
Το χειρότερο είναι ότι οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έπραξαν τίποτα για να δημιουργηθούν νέα κρεβάτια στις ΜΕΘ, να υπάρξει μεγάλη και πανελλαδική κάλυψη του κόσμου και κυρίως, να αγοραστεί ο κατάλληλος όγκος των τεστ του κορωνοιού προκειμένου να εξεταστεί όλος ο πληθυσμός.
Η έκβαση της πανδημίας στην Ελλάδα, παρ’ ολο που οι επιπτώσεις είναι σαφώς λιγότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει αρνητική χροιά και επισκιάζει την διαχείριση της πρώτης περιόδου.
Τα 850 κρούσματα δεν αντανακλούν την πραγματική εικόνα.
Εικάζουμε ότι είναι και τριπλάσια και κάθε φορά που γίνονται πολλά τεστ στον πληθυσμό, ο αριθμός κρουσμάτων ανεβαίνει πάντα.
Το Υπουργείο Υγείας προπαράγγειλε εμβόλια που τώρα βγαίνουν αποτυχημένα και κυρίως επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό.  

Κανένα business plan

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο παραμένει θεατής των εξελίξεων.
Λάθος πρόβλεψη στην ύφεση για το 2020 - από το 4% φτάσαμε στο διψήφιο νούμερο, υπεραισιόδοξη πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2021 που μετά βίας θα φτάσει το 4%, λάθος πρόβλεψη για τα έσοδα στον τουρισμό τα οποία είχαν υπολογίσει στα 5 δισ ευρώ και τελικά μετά βίας φτάνουν τα 2,6 δισ ευρώ.
Και όλα αυτά ενώ υπάρχει τρομερή καθυστέρηση με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, το οποίο τα υπουργεία υπό τον κ. Σκυλακάκη αδυνατούν να καταρτίσουν.
Γι’ αυτό και ενδεχομένως, το “business plan” να δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες.
Ωστόσο, τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης αργούν να πέσουν στην αγορά, τις μεταρρυθμίσεις και τις στρατηγικές επενδύσεις.
Την ίδια ώρα, η ελληνική οικονομία στηρίζεται στα μέτρα στήριξης τα οποία με το ζόρι κρατάνε το μεγάλο κύμα αντίδρασης.
Μαγαζιά κλείνουν, η μεσαία τάξη ξαναζεί μέρες ΣΥΡΙΖΑ, φορολογείται λιγότερο αλλά δεν υπάρχει αγορά να κινηθεί.
Οι υπουργοί, όχι μόνο στο οικονομικό επιτελείο αλλά ευρύτερα, συγκρούονται παρασκηνιακά μεταξύ τους. Στο Μέγαρο Μαξίμου το ίδιο.
Το διευθυντήριο του Πρωθυπουργού αποφασίζει για τα πάντα και οι υπουργοί εκτελούν.
Τα λάθη πολλά και κραχτά.

Έρχεται Χάγη και φινλανδοποίηση

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κάποια χιλιόμετρα ανατολικότερα διαδραματίζεται ένα σκηνικό άτυπου πολέμου με την Τουρκία γύρω από το Καστελόριζο.
Η διπλωματία της ανοχής, κατ’ άλλους της ηττοπάθειας, έχει αφήσει τα τουρκικά πλοία, ερευνητικά και στρατιωτικά να φτάνουν λίγο έξω από το Καστελόριζο χωρίς συνέπειες.
Οι συνεχείς υποχωρήσεις, η ανυπαρξία ενεργητικής διπλωματίας, ο γιεσερισμός και η τυφλή υπακοή απέναντι στις δυνάμεις των Βρυξελλών έχουν αποθρασύνει την Τουρκία που έχει δημιουργήσει τετελεσμένα και τώρα περιμένουμε την Χάγη για να επισημοποιήσει την λεγόμενη φινλανδοποίηση των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων.
Δεν ορθώσαμε ποτέ το ανάστημα ούτε στην Τουρκία ούτε στην Ευρώπη από το φόβο του κ. Μητσοτάκη και των επιτελών για να μην πέσει η κυβέρνηση λόγω ενός θερμού επεισοδίου ή ενός ασύμμετρου πολέμου. Θα πρέπει σε λίγο καιρό να ρωτάμε τους Τούρκους είτε για να διασώσουμε κάποιο σκάφος στην θάλασσα είτε για να εκμεταλλευτούμε το υπέδαφος.
Είναι αποφασισμένο. Καμία δύναμη δεν θα τα βάλει με την Τουρκία και την τεράστια αγορά της που δίνει ευκαιρίες σε όλους και παίζει επάξια το παιχνίδι της περιφερειακής δύναμης.
Εμείς παραμένουμε μία χώρα-ουρά της Ε.Ε για την οποία αποφασίζουν από την δημοσιονομική της ευελιξία, την ένταξή σε αυτήν του μεταναστευτικού ρεύματος.
Μέχρι ακόμα και για τα σύνορά της…

Ανύπαρκτη αντιπολίτευση

Και ενώ η αποτυχία και στα 3 μέτωπα είναι εμφανής η αξιωματική αντιπολίτευση είναι τραγικά αδιάφορη, μπλεγμένη σε εσωκομματικές έριδες και αλληλοσπαραγμούς μεταξύ των μεγαλόσχημων της παράταξης.
Είναι κοινή πεποίθηση:
Εάν υπήρχε κανονική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είχε ήδη απωλέσει 10 μονάδες στις δημοσκοπήσεις και τώρα όλοι θα φώναζαν ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές για να αλλάξει το τοπίο. Και ένα είναι σίγουρο.
Αν υπάρχει σοβαρή, δομική αντιπολίτευση τότε και η κυβέρνηση προσέχει και τα πάει καλύτερα.
Ο ανταγωνισμός πάντα καλυτερεύει το κυβερνητικό έργο.
Τώρα που η κυβέρνηση παίζει μόνη της στο γήπεδο, η κυβερνητική αποτελεσματικότητα θα είναι ακόμα μικρότερη.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης