Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ισπανικό χτύπημα στην Αθήνα: Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους σε διμερές επίπεδο - Όχι κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας

Ισπανικό χτύπημα στην Αθήνα: Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους σε διμερές επίπεδο - Όχι κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας
Αντιτάσσεται στις προσπάθειες της Ελλάδας για διεθνοποίηση του προβλήματος της τουρκικής επιθετικότητας
Την ώρα που η Ελλάδα επιδιώκει τη διεθνοποίηση του προβλήματος με την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, μία χώρα - μέλος της ΕΕ  η Ισπανία μέσω του πρέσβη της στην Άγκυρα τάσσεται υπέρ του ακριβώς αντιθέτου. Μάλιστα ο πρέσβης της Ισπανίας τάσσεται κατά της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας και τοποθετείται υπέρ της πρότασης Erdogan για περιφερειακή διάσκεψη στη Μεσόγειο.
Η διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο «δεν μπορεί να δηλητηριάσει άλλες σχέσεις, πρέπει να περιοριστεί» και να επιλυθεί σε διμερές επίπεδο, δήλωσε ο νέος Ισπανός πρέσβης στην Τουρκία.
«Η Ισπανία είναι ένας πολύ καλός φίλος και των δύο χωρών, και της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Και κατανοούμε τις διαφορετικές θέσεις.
Αλλά πιστεύουμε ότι το σημαντικό είναι να βρούμε μια λύση με διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Javier Hergueta, μιλώντας αποκλειστικά στο πρακτορείο Anadolu, μια μέρα μετά την παρουσίαση των διαπιστευτηρίων του στον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.
«Η Ανατολική Μεσόγειος δεν μπορεί να δηλητηριάσει τις άλλες σχέσεις, ξέρετε, πρέπει να περιοριστεί εκεί.
Πρέπει, όπως λέει η κυβέρνησή σας, να διαπραγματευτεί διμερώς με την Ελλάδα.
Και υποστηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ισπανός πρέσβης χαιρέτισε την πρόταση Erdogan για περιφερειακή διάσκεψη για την αντιμετώπιση των διαφορών στη Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των παράκτιων κρατών ως «πολύ καλή».
Εξάλλου όσον αφορά στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ο Hergueta είπε ότι η Ισπανία συνεργάζεται με τη γερμανική προεδρία για την «εποικοδομητική πολιτική» έναντι της Τουρκίας.
«Δεν πιστεύουμε στις κυρώσεις, αυτό που πιστεύουμε είναι ότι πρέπει να προσφέρουμε στην Τουρκία, μια δυνατότητα προσέγγισης με την ΕΕ, μια προοπτική» δήλωσε ο Hergueta προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell «έχει την εντολή του συμβουλίου να διερευνήσει ακριβώς αυτό».
Ο Ισπανός πρέσβης είπε ότι η συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης είναι πολύ σημαντική τόσο για την Τουρκία όσο και για τις χώρες της ΕΕ, διότι είναι το μέσο για την επιτάχυνση των οικονομικών σχέσεων.
Ο Hergueta τόνισε, πολλές ισπανικές εταιρείες επωφελήθηκαν από τη συμφωνία.
Για τις σχέσεις μεταξύ Ισπανίας και Τουρκίας, ο Ισπανός πρέσβης τόνισε πως, «υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για βελτίωση», επειδή οι δύο χώρες έχουν ήδη «εξαιρετικές» σχέσεις.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης