Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Με NAVTEX για ασκήσεις από 27 έως 29/10 στο Καστελόριζο η Τουρκία συντηρεί την ένταση – Erdogan: Η Ελλάδα είναι μία χώρα «κακομαθημένη»

Με NAVTEX για ασκήσεις από 27 έως 29/10 στο Καστελόριζο  η Τουρκία συντηρεί την ένταση –  Erdogan: Η Ελλάδα είναι μία χώρα «κακομαθημένη»
Η Τουρκία δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα με νέες NAVTEX και προκλητική ρητορική  ενώ ταυτόχρονα αδειάζει εκ νέου το ΝΑΤΟ
(upd) Στο δόγμα των προκλήσεων επιμένει η Τουρκία, παρά τις διακηρύξεις περί λύσης μέσω της διπλωματίας στα ελληνοτουρκικά. Μάλιστα η Άγκυρα που εξέδωσε τρεις νέες NAVTEΧ το βράδυ της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου 2020 για ασκήσεις με πραγματικά πυρά το χρονικό διάστημα από 27 έως 29 Οκτωβρίου, πέραν των προκλήσεων επεφύλασσε ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg. Παράλληλα νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Erdogan, χαρακτηρίζοντάς την «κακομαθημένη».
Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλούν τα λεγόμενα του πρέσβη της Ισπανίας στην Τουρκία, ο οποίος ανοιχτά τάσσεται κατά των κυρώσεων σε βάρος του Erdogan και καλεί Αθήνα και Άγκυρα να διαπραγματευθούν σε διμερές επίπεδο για την επίλυση των προβλημάτων.
Οι δύο από τις νέες NAVTEX είναι για την περιοχή στα ανοιχτά της Φοινίκης, νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.
Η τρίτη άσκηση θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά των ακτών της Αλεξανδρέττας.
Νωρίτερα  ο Stoltenberg, είχε υποστηρίξει ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν την ακύρωση των προγραμματισμένων την επόμενη εβδομάδα στρατιωτικών ασκήσεων.
Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, δήλωσε:
«Κάναμε το πρώτο βήμα για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνοντας στους Έλληνες την ακύρωση των προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων στις 28 και στις 29 Οκτωβρίου.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι ήταν θετικά διακείμενοι απέναντί μας και δέχθηκαν την πρόταση».
Επισημαίνεται ότι η ελληνική πλευρά είχε επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα, σε συνέχεια της παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία στις 22 Οκτωβρίου για έρευνες πλησίον του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η αποχή από στρατιωτικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια εθνικών και θρησκευτικών εορτών θεωρείται ένα από τα παλαιά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, αν και στην πράξη καταστρατηγείται από τους γείτονες.
Image

Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για την παράνομη NAVTEX πλησίον του Καστελόριζου

Διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά επέδωσε την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα σε συνέχεια της νέας παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για παράνομες έρευνες πλησίον του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποτελούν μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα.
Επίσης, υπογράμμισε ότι οι τουρκικές ενέργειες δυναμιτίζουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική υπαιτιότητα της Τουρκίας, αυξάνουν κατακόρυφα την ένταση και αποσταθεροποιούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, αποδυναμώνουν κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ειλικρινή διάλογο, μια προοπτική προς την οποία η Ελλάδα εργάζεται ανελλιπώς.

Erdogan: «Κακομαθημένη» η Ελλάδα

Το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επιτέθηκε τόσο εναντίον της Ελλάδας την οποία χαρακτήρισε «κακομαθημένη» ενώ έβαλε και εναντίον του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron.
 «Στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο πλευρό το δίκαιου αντί να παραδοθούμε στην κακομαθημένη Ελλάδα και στον Ελληνοκυπριακό τομέα. Εάν εκείνοι που είναι απέναντί μας δεν ενεργήσουν σύμφωνα με το δίκαιο είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τα δικά μας σχέδια», τόνισε ο  Erdogan μιλώντας στο τακτικό επαρχιακό συνέδριο του κόμματος ΑΚ στην Καισάρεια.
Επιτέθηκε με σφοδρότητα και στον Γάλλο πρόεδρο λέγοντας πως χρήζει ψυχοθεραπείας.
«Τι σχέση έχει αυτό το άτομο που ονομάζεται Macron με τους μουσουλμάνους; Ο Macron χρειάζεται ψυχοθεραπεία. Τι άλλο μπορεί χρειάζεται ένας αρχηγός κράτους που δεν κατανοεί την ελευθερία της πίστης και αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο εκατομμύρια ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών που ζουν στη χώρα του».
«Θα δούμε τη τύχη του στις εκλογές. Δεν μπόρεσε να φέρει τίποτα στη Γαλλία για να κερδίσει κάτι για τον εαυτό του. Η βασική μας στάση θα συνεχιστεί και στο μέλλον», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος για τον Γάλλο ομόλογό του, ο οποίος έχει δεσμευθεί να καταπολεμήσει τον «Ισλαμικό αυτονομισμό».

Παναγιωτόπουλος στο ΝΑΤΟ: Καμία συζήτηση με την Τουρκία εν μέσω προκλήσεων

Όσο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες -τις οποίες η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, καθώς και με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα- δεν πρόκειται να υπάρξουν συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών διεμήνυσε την Παρασκευή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην τακτική φθινοπωρινή Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Κατά τις εργασίες της Συνόδου, που έγιναν μέσω τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκαν οι μείζονες προκλήσεις και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τον πλήρη σεβασμό της Ελλάδος στον θεμελιώδη κανόνα της Συνθήκης του ΝΑΤΟ και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
«Πρόκειται για πάγια θέση της χώρας μας σε αντιδιαστολή με μονομερείς και προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας, όπως οι πλόες ερευνητικού σκάφους και πολεμικών πλοίων εντός περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και με την επέκταση της παράνομης NAVTEX ως τις 27 Οκτωβρίου.
Οι ενέργειες αυτές αναδεικνύουν αναξιοπιστία προθέσεων εκ μέρους της Τουρκίας για διάλογο, υπονομεύουν τη διαδικασία του μηχανισμού αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και θίγουν τη συνοχή και την ενότητα της Συμμαχίας» επισήμανε ο υπουργός.
Πρόσθεσε ότι «ο Γενικός Γραμματέας NATO Γενς Στόλτενμπεργκ πρότεινε αμοιβαία αναστολή δραστηριότητος στρατιωτικών ασκήσεων σε περίοδο εορτών και προέτρεψε την Τουρκία να αποφύγει τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών και να επιλύσει οποιαδήποτε διαφορά βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

Τι προηγήθηκε

ΝΑΤΟ: Χαιρετίζουμε την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας και Τουρκίας ανήμερα των εθνικών επετείων τους

Χαιρετίζει την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας και Τουρκίας εν όψει εθνικών επετείων (28 και 29 Οκτωβρίου, αντίστοιχα) το ΝΑΤΟ.
Όπως επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, πρόκειται για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα» και επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση».
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι και στη σημερινή, όπως και στη χθεσινή, τηλεδιάσκεψη (22 και 23 Οκτωβρίου) των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ακύρωση των ασκήσεων, τόνισε, μειώνει τον κίνδυνο ατυχημάτων και διευκολύνει την προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα ζητήματα, με τη συνδρομή της γερμανικής διαμεσολάβησης.
Όπως και χθες, ο κ. Stoltenberg ζήτησε η Ελλάδα και η Τουρκία να αποφύγουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και ενέργειες και ανέδειξε το ρόλο του ΝΑΤΟ ως μίας πλατφόρμας όπου συμμαχικές χώρες μπορούν να συναντηθούν και να επιλύσουν τις διαφορές τους.
«Δεν παίρνω θέση για τα υποκείμενα νομικά ζητήματα, αλλά είναι δεδομένο ότι η αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών είχε θετική επίδραση στην κατάσταση», κατέληξε.

Akar (Τουρκία): Κάναμε το πρώτο βήμα για αποκλιμάκωση, θετικοί οι Έλληνες

Για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας για ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων που είχαν προαναγγελθεί και από τις δύο χώρες έκανε λόγο με δηλώσεις ο υπουργός Άμυνας της γείτονος, Hulusi Akar.
Σύμφωνα με όσα είπε, «κάναμε το πρώτο βήμα για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνοντας στους Έλληνες την ακύρωση των προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων στις 28 και στις 29 Οκτωβρίου.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι ήταν θετικά διακείμενοι απέναντί μας και δέχθηκαν την πρόταση.
Εργαζόμαστε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση και αναμένουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένη συμφωνία τις επόμενες ημέρες» είπε ο Τούρκος υπουργός.
Υπενθυμίζεται πως προηγουμένως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε χαιρετίσει την επιτευχθείσα συμφωνία.
Όπως ανέφερε, πρόκειται για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα».
Η ακύρωση των ασκήσεων, τόνισε, μειώνει τον κίνδυνο ατυχημάτων και διευκολύνει την προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα ζητήματα, με τη συνδρομή της γερμανικής διαμεσολάβησης.
«Στο πλαίσιο της καλής γειτονίας με την Ελλάδα, διατυπώνουμε ξανά την πρόθεσή μας για πολιτική λύση», συνέχισε ο Hulusi Akar, «άλλωστε, έχουμε κάνει από νωρίς σαφείς τις προθέσεις μας για εύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού».
Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις Ελλάδος - Τουρκίας, σε μια προσπάθεια επίλυσης διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε πως «θα προσέλθουμε σε αυτές χωρίς προϋποθέσεις.
Συζητούμε, διαπραγματευόμαστε, υποστηρίζουμε το διεθνές δίκαιο.
Την ίδια στιγμή, είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας.
Ακυρώνουμε, όμως, τη NAVTEX για να δείξουμε καλή πίστη».

Η πορεία του Oruc Reis

Το Oruc Reis συνεχίζει να περιφέρεται στην περιοχή.
Αφού έφτασε μια ανάσα από το Καστελόριζο και «έσπασε» τα 12 μίλια -τα δυνητικά δηλαδή χωρικά ύδατα  της Ελλάδας- η Άγκυρα μετέφερε το ερευνητικό της δυτικά κοντά στις ανατολικές ακτές της Ρόδου.

Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αλλά και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σε κατάσταση συναγερμού και εκτελούν εντολές, που προς το παρόν προβλέπουν στενή παρακολούθηση του Oruc Reis.
Τα ελληνικά πολεμικά πλοία έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή των τουρκικών προκλήσεων αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις, πανέτοιμα να αντιδράσουν, σύμφωνα με τις εντολές.
Σε ύφιστη ετοιμότητα είναι και τα πολεμικά αεροσκάφη, ενώ οι σχηματισμοί του Στρατού Ξηράς έχουν θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις μονάδες τους, παραμένοντας σε άμεση ετοιμότητα αναλόγως.

Oruc Reis και προσεχώς και Yavuz θα ερευνήσουν τις ελληνικές θάλασσες έως τον Δεκέμβριο – Θα υπάρξει deal Ελλάδος και Τουρκίας

Το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και προσεχώς και το Yavuz - πλοίο εξόρυξης - το οποίο βρίσκεται εκτός δράσης λόγω επισκευών σε συνδυασμό με το Barbaros το οποίο ερευνά στην νοτιοδυτική Κύπρο θα αποτελέσουν το τρίπτυχο… της διπλωματίας των navtex από την Τουρκία στις ελληνικές θάλασσες.
Τα βασικά ερωτήματα είναι
1)Η παραμονή των τουρκιών ερευνητικών σκαφών στις ελληνικές θάλασσες μπορεί να προκαλέσει θερμό επεισόδιο;
2)Γιατί η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;
3)Ποια η σκοπιμότητα των κινήσεων της Τουρκίας;
4)Θα υπάρξει συμφωνία – deal – μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας;

Ισπανικό χτύπημα στην Ελλάδα

Την ώρα που η Ελλάδα επιδιώκει τη διεθνοποίηση του προβλήματος με την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, μία χώρα - μέλος της ΕΕ  η Ισπανία μέσω του πρέσβη της στην Άγκυρα τάσσεται υπέρ του ακριβώς αντιθέτου. Μάλιστα ο πρέσβης της Ισπανίας τάσσεται κατά της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας και τοποθετείται υπέρ της πρότασης Erdogan για περιφερειακή διάσκεψη στη Μεσόγειο.
Η διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο «δεν μπορεί να δηλητηριάσει άλλες σχέσεις, πρέπει να περιοριστεί» και να επιλυθεί σε διμερές επίπεδο, δήλωσε ο νέος Ισπανός πρέσβης στην Τουρκία.
«Η Ισπανία είναι ένας πολύ καλός φίλος και των δύο χωρών, και της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Και κατανοούμε τις διαφορετικές θέσεις.
Αλλά πιστεύουμε ότι το σημαντικό είναι να βρούμε μια λύση με διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Javier Hergueta, μιλώντας αποκλειστικά στο πρακτορείο Anadolu, μια μέρα μετά την παρουσίαση των διαπιστευτηρίων του στον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.
«Η Ανατολική Μεσόγειος δεν μπορεί να δηλητηριάσει τις άλλες σχέσεις, ξέρετε, πρέπει να περιοριστεί εκεί.
Πρέπει, όπως λέει η κυβέρνησή σας, να διαπραγματευτεί διμερώς με την Ελλάδα.
Και υποστηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ισπανός πρέσβης χαιρέτισε την πρόταση Erdogan για περιφερειακή διάσκεψη για την αντιμετώπιση των διαφορών στη Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των παράκτιων κρατών ως «πολύ καλή».
Εξάλλου όσον αφορά στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ο Hergueta είπε ότι η Ισπανία συνεργάζεται με τη γερμανική προεδρία για την «εποικοδομητική πολιτική» έναντι της Τουρκίας.
«Δεν πιστεύουμε στις κυρώσεις, αυτό που πιστεύουμε είναι ότι πρέπει να προσφέρουμε στην Τουρκία, μια δυνατότητα προσέγγισης με την ΕΕ, μια προοπτική» δήλωσε ο Hergueta προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell «έχει την εντολή του συμβουλίου να διερευνήσει ακριβώς αυτό».
Ο Ισπανός πρέσβης είπε ότι η συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης είναι πολύ σημαντική τόσο για την Τουρκία όσο και για τις χώρες της ΕΕ, διότι είναι το μέσο για την επιτάχυνση των οικονομικών σχέσεων.
Ο Hergueta τόνισε, πολλές ισπανικές εταιρείες επωφελήθηκαν από τη συμφωνία.
Για τις σχέσεις μεταξύ Ισπανίας και Τουρκίας, ο Ισπανός πρέσβης τόνισε πως, «υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για βελτίωση», επειδή οι δύο χώρες έχουν ήδη «εξαιρετικές» σχέσεις.

Συναγερμός για τζιχαντιστές από Erdogan

Συναγερμός σήμανε σε Αθήνα και Λευκωσία, μετά την προειδοποίηση του Αιγύπτιου προέδρου Ambdel Fattah al Sisi στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Αναστασιάδη για τον τρόπο με τον οποίο ο Erdogan χρησιμοποιεί τον παράγοντα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας και ένα πιθανό κύμα από τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με απόρρητη ενημέρωση του προέδρου της Αιγύπτου στον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που φέρνει στο φως η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», το Κάιρο είναι ιδιαίτερα ανήσυχο όχι μόνο για την ανάμειξη της Άγκυρας σε όλες τις περιφερειακές διενέξεις, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο ο Erdogan εμπλέκει πλέον και χρησιμοποιεί ανοιχτά τον ισλαμιστικό παράγοντα.
Έτσι, κατά την πρόσφατη, 8η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, ο al Sisi μετέφερε στους δύο συνομιλητές του το μήνυμα ότι το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας για την Αίγυπτο, ζητώντας τους να το κρατήσουν ψηλά στην διπλωματική τους ατζέντα.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος επισήμανε στις ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου το μήνυμα ότι το θέμα αυτό -που αφορά το μέτωπο στη Λιβύη, την ίδια την εσωτερική ασφάλεια της Αιγύπτου και τον κρίσιμο προς αυτή την κατεύθυνση έλεγχο των ισλαμιστών στη χώρα, αλλά και ευρύτερα την περιοχή- είναι εξαιρετικής σημασίας για το Κάιρο.
 
Απαντήσεις

Σε γενικές γραμμές πρέπει να ειπωθεί ότι η θέση της Ελλάδος ότι κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ναυτικά μίλια επιτρέπει στην Τουρκία ανενόχλητη να διεξάγει έρευνες σε όλη την νοτιοανατολική μεσόγειο, στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου ακόμη και ενδιάμεσα Ρόδου και Καστελόριζου.
Επίσης η Τουρκία έχει προαναγγείλει έρευνες νοτίως της Κρήτης.
Η Ελλάδα εμπρός σε αυτό τον διασυρμό επικαλείται το επιχείρημα ότι δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ στην ευρύτερη περιοχή αλλά αυτό το επιχείρημα είναι ψευδέστατο.
Η Ελλάδα ανακήρυξε αποκλειστική οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο του δικτάτορα Sisi και μέρος των ερευνών του Orus Reis περιλαμβανόταν εντός αυτής της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Το επιχείρημα ότι η κόκκινη γραμμή είναι στα 6 μίλια σημαίνει ότι η Ελλάδα
-απεμπολεί το δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ή 22 χιλιόμετρα.
Να σημειωθεί ότι έχει αναλυθεί διεξοδικά ότι η Ελλάδα, ούτε θέλει αλλά ούτε και μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
-Η Ελλάδα επιτρέπει στην Τουρκία να ερευνά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που εκτείνεται στα 200 ναυτικά μίλια.
Όλα αυτά συμβαίνουν όχι εν αγνοία της Ελλάδος, η Αθήνα έχει συναινέσει ώστε να βρίσκεται το Oruc Reis στις ελληνικές θάλασσες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις πρόσφατα Ελλάδα και Τουρκία ενός του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να συστήσουν ένα μηχανισμό αποτροπής κρίσεων και αυτός έχει ήδη δημιουργηθεί.
Δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο, το Oruc Reis ερευνά τις ελληνικές θάλασσες και θαλάσσιες δικαιοδοσίες εν γνώσει της Ελλάδος.

Η στρατηγική της Τουρκίας είναι προφανής.

Ήδη πραγματοποιεί έρευνες ένα μήνα και θα συνεχίσει και για άλλους δύο μήνες έως τέλη Δεκεμβρίου 2020.
Όχι γιατί ανησυχεί ότι με την έλευση του Biden στην Προεδρία των ΗΠΑ, ούτως ή άλλως οι αμερικανοί εμφορούνται από το δόγμα Kissinger που αναφέρει ότι η Τουρκία είναι ο περιφερειακός πόλος εξουσίας στην περιοχή.
Ο βασικός στόχος της Τουρκίας που διεξάγει και θα διεξάγει έρευνες για 3 μήνες είναι να αναζητήσει κοιτάσματα και εάν βρεθούν να ξεκινήσει ένας διάλογος Ελλάδος – Τουρκίας που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και άλλα ζητήματα.
Η φυσική κατάληξη όλων αυτών είναι η συνεκμετάλλευση – εάν βρεθεί τελικώς φυσικό αέριο – Ελλάδα και Τουρκία νομοτελειακά θα συνδιαχειριστούν το κοίτασμα.
Εάν δεν βρεθούν κοιτάσματα η Τουρκία θα πιέσει για διάλογο εφ’ όλης της ύλης για όλα τα ανοικτά ζητήματα με την Ελλάδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποκλειστικές ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση, γκρίζες ζώνες κ.α.

Τι δεν θα συμβεί;

Δεν θα υπάρξει πολεμική σύγκρουση Ελλάδος και Τουρκίας, ενώ είναι απίθανο να υπάρξει θερμό επεισόδιο.
Η παρουσία του Oruc Reis που έχει παραβιάσει συστηματικά την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία έχει και ένα θετικό, εάν ανακαλυφθεί φυσικό αέριο θα αποτελέσει αφορμή για deal με την Ελλάδα ή ακόμη και εάν δεν ανακαλυφθούν κοιτάσματα ο διάλογος Ελλάδος και Τουρκίας θα ξεκινήσει.
Αυτό που θα συμβεί είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία θα συμφωνήσουν ένα πλαίσιο, deal θα υπάρξει το θέμα δεν είναι εάν υπάρξει συμφωνία αλλά πότε και τι θα περιλαμβάνει.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκαλύψει ότι έχει συναινέσει για την παρουσία του Oruc Reis βρίσκει προσχηματικά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αλλά στην πράξη είναι πρόδηλο ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν βρίσκεται στις ελληνικές θάλασσες εν αγνοία της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης