Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αυτή ήταν η πρόταση Stoltenberg για moratorium ασκήσεων Ελλάδας και Τουρκίας 28 και 29/10 – Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι

Αυτή ήταν η πρόταση Stoltenberg για moratorium ασκήσεων Ελλάδας και Τουρκίας 28 και 29/10 – Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι
Οι κινήσεις απεμπλοκής με την ακύρωση των ασκήσεων μειώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ
Στο φως της δημοσιότητας έρχονται οι διάλογοι για το moratorium ασκήσεων κατά τις εθνικές εορτές Ελλάδας και Τουρκίας, στο διήμερο 28 και 29 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, κορυφαία ελληνική πηγή αναφέρεται στα όσα έγιναν στο ΝΑΤΟ, στο μορατόριουμ και τις ασκήσεις, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό το οποίο έγινε την Παρασκευή (23/10/2020) στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, αποτέλεσε πρόταση που «έπεσε στο τραπέζι» από τον Γενικό Γραμματέα της συμμαχίας και όχι από τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Hulusi Akar.
Ο  Jens Stoltenberg πρότεινε ότι 28 και 29 Οκτωβρίου, ημερομηνίες οι οποίες αποτελούν εθνικές εορτές και για τις δύο χώρες, υπάρχει η δυνατότητα ενός moratorium ώστε να μην γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ.
Τόσο η Άγκυρα, όπως είχε επιβεβαιώσει σε σχετικές δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, όσο και η Αθήνα είδαν θετικά την πρόταση Stoltenberg.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είχε μιλήσει για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα» και επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση» προσθέτοντας πως οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκαν.
Οι κινήσεις απεμπλοκής με την ακύρωση των ασκήσεων, είχε τονίσει μειώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και διευκολύνουν την προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα ζητήματα, με τη συνδρομή της γερμανικής διαμεσολάβησης.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ  ζήτησε η Ελλάδα και η Τουρκία να αποφύγουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και ενέργειες και ανέδειξε το ρόλο του ΝΑΤΟ ως μίας πλατφόρμας όπου συμμαχικές χώρες μπορούν να συναντηθούν και να επιλύσουν τις διαφορές τους.
«Δεν παίρνω θέση για τα υποκείμενα νομικά ζητήματα, αλλά είναι δεδομένο ότι η αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών είχε θετική επίδραση στην κατάσταση», είχε δηλώσει.
Σε κάθε περίπτωση όσα συμφωνήθηκαν σε αυτή την τηλεδιάσκεψη ανατράπηκαν μετά την NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για 27 και 28 του μηνός και αφορά ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (ανατολικά του Καστελόριζου).
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης