Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell: Ικανοποίηση της ΕΕ για την κατάπαυση πυρός στη Λιβύη - Ανοίγει το δρόμο για νεές συνομιλίες

Borrell: Ικανοποίηση της ΕΕ για την κατάπαυση πυρός στη Λιβύη - Ανοίγει το δρόμο για νεές συνομιλίες
Η ΕE καλεί τους διεθνείς και περιφερειακούς φορείς να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Λιβύης και να σταματήσουν τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ
Την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη εκφράζει η ΕΕ δια στόματος του  Ύπατου Εκπροσώπου της Josep Borrell ο οποίος υπογράμμισε πως "οι θετικές εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας θα ανοίξουν το δρόμο για την επανέναρξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής διαδικασίας στη Λιβύη".
Σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρει ότι "με άμεση ισχύ, αυτή η πλήρης, μόνιμη και εθνική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι ένα κρίσιμο βήμα και αποτέλεσμα πολλών μηνών εντατικών περιφερειακών και διεθνών προσπαθειών, που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης άλλα σημαντικά μέτρα, ιδίως την επανάληψη των συγκοινωνιακών συνδέσεων μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Λιβύης και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως μια ολοκληρωμένη διαδικασία αφοπλισμού, αποστράτευσης και επανένταξης, τα οποία είναι κρίσιμα για την επιστροφή της ασφάλειας και τη σταθερότητα στη Λιβύη, ιδίως την απόσυρση εντός 90 ημερών από όλους τους ξένους μαχητές και μισθοφόρους" αναφέρει η ανακοίνωση.
H "Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της ενθαρρύνουν τώρα τα μέρη της Λιβύης να εφαρμόσουν πλήρως και αμέσως τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της καλούν όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς φορείς να υποστηρίξουν απερίφραστα τις προσπάθειες της Λιβύης, να αποφύγουν ξένες παρεμβάσεις στη σύγκρουση της Λιβύης και να σταματήσουν τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ με πλήρη σεβασμό των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.Όλοι οι ξένοι μαχητές και μισθοφόροι πρέπει να αποσυρθούν αμέσως.
Όλη η ξένη παρέμβαση είναι απαράδεκτη. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με συγκεκριμένες δράσεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης