Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μαύρα Χριστούγεννα για το εμπόριο - Απαισιόδοξοι οι επιχειρηματίες για τις πωλήσεις

Μαύρα Χριστούγεννα για το εμπόριο - Απαισιόδοξοι οι επιχειρηματίες για τις πωλήσεις
H εικόνα που επικρατεί στην αγορά είναι απογοητευτική ενώ οι ελπίδες του εμπορικού κόσμου πέφτουν στο κενό
Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες σχετικά με τις πωλήσεις του λιανεμπορίου για φέτος τα Χριστούγεννα, εν μέσω κοροωνοϊού.
Ήδη η εικόνα που επικρατεί στην αγορά είναι απογοητευτική ενώ οι ελπίδες του εμπορικού κόσμου για τον γιορτινό τζίρο, καθώς αποτελεί το 15% του συνολικού κύκλου εργασιών των καταστημάτων, πέφτουν στο κενό.
Όπως αναφέρει ο Γιώργος Καρανίκας, προεδρος της ΕΣΕΕ, τα Χριστούγεννα αυτά αναμένεται να είναι «μαύρα» για τον εμπορικό κόσμο, αφού ο τζίρος δεν αναμένεται να σημειώσει καμία σημαντική άνοδο.
«Η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την οικονομική αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει στους καταναλωτές η πανδημία», διώχνουν τον κόσμο από τα καταστήματα, πολλά εξ αυτών είναι έτοιμα να κατεβάσουν ρολά, επισημαίνουν στο bankingnews.gr στελέχη του λιανεμπορίου. 
Ήδη οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο από την αρχή της ποανδημίας μέχει σήμερα έχουν σημειώσει πτώση της τάξης του 50% με τον περασμένο Ιούλιο να πηγαίνει λίγο καλύτερα, αλλά εν συνεχεία ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος (όπου ξεκίνησαν τα κρούδματα του δεύτερου κύματος της πανδημίας), ο τζίρος να υποχωρεί αρκετά.
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο οι πωλήσεις του λιανεμπορίου κινήθηκε κοντά στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2018, πολύ μακριά από τα επίπεδα του 2009, όταν ο τζίρος του Δεκεμβρίου έφτανε τα 5,4 δισ. ευρώ.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η σωρευτική μείωση του τζίρου του Δεκεμβρίου τα τελευταία δέκα χρόνια υπολογίζεται σε 35%, ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλειες 2 δισ. ευρώ.
Για φέτος οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες με πολλά στελέχη της αγοράς να εκτιμούν ότι ο τζίρος των γιορτών ενδεχομένως κινηθεί στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ, ήτοι να απωλέσει 1 με 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναβάθμισε υψηλότερα την πρόβλεψη του για το εμπόριο αγαθών το 2020, μετά την ανάκαμψη που καταγράφηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Ο ΠΟΕ ανακοίνωσε ότι το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών θα υποχωρήσει κατά 9,2% τη φετινή χρονιά και θα ανακάμψει κατά 7,2% το 2021.
Τον Απρίλιο, ο ΠΟΕ προέβλεπε πτώση του παγκόσμιου εμπορίου από 13% ως 32% φέτος.
Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν πως η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την ιστορική ύφεση στην οποία βυθίστηκε την άνοιξη εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ανάκαμψη του εμπορίου.
Η σπουδαιότητα του εμπορίου στην πορεία της οικονομίας, καταδεικνύεται και από την πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να παραμένουν ανοιχτά και τα καταστήματα του λιανεμπορίου στις κόκκινες περιοχές διότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «θα κρατήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο, διότι δεν έχουμε δει μετάδοση από τα εμπορικά καταστήματα ή στα εμπορικά καταστήματα όσο τουλάχιστον αυτά τηρούν τα μέτρα».

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης