Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η νέα στρατηγική του CVC για Εθνική Ασφαλιστική και Vivartia – Η DGComp και το plan B για πώληση – μόνο - του Μπάρμπα Στάθη

Η νέα στρατηγική του CVC για Εθνική Ασφαλιστική και Vivartia – Η DGComp και το plan B για πώληση – μόνο - του Μπάρμπα Στάθη
Το CVC έχει… σύμμαχο την DGComp για την Εθνική Ασφαλιστική - Υπάρχει και plan B και στην Vivartia
Επανασχεδιάζει την στρατηγική του το αμερικανικό fund CVC όσον αφορά την Εθνική Ασφαλιστική και την Vivartia.
Με βάση πληροφορίες το αμερικανικό fund αναλύοντας τα δεδομένα στα δύο μέτωπα στα οποία εστιάζει εξετάζει εναλλακτικά σενάρια.
Πρωτίστως να αναφερθεί σε τι εστιάζει το αμερικανικό fund CVC.
-την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 460 εκατ – από πληροφορίες 440 εκατ – μαζί και έκδοση ομολόγου tier 2 περίπου 40 με 50 εκατ ευρώ.  
-του 100% των μετοχών της Vivartia έναντι 175 εκατ ευρώ μαζί με σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου 25 με 35 εκατ ευρώ στον κλάδο εστίασης

Τα εναλλακτικά σενάρια

Το CVC έχει… σύμμαχο την DGComp για την Εθνική Ασφαλιστική

Η Εθνική τράπεζα σε συνεργασία με την Morgan Stanley και την Goldman Sachs ξεκίνησε την ενεργοποίηση του plan b για την Εθνική Ασφαλιστική που αφορά IPO δηλαδή δημόσια προσφορών μετοχών στο χρηματιστήριο για το 30% των μετοχών.
Παρ΄  όλα αυτά το plan b προσκρούει στην άρνηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να δώσει παράταση πέραν τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Στις 22 Δεκεμβρίου 2020, όπως είχε αναλυθεί το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής δεν έλαβε καμία απόφαση για την Εθνική Ασφαλιστική.
Η Εθνική όντως μελετάει την πιθανότητα να ζητήσει μικρή παράταση αλλά η DGComp δεν διάκειται θετικά.
Να σημειωθεί ότι η πρόταση του CVC για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής αφορά τίμημα 460 εκατ ευρώ μαζί με έκδοση ομολόγου tier 2 περίπου 40 με 50 εκατ.
Ωστόσο υπάρχουν και ρήτρες εσόδων 10ετούς διάρκειας από τις τραπεζοασφαλιστικές δραστηριότητες όπου μάλλον θεωρούνται λεόντειες από την Εθνική τράπεζα.
Η Εθνική τράπεζα από την μια έχει μια πρόταση από το CVC που δεν την ενθουσιάζει από την άλλη το CVC έχει σύμμαχο την DGComp που δεν θέλει να δώσει παράταση στην Εθνική τράπεζα για την πώληση της ασφαλιστικής της.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Εθνική τράπεζα και το διοικητικό συμβούλιο που είχε απορρίψει την αρχική οικονομική προσφορά του CVC να κάνει δεκτή την πρόταση του αμερικανικού fund.
Η Εθνική τράπεζα πρέπει να τελειώσει με την Εθνική Ασφαλιστική γιατί έχει άλλες προκλήσεις στο μέλλον… πιο στρατηγικές να αντιμετωπίσει.

Υπάρχει και plan B και στην Vivartia

Ως γνωστό το αμερικανικό fund έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αγοράσει από την Marfin Investment Group το 100% της Vivartia έναντι 175 εκατ ενώ θα υλοποιηθεί και αύξηση κεφαλαίου 25 με 35 εκατ στον κλάδο εστίασης.
Την ίδια στιγμή οι τράπεζες Εθνική και Eurobank πιέζουν για υλοποίηση του deal ή θα πουλήσουν τα δάνεια που κατέχουν ύψους 190 εκατ σε σύνολο 423 εκατ που είναι ο συνολικός δανεισμός της Vivartia.
Μάλιστα εστάτως στις διαπραγματεύσεις έχει εμπλακεί και η Alpha bank που έχει δανεισμό στον κλάδο εστίασης και μάλιστα δεν έχει ουσιώδεις προβλέψεις διενεργήσει.
Μέρος των τραπεζών θεωρεί ότι η Πειραιώς πρέπει να αγοράσει μέρος των δανείων του κλάδου εστίασης 40-60 εκατ ώστε να επιταχύνει την διαδικασία πώλησης της Vivartia στο CVC.
Eάν όμως υπάρξει κάποια εμπλοκή, το CVC φαίνεται να έχει και plan B δηλαδή εναλλακτικό σχέδιο.
Το αμερικανικό fund να αγοράσει αρχικά μόνο τον Μπάρμπα Στάθη που αποτελεί ίσως το καλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Vivartia και δραστηριοποιείται στα κατεψυγμένα τρόφιμα και λαχανικά έναντι τιμήματος 130 με 140 εκατ ευρώ.
Όμως υπάρχουν εμπόδια, οι τράπεζες έχουν συνδέσει τα δάνεια της Vivartia και των θυγατρικών και με τον Μπάρμπα Στάθη, οπότε η πώληση του αυτόνομα είναι πολύ δύσκολη.
Συν τοις άλλοις οι τράπεζες Εθνική και Eurobank έχουν option να πουλήσουν τα 190 εκατ δάνεια που έχουν στην Vivartia σε τρίτο ενδιαφερόμενο.
Να σημειωθεί πάντως ότι το CVC έχει ζητήσει μεγάλο haircut στα δάνεια στον κλάδο της εστίασης και πολύ μικρότερο κούρεμα δανείων στις υπόλοιπες θυγατρικές της Vivartia που έχουν δανειστεί.
Το βασικό σενάριο θέλει ότι η Vivartia θα πουληθεί στο CVC έναντι 175 εκατ και θα ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου αλλά υπάρχουν και σκέψεις για plan B.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης