Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 12 Νοεμβρίου συνεδριάζει ο SSM για το Cocos της Πειραιώς, τι ζητάει το ΤΧΣ και γιατί κολλάει η 5ετής παράταση και η έκδοση Tier 1;

Στις 12 Νοεμβρίου συνεδριάζει ο SSM για το Cocos της Πειραιώς, τι ζητάει το ΤΧΣ και γιατί κολλάει η 5ετής παράταση και η έκδοση Tier 1;
Η τράπεζα Πειραιώς έχει ζητήσει να πληρώσει τους τόκους με μετρητά δηλαδή να καταβάλλει στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 160 εκατ άπαξ και πληρώνει επιτόκιο για τα 2 δισεκ. 8%.
Στις 12 Νοεμβρίου 2020 συνεδριάζει ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών για να εξετάσει μεταξύ άλλων θεμάτων και το αίτημα της τράπεζας Πειραιώς να πληρώσει τους τόκους 160 εκατ του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές ύψους 2 δισεκ. που λήγει τέλη Δεκεμβρίου 2022.
Η τράπεζα Πειραιώς έχει ζητήσει να πληρώσει τους τόκους με μετρητά δηλαδή να καταβάλλει στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 160 εκατ άπαξ και πληρώνει επιτόκιο για τα 2 δισεκ. 8%.
Η τράπεζα Πειραιώς να σημειωθεί ότι μπορεί να πληρώσει τους τόκους με μετρητά, διαθέτει τα 160 εκατ ευρώ.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως μέτοχος με ποσοστό 26% έχει ζητήσει να πληρωθεί για το Cocos μόνο με… μετρητά.
Έχει υπάρξει μεγάλη παραφιλολογία για το εάν ο SSM σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας επέτρεπε στην Πειραιώς να πληρώσει τους τόκους του Cocos σε μετρητά αλλά αυτό θα συμβεί με μεγάλη πιθανολόγηση…

Που υπάρχει πρόβλημα;

Έχουν υπάρξει συζητήσεις ώστε η κυβέρνηση να εγκρίνει παράταση στην λήξη του Cocos των 2 δισεκ. αντί 2022 στο 2027 δηλαδή να υπάρξει 5ετής παράταση.
Επίσης έχει εξεταστεί η Πειραιώς να μπορεί να εκδίδει υβριδικό τίτλο Tier 1 ύψους 160 εκατ τον οποίο θα διακρατεί το ελληνικό δημόσιο και θα το πληρώνεται με μετρητά στην λήξη του.
Το tier 1 θα εκδίδεται αντί της πληρωμής των 160 εκατ των τόκων του Cocos.
Με βάση πληροφορίες και οι δύο προτάσεις – ενώ αρχικώς φαινόταν πιθανό να υλοποιηθούν – προσκρούουν σε εμπόδια, οπότε και η παράταση αλλά και η πληρωμή των τόκων του Cocos με έκδοση tier 1 δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Τι θέλουν τα funds και πως συνδέεται το Cocos με την bad bank της ΤτΕ;

Τα hedge funds που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς θα ήθελαν το Cocos των 2 δισεκ. να μετατραπεί… χθες σε μετοχές καθώς το ομόλογο αυτό θα μετατρεπόταν σε μετοχές στα 6 ευρώ στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 αντί στα 1,05 ευρώ που βρίσκεται εσχάτως η τιμή.
Το δημόσιο – ΤΧΣ θα αύξανε το ποσοστό του από 26% σε 58% ή 62% εάν συμπεριληφθούν και οι τόκοι μιας χρονιάς.
Η Πειραιώς έχει περίοδο έως το τέλος του 2022 να επιλύσει το ζήτημα του Cocos αλλά όλα θα εξαρτηθούν εάν το δημόσιο τελικά δώσει την παράταση αλλά αυτό θα πρέπει να εγκριθεί και από τις θεσμικές αρχές.

Πως συνδέεται το Cocos με την bad bank;

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εάν μετατρεπόταν το Cocos της Πειραιώς σε μετοχές και ουσιαστικά το δημόσιο αύξανε το ποσοστό του από 26% σε 58% θα… έδινε την δυνατότητα νομιμοποίησης της bad bank της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία είναι στον αέρα.
Στην πράξη θα επέτρεπε στην ΤτΕ να μεταφερθούν όλα τα προβληματικά δάνεια της Πειραιώς στην bad bank και έτσι να αποκτήσει οντότητα η κακή τράπεζα που σήμερα είναι στον αέρα στην κυριολεξία και αμφίβολο – πολύ αμφίβολο – εάν θα εγκριθεί γιατί προσκρούει σε κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA), SSM Εποπτικός Μηχανισμός ΕΚΤ και DGComp (Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης