Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΒΙΚΕΝ: Επιστολή στην Κομισιόν για την αντιστάθμιση των αυξημένων τελών διανομής αερίου της περιόδου 2015–2016

tags :
ΕΒΙΚΕΝ: Επιστολή στην Κομισιόν για την αντιστάθμιση των αυξημένων τελών διανομής αερίου της περιόδου 2015–2016
«Η ΡΑΕ θα πρέπει να ζητήσει να εκτελεστεί η απόφασή της», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, σχολιάζοντας την άρνηση των εταιρειών διανομής να επιστρέψουν τα σχετικά ποσά
Αποφασισμένη να ζητήσει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που προβλέπει επιστροφή σε μεγάλες βιομηχανίες τέλη χρήσης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου για την περίοδο 2015 – 2016 είναι η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας.
Η ΕΒΙΚΕΝ προετοιμάζει σχετική επιστολή προς τις Βρυξέλλες καθώς παρά το γεγονός ότι έχει εκδοθεί απόφαση της ΡΑΕ που δικαιώνει τη βιομηχανία και επιβάλλει την αντιστάθμιση των αυξημένων τελών, η απόφαση αυτή δεν εκτελείται από τις τρεις εταιρίες διανομής φυσικού αερίου, ενώ και η ΡΑΕ δεν παρεμβαίνει ζητώντας την εφαρμογή των όσων η ίδια αποφάσισε
Οι τρεις υπόχρεες εταιρίες ΔΕΔΑ, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΕΔΑ Αττικής, οι οποίες ανήκουν στην υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ Υποδομών, αρνούνται να υλοποιήσουν την απόφαση της ΡΑΕ και αποφάσισαν να καταθέσουν στη Αρχή αιτήσεις αναίρεσης της απόφασης, ενώ φαίνεται ότι σχεδιάζουν να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προφανώς κερδίζοντας χρόνο μέχρι τη λήξη των δικαστικών διενέξεων.

Εκτελεστές οι αποφάσεις παρά την αναίρεση

«Το θέμα για εμάς δεν είναι νομικό. Είναι καθαρά πολιτικό και ηθικό για τη ΡΑΕ ,η οποία θα πρέπει να ζητήσει να εκτελεστεί η απόφαση που η ίδια έλαβε» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ κ. Αντώνης Κοντολέων, προσθέτοντας ότι αν οι αποφάσεις της ΡΑΕ δεν είναι εκτελεστές επειδή κάποιος ασκεί αναίρεση, τότε και η ΕΒΙΚΕΝ θα έχει το δικαίωμα να ασκήσει αναιρέσεις στις επικείμενες αποφάσεις τις ΡΑΕ για τις ταρίφες στα δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα αυξημένα τέλη δικτύου της περιόδου από 14/8/2015 ως 1/12/2016 είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν και οι θεσμοί, ζητώντας την αποκατάσταση του προβλήματος, ακόμα και μέσα από τις εκθέσεις εποπτείας του μεταμνημονιακού προγράμματος.

«Πράσινο φως» της ΡΑΕ για αντισταθμιστικά μέτρα

Το όλο ζήτημα ανέκυψε με τον νόμο 4336 του 2015, ο οποίος είχε θεσπίσει προσωρινό τέλος διανομής 4 ευρώ/MWh προκαλώντας εξ αρχής την αντίδραση των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Με μεταγενέστερη απόφαση προσδιορίστηκαν τα οριστικά τέλη διανομής με τιμή σημαντικά χαμηλότερη της προσωρινής. Τα οριστικά τέλη τέθηκαν σε ισχύ τη 1η Δεκεμβρίου 2016, έμεινε όμως ανοικτό το ζήτημα της κάλυψης της διαφοράς μεταξύ των υψηλών προσωρινών τελών, που ίσχυσαν από τις 14 Αυγούστου 2015 ως την εφαρμογή των οριστικών τελών.
Η υπόθεση έφθασε στη γενική διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βέβαια στη ΡΑΕ, η οποία τελικώς απεφάνθη στις 22 Ιουνίου 2020. Η απόφαση αυτή, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 27ης Αυγούστου 2020 ανέφερε ότι πρέπει να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για το μεταβατικό διάστημα, από τις 14/8/2015 μέχρι την 1/12/2016.
Τα αντισταθμιστικά μέτρα αφορούν όλους τους Επιλέγοντες Πελάτες, που χρεώθηκαν από τις ΕΠΑ τιμολόγιο διανομής ύψους 4 ευρώ/MWh βάσει του νόμου 4336/2015. Το προς επιστροφή ποσό πρέπει να υπολογιστεί με βάση συγκεκριμένη μεθοδολογία και θα υποβληθεί προς έγκριση από τη ΡΑΕ. Το ποσό μπορεί να καταβληθεί με δόσεις σε περίοδο έως 5 ετών από την έκδοση της απόφασης της ΡΑΕ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης