Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις στις αγορές - Κορωνοϊός και απουσία νέου πακέτου τόνωσης στις ΗΠΑ επιβαρύνουν το κλίμα - Πτώση -2,29% o Dow Jones, o DAX -3,71%

Ισχυρές πιέσεις στις αγορές - Κορωνοϊός και απουσία νέου πακέτου τόνωσης στις ΗΠΑ επιβαρύνουν το κλίμα - Πτώση -2,29% o Dow Jones, o DAX -3,71%
Πιέσεις στις αγορές, «βαρίδι» η πανδημία
Στο βαθύ κόκκινο έκλιεσαν σήμερα 26/10 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την αβεβαιότητα στα ύψη καθώς ο κορωνοϊός σαρώνει ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ την ίδια ώρα ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου.
Το κλίμα επιβαρύνει και η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά.
Ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Mark Meadows παραδέχθηκε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ είναι πλέον αδύνατον να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού και πλέον επαφίενται στην απάντηση μέσω φαρμάκων και εμβολίων.
Η αισιοδοξία που υπήρχε για συμφωνία επί του πακέτου τόνωσης μεταξύ κυβέρνησης Trump, Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, ατόνησε, καθώς σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους, ο Meadows και η πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων Νancy Pelosi, κορυφαία φιγούρα του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο, αλληλοκατηγορήθηκαν ότι αλλάζουν συνεχώς θέσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ και κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Trump, Larry Kudlow, επιβεβαίωσε επίσης, μιλώντας στο δίκτυο CNBC, ότι οι συνομιλίες έχουν επιβραδυνθεί, ωστόσο σημείωσε ότι συνεχίζονται.
Πίεση υφίστανται και οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, καθώς η SAP, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού στην Ευρώπη, βλέπει τη μετοχή της να βυθίζεται κατά άνω του 20%. Η εταιρεία τονίζει ότι οι επιχειρήσεις μειώνουν τις δαπάνες τους, ενώ περιέκοψε τις προβλέψεις της για τα έσοδα και τα κέρδη της για το σύνολο του 2020.
Η τρέχουσα εβδομάδα είναι η τελευταία των συναλλαγών για τον Οκτώβριο, μια ανάσα πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ J. Biden διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του νυν προέδρου και υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων D. Ttrump, ωστόσο το τελευταίο διάστημα η ψαλίδα μοιάζει ελαφρώς περιορισμένη.
H απόδοση των 30ετών ομολόγων των ΗΠΑ πλησιάζει πλέον το υψηλό του 1,67 που είχε φτάσει πριν την πανδημία.
Αυτό μέχρι στιγμής ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι οι αγορές προχωρούν σε διαρκώς αυξανόμενη τιμολόγηση για μια νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.
Στο μέτωπο της πανδημίας ανεξέλεγκτα εξελίσσεται το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ παρά τα συνεχή περιοριστικά μέτρα και τις απαγορεύσεις που τίθενται σε ισχύ.
Στην Ευρώπη η κατάσταση αρχίζει να λαμβάνει δραματικές διαστάσεις με τα περισσότερα κράτη να αναφέρουν καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων και αυξημένους θανάτους.
Αλλά και στις ΗΠΑ, το δεύτερο κύμα της επιδημίας εξελίσσεται με εφιαλτικούς ρυθμούς, καθώς ολοένα και περισσότερες Πολιτείες αναφέρουν ρεκόρ κρουσμάτων, εισαγωγών στα νοσοκομεία και θανάτων.
Ήδη πολλές Πολιτείες ζητούν από τους πολίτες τους να παραμείνουν στα σπίτια τους ενώ επανέρχεται το σενάριο να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εθνικό επίπεδο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Μελέτη μάλιστα του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον αναφέρει πως αν το 95% των Αμερικάνων φορέσει μάσκα, θα μπορούσαν να αποτραπούν τουλάχιστον 100.000 θάνατοι.
Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Λατινική Αμερική, ενώ πιο αισιόδοξη είναι η εικόνα από την Ινδία και την Κίνα.
Εν τω μεταξύ, αισιοδοξία υπάρχει από το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, το οποίο σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών, προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι προσεγγίζουν τους 1,16 εκατομμύρια, τα κρούσματα ξεπερνούν τα 43 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 29 εκατομμύρια.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε -2,29% στις 27.685 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500  σημείωσε πτώση -1,86 στις 3.400 μονάδες.
Στις 11.358 μονάδες με πτώση -1,64% έκλεισε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 32,86 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε πτώση -3,71% στις 12.177 μονάδες
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψε αναπάντεχη πτώση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών υποχώρησαν 3,5% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 959.000 μονάδων τον περασμένο μήνα από 994.000 τον Αύγουστο.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο των πωλήσεων κατά 2,8% στο 1,025 εκατ. μονάδες.

«Στο κόκκινο» η Ευρώπη

Τριγμούς προκάλεσε στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Το outlook της ανάκαμψης επιδεινώνεται, καθώς οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες επαναφέρουν σταδιακά το lockdown, με δραματικές επιπτώσεις την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Image
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Barnier αναμένεται να μεταβεί σήμερα 26/10/2020 στο Λονδίνο για συνομιλίες με τη Βρετανία με στόχο την επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία θα καθορίσει την πρόσβαση της Βρετανίας στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Reuters.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο του 2020, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία που αφορά σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσιο εμπόριο πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Μετά από ένα σύντομο κενό στις διαπραγματεύσεις όταν το Λονδίνο αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών, οι δύο πλευρές έχουν καθημερινές επαφές προκειμένου να βρεθεί ένα κοινό έδαφος.
Διακυβεύεται η ομαλή ροή του διασυνοριακού εμπορίου, καθώς η ζημία μιας χαοτικής εξόδου στην ασφάλεια ανταλλαγής πληροφοριών, συνεργασίας έρευνας και ανάπτυξης θα ήταν τεράστια.
Ο Barnier και η ομάδα του στην ΕΕ θα βρίσκονται στο Λονδίνο μέχρι την Τετάρτη 28/10/2020.
Η εκτίμηση ότι η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας θα συνεχιστεί αλλά με βραδύτερο ρυθμό περιλαμβάνεται στη μηνιαία έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Bundesbank.
«Αναμένεται ότι η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας θα συνεχιστεί το δ' 3μηνο του, αλλά με σημαντικό βραδύτερο ρυθμό» αναφέρεται.
Παράλληλα, τονίζεται ότι η απότομη αύξηση στα κρούσματα σε συνδυασμό με τους περιορισμούς, θα πλήξουν τη βιομηχανία και κυρίως την τουριστική βιομηχανία.
«Η οικονομία της Γερμανίας έχει ανακτήσει περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής που χάθηκε κατά τη συρρίκνωση που παρατηρήθηκε το α' εξάμηνο του 2020.
Αλλά η παραγωγή παραμένει περίπου 5% κάτω από τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί στο δ' τρίμηνο του 2019» επισημαίνουν οι αναλυτές.
Αύξηση των κόκκινων δανείων βλέπει ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Pablo Hernandez de Cos.
«Αναμένεται σημαντική αύξηση στα κόκκινα δάνειων τραπεζών τα επόμενα τρίμηνα ακόμα και στο πιο καλό σενάριο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες θα πρέπει να δείξουν σύνεση όσον αφορά τη μερισματική πολιτική ενώ παραμένει η αβεβαιότητα για την πανδημία του κορωνοϊού.
Τέλος, επισημαίνει ότι η ενοποίηση τραπεζών σε Ισπανία και άλλες χώρες της ΕΕ θα μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της κερδοφορίας.
«Μαύρη Δευτέρα» η σημερινή για τη SAP, τον γερμανικό κολοσσό software, με τη μετοχή να καταγράφει «βουτιά» 20% μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα γ΄τρίμηνου 2020.
Η γερμανική εταιρεία, η οποία υποβάθμισε τις προβλέψεις για τα έσοδα του 2020, είδε τη χρηματιστηριακή της αξία να κατρακυλά από τα 125 δισ. ευρώ στα 100 δισ. στη χειρότερη ημέρα διαπραγμάτευσης των τελευταίων 12 ετών.
H SAP ανακοίνωσε ότι το lockdown θα επηρεάσει τη ζήτηση και το 2021, εγκατέλειψε τους μεσοπρόθεσμους στόχους για την κερδοφορία και προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη θα καθυστερήσει.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας πτώση για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία τον Οκτώβριο, εν μέσω της ανησυχίας για την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων.
Ο δείκτης Ifo υποχώρησε στις 92,7 μονάδες, από τις 93,2 μονάδες του Σεπτεμβρίου (αναθεωρημένα στοιχεία).
Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση στις 93 μονάδες.
«Οι γερμανικές επιχειρήσεις παραμένουν επιφυλακτικές με φόντο τις εξελίξεις τους επόμενους μήνες», σχολιάζει ο πρόεδρος του Ifo Clemens Fuest.
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 9,7% στο β΄τρίμηνο του 2020, λόγω της κατάρρευσης της ζήτησης εν μέσω lockdown.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Bayer ανακοίνωσε τη Δευτέρα 26/10/2020 ότι πρόκειται να εξαγοράσει έναντι του ποσού των 4 δις δολαρίων την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, Asklepios BioPharmaceutical, προκειμένου ο γερμανικός όμιλος να ενισχύσει τον βραχίονά του στην κατασκευή φαρμάκων, καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από τα αποτελέσματα της εξαγοράς της Monsanto, σύμφωνα με την Associated Press.
Η Bayer θα καταβάλλει τώρα 2 δισ. δολάρια, ενώ άλλα 2 δισ. θα πληρωθούν με την εκπλήρωση μελλοντικών στόχων.
Η επένδυση αφορά σε μια πρωτοπόρα θεραπεία γονιδίων, με βάση την οποία ένα λειτουργικό γονίδιο εισάγεται προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας ασθένειας που προκαλείται από ένα γονίδιο το οποίο είτε λείπει είτε είναι ελαττωματικό.
Το deal αναμένεται να κλείσει το τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Πρόκειται πάντως για την μεγαλύτερη εξαγορά της γερμανικής εταιρείας στον φαρμακευτικό κλάδο από το 2006, όταν είχε εξαγοράσει τη γερμανική ανταγωνίστριά της, Schering.
Η κίνηση αποτελεί επίσης μια προσπάθεια αντιμετώπισης σειράς προκλήσεων τις οποίες αντιμετωπίζει η εταιρεία που ανακάλυψε την ασπιρίνη, μετά την εξαγορά της Monsanto, το 2018.
Η συμφωνία των 63 δισ. με την Monsanto είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης πηγής εσόδων για την εταιρεία, ωστόσο τελικώς έριξε την εταιρεία σε μια σειρά δικαστικών αγώνων, σχετικά με τον εάν το παρασιτοκτόνο Roundup προκαλεί καρκίνο - γεγονός που οδήγησε σε βύθιση τη μετοχή της.
Ανοίγει ο δρόμος για τη συγχώνευση της Fiat Chrysler με τη γαλλική PSA (Peugeot), η οποία θα δημιουργήσει την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές αναμένεται να εγκρίνουν τη συγχώνευση.
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, θα δημιουργήσει μια εταιρεία αξίας περίπου 38 δισ. δολαρίων και θα ενώσει μάρκες όπως οι Fiat, Jeep, Dodge, Ram και Maserati με τις Peugeot, Opel και DS ενώ έχει ως στόχο ετήσιες περικοπές κόστους 5 δισ. ευρώ (5,93 δισ. δολάρια), χωρίς κλείσιμο εργοστασίων.

Υπό πίεση οι αγορές της Ασίας

Υπό πίεση διαπραγματεύτηκαν οι δείκτες στις αγορές της Ασίας, με την αβεβαιότητα λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά και εν όψει των αμερικανικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία βρίσκονται
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,09% στις 23.494 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -0,39% στις 1.618 μονάδες.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,14% στις 3.368 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,82% στις 3.251 μονάδες.
Ο Sensex υποχώρησε -1,16% στις 40.214 μονάδες.
Στην άντληση ποσού 34,5 δισ. δολ, στοχεύει η Ant Group, θυγατρική της Alibaba, με τη μεγαλύτερη διπλή δημόσια προσφορά όλων των εποχών.
Ο κινεζικός κολοσσός χρηματοοικονομικής τεχνολογίας θα εκδώσει από 1,67 δισεκατομμύρια νέες μετοχές σε Σαγκάη και Χονγκ Κονγκ .
Οι μετοχές  που θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο της Σαγκάης θα διατεθούν στην τιμή των 68,8 γουάν ανά μετοχή, άρα θα αντλήσει 114,94 δισ. γουάν ή 17,23 δισ. δολάρια.
Οι μετοχές που θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ θα διατεθούν στην τιμή των 80 δολαρίων Χονγκ Κονγκ, με την Ant Group να αντλεί 133,65 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ ή 17,24 δισ. δολάρια.
Συνολικά η Ant Group θα αντλήσει ποσό σχεδόν 34,5 δισ. δολ., ενώ δεν αποκλείεται το ποσό να αυξηθεί, ανάλογα με τη ζήτηση.
Σύμφωνα με το CNBC, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά όλων των εποχών, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ της Saudi Aramco, η οποία είχε ανλτήσει λίγο πάνω από 29 δισ. δολάρια.
Με βάση τις τιμές διάθεσης, η αποτίμηση της Ant Group θα ανέλθει στα 313,37 δισ. δολάρια.
Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στην αγορά του Χονγκ Κονγκ αναμένεται στις 5 Νοεμβρίου, ενώ προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία για τη Σαγκάη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης