Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί το ΤΧΣ απέρριψε ΑΜΚ 800 εκατ της Πειραιώς; - Οι ιδιώτες με 0,11 της λογιστικής αξίας θα έλεγχαν την τράπεζα – Τα 2 δισ Cocos θα μετατραπούν σε μετοχές

Γιατί το ΤΧΣ απέρριψε ΑΜΚ 800 εκατ της Πειραιώς; - Οι ιδιώτες με 0,11 της λογιστικής αξίας θα έλεγχαν την τράπεζα – Τα 2 δισ Cocos θα μετατραπούν σε μετοχές
Γιατί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 26% των μετοχών απέρριψε το σχέδιο για αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ ευρώ της Πειραιώς
Τι πραγματικά συνέβη και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απέρριψε την πρόταση της τράπεζας Πειραιώς για αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ ευρώ, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε διεξοδικά το bankingnews;
Το ΤΧΣ κατέχει το 26% της Πειραιώς και είναι ο βασικός μέτοχος και ακολουθούν ο Paulson με 6,23% και ο Mistakidis ο επιχειρηματίας ελληνικής καταγωγής με 5,18%.

Οι ιδιώτες μέτοχοι της τράπεζας Πειραιώς εκπόνησαν το εξής σχέδιο όταν διαπίστωσαν ότι το ελληνικό δημόσιο και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών της ΕΚΤ


-Η τράπεζα Πειραιώς είχε ζητήσει να παραταθεί το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές ύψους 2 δισεκ. για 5 χρόνια και αντί να λήξει και να πληρωθεί τέλη Δεκεμβρίου 2022 να επιμηκυνθεί έως τέλη του 2027.
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε καθώς θεωρήθηκε κρατική βοήθεια state aid.

-Η τράπεζα Πειραιώς είχε ζητήσει να πληρώσει τους τόκους των Cocos που ετησίως φθάνουν στα 160 εκατ αντί μετρητών με έκδοση ομολόγου – υβριδικού τίτλου tier 1.
Να σημειωθεί ότι το επιτόκιο του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου είναι 8% στα 2 δισεκ. ισοδυναμούν με 160 εκατ τόκους ετησίως.
Η πρόταση αυτή επίσης απορρίφθηκε.

-Η τράπεζα Πειραιώς ζήτησε άπαξ και διαθέτει την ρευστότητα των 160 εκατ να πληρώσει κανονικά τους τόκους σε μετρητά του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου καθώς σε άλλη περίπτωση θα μετατραπεί τον Δεκέμβριο σε μετοχές υποχρεωτικά.
Η Πειραιώς έχει ήδη ενεργοποιήσει την ρήτρα μη καταβολής των τόκων μια φορά και δεύτερη φορά εάν επαναληφθεί τότε υποχρεωτικά τα 2 δισεκ σε ομόλογα μετατρέπονται σε μετοχές με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ την τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015.
Στο ζήτημα αυτό εγείρονται ορισμένα θέματα καθώς ο SSM της ΕΚΤ πως θα επιτρέψει στην Πειραιώς να πληρώσει με μετρητά – που διαθέτει – τα 160 εκατ σε τόκους όταν η αποτίμησης της στο χρηματιστήριο είναι 313 εκατ δηλαδή αντιστοιχεί στο 50% της χρηματιστηριακής αξίας….
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Cocos των 2 δισεκ. να μετατραπεί σε μετοχές.


Το σχέδιο των ιδιωτών μετόχων

Οι ιδιώτες μέτοχοι Paulson, Mistakidis κ.α. είδαν μια ευκαιρία και σε συννενόηση με την διοίκηση της Πειραιώς επικουρούμενοι από τον David Hexter και τον Alex Blades που εκπροσωπεί τον Paulson σχεδίασαν το εξής απλό σχέδιο.
Το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος να μετατρέψει το Cocos των 2 δισεκ. σε μετοχές.
Αυτό θα οδηγούσε το ποσοστό του ΤΧΣ από 26% σε 61% με 62% η Πειραιώς θα κρατικοποιείτο.
Ακολούθως οι βασικοί ιδιώτες μέτοχοι θα πραγματοποιούσαν αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ και αυτομάτως το ποσοστό του ΤΧΣ – που δεν θα συμμετείχε στην αύξηση – θα υποχωρούσε από 61% με 62% στο 16% με 17%.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Πειραιώς διαθέτει 7 δισεκ. κεφάλαια και θα προσθέτονταν άλλα 800 εκατ σημαίνει ότι θα ήλεγχαν την Πειραιώς με κεφάλαια που αναλογούν στο 0,11 της λογιστικής αξίας.
Οι ιδιώτες μέτοχοι ουσιαστικά πετύχαιναν με αυτό το σχέδιο να βγάλουν από την μέση το ΤΧΣ από βασικό μέτοχο και οι ιδιώτες μέτοχοι με 800 εκατ θα έπαιρναν τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς.
Ακολούθως τα προβληματικά δάνεια των 23 δισεκ. θα μεταφέρονταν στην bad bank και η καλή Πειραιώς που θα ήταν ιδιωτική ουσιαστικά θα είχε περάσει στον έλεγχο του Paulson και του Mistakidis….

Γιατί απέρριψε το σχέδιο το ΤΧΣ;

Το ΤΧΣ με ποσοστό 26% απέρριψε την πρόταση της τράπεζας Πειραιώς για αύξηση κεφαλαίου για τους εξής λόγους
1)Γιατί διέγνωσε το σχέδιο ότι οι ιδιώτες μέτοχοι ήθελαν να πετάξουν το ΤΧΣ το ελληνικό δημόσιο από μέτοχο.
Το ΤΧΣ δεν έχει κεφάλαια, οπότε δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στην ΑΜΚ των 800 εκατ ευρώ.
2)Το ΤΧΣ έκρινε ότι η αύξηση των 800 εκατ δεν ήταν επαρκής, όταν ως γνωστό η Πειραιώς θα πρέπει να δαπανήσει 4 δισεκ. κεφάλαια για να εξυγιανθεί.
3)Το ΤΧΣ αμφισβητούσε ότι οι ιδιώτες μέτοχοι θα επένδυαν 800 εκατ κεφάλαια.
Για τους λόγους αυτούς η Πειραιώς δεν θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για το ορατό μέλλον.
Την ίδια στιγμή όμως η μετοχή στο χρηματιστήριο δέχθηκε ισχυρό σοκ υποχώρησε -24% στα 0,7180 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 313 εκατ παρασύροντας σε πτώση και τις άλλες μετοχές.

Το ΤΧΣ στηρίζει την Πειραιώς αλλά δεν εγκρίνει την ΑΜΚ – Στόχος η ιδιωτικοποίηση του κλάδου - Τι αναφέρει σε ανκοίνωσή του 

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραμένει επικεντρωμένο στο θεσμικό του ρόλο, δηλ. την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος συμβάλλοντας στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και στη διευκόλυνση της μετάβασης των συστημικών τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «σε αυτή τη βάση, το Ταμείο συνεργάζεται ενεργά με όλες τις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της συζήτησης και υποστήριξης των σχεδίων τους για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους και της κερδοφορίας τους.  
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι ενήμερο για το σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας σχετικά με τη σταθερή βελτίωση του οργανικού της αποτελέσματος και έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη Διοίκηση της Τράπεζας.
Ένας ισχυρός και υγιής τραπεζικός τομέας αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της  πραγματικής οικονομίας και εργαλείο κλειδί στην προσπάθεια  να ξεπεραστούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης, τις οποίες επιδεινώνει η πανδημία».

Πειραιώς: Δεν υπάρχει καμία ανάγκη ΑΜΚ - Στο 16,1% ο δείκτης κεφαλαίων

Δεν υπάρχει καμία εποπτική ανάγκη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Όπως αναφέρει, έχει συνολικό δείκτη κεφαλαίων 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης 11,25%.
Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς  χαρακτηρίζει απολύτως ψευδή τα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν  ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκτιμά ότι απαιτείται ΑΜΚ €2 δισ., όπως ενημέρωσε σχετικά το Ταμείο.
Προηγήθηκε η ανακοίνωση της τράπεζας στις 26/10 η οποία ανέφερε ότι σε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι, παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης