Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επαρκώς κεφαλαιοποιημένες στις τράπεζες των ΗΠΑ, αλλά οι πιέσεις εντείνονται

DBRS: Επαρκώς κεφαλαιοποιημένες στις τράπεζες των ΗΠΑ, αλλά οι πιέσεις εντείνονται
Ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια διαθέτουν οι αμερικανικές τράπεζες, ωστόσο οι πιέσεις λόγω του πρωτόγνωρου μακροοικονομικού περιβάλλοντος αναμένεται να ενταθούν, όπως υποστηρίζει ο καναδικός πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Από ασυνήθιστες τάσεις δανείων και καταθέσεων, συνεχιζόμενη συμπίεση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίων, που αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τα ισχυρά έσοδα από προμήθειες, με σημαντική μείωση των προβλέψεων για απώλεια δανείου, οδηγώντας σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκε το γ’ τρίμηνο για τις αμερικανικές τράπεζες, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar.
Image
Μετά τις τεράστιες αυξήσεις ρευστότητας κατά τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου περιλάμβαναν μέτριες αυξήσεις ή εκδόσεις, αντικατοπτρίζοντας τον προκυκλικό χαρακτήρα του λογιστικού προτύπου CECL, που απαιτεί από τις τράπεζες να αναγνωρίζουν την αναμενόμενη διάρκεια ζωής - απώλεια δανείου από την πρώτη ημέρα.
Λόγω λοιπόν της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος, η DBRS Morningstar θεωρεί μακροοικονομικές προοπτικές που ενσωματώθηκαν στα μοντέλα CECL μπορούσαν να βελτιωθούν δεδομένου του άνευ προηγουμένου βάθους της ύφεσης που σημειώθηκε στις αρχές του έτους και σχετικών δρακόντειων προβλέψεων.
Σε γενικές γραμμές, οι μελλοντικές αυξήσεις των αποθεματικών θα κυμανθούν συνάρτησει της αύξησης των δανείων, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αλλαγή στις οικονομικές προοπτικές.
Σε αυτό το πλαίσιο, το τρέχον ποσοστό ανεργίας είναι ήδη χαμηλότερο από τα ποσοστά που χρησιμοποιούνται στις προοπτικές βασικής υπόθεσης CECL σε πολλές τράπεζες.
Τα υπόλοιπα δανείων μειώθηκαν το γ’ τρίμηνο.
Τα δάνεια της πανδημίας παρείχαν κάποια αντιστάθμιση, αν και αναμένεται να έχουν σχετικά μικρή διάρκεια.
Κοιτάζοντας προς τα εμπρός, η DBRS αναμένει αύξηση των δανείων σύμφωνα με την οικονομική ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας ότι το τελευταίο είναι δύσκολο να προβλεφθεί δεδομένου του αβέβαιου σκηνικού που έχει διαμορφωθεί.
Image
Αντίθετα, η αύξηση των καταθέσεων παρέμεινε ισχυρή, αντικατοπτρίζοντας τις χαμηλότερες καταναλωτικές δαπάνες και τα υψηλότερα αποθέματα μετρητών.
Οι τράπεζες συνεχίζουν να διαχειρίζονται αυτήν την εισροή καταθέσεων συντηρητικά, ασκώντας περαιτέρω πίεση στα καθαρά περιθώρια επιτοκίου.
Όπως αναμενόταν, ο αντίκτυπος των χαμηλότερων επιτοκίων οδήγησε τα καθαρά έσοδα από τόκους στα χαμηλότερα επίπεδα από το γ’ τρίμηνο του 2015.
Image
Συνολικά, ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρεί ότι οι τρέχοντες δείκτες ποιότητας περιουσιακών στοιχείων παρέχουν περιορισμένη ακρίβεια σε ό,τι αφορά τη μελλοντική πιστωτική απόδοση, δεδομένου του πρωτοφανούς δημοσιονομικού πακέτου τόνωσης και των μέτρων ελάφρυνσης που έχουν εφαρμοστεί.
Ωστόσο, σημειώνουμε ότι τα στατιστικά στοιχεία για το μορατόριουμ στα δάνεια, εξαιρουμένων ομάδων που είναι ευαίσθητες στην COVID-19, δείχνουν σταθερή βελτίωση.
Κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2020, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα χρηματοδοτικά ανοίγματα παρουσίασαν υψηλότερη τάση, ενώ οι καθαρές χρεώσεις παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο θεωρείται πιθανό ότι τα τρέχοντα αποθεματικά είναι επαρκή για να απορροφήσουν αυτές τις μελλοντικές απώλειες.
Image
Η DBRS, παρότι αναμένει ότι η κερδοφορία των τραπεζών θα συνεχίσει να περιορίζεται, εκτιμά πως η ισχύς των τραπεζικών ισολογισμών θα συνεχίσει να παρέχει σημαντική αντιστάθμιση.
Επιπλέον, τα επίπεδα κεφαλαίου παραμένουν πολλαπλάσια υψηλότερα από ό, τι ήταν πριν από την οικονομική κρίση.
Το Outlook των τραπεζών κρίνεται σταθερό.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης