Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέτωπο ευρωπαϊκών αξιών κατά του Erdogan

Μέτωπο ευρωπαϊκών αξιών κατά του Erdogan
Πυρά από Κομισίον και Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα
Στο πλευρό του Emmanuel Macron με βάση της αρχές της ανοχής και του Διαφωτισμού τάσσεται σε όλους τους τόνους η Ευρώπη απέναντι στις επιθέσεις του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει στρέψει τα «πυρά» του κατά του Γάλλου προέδρου φτάνοντας να τον χαρακτηρίζει έως και… παράφρονα.
Θρυαλλίδα της αντιπαράθεσης αποτέλεσε το σχέδιο Macron για άρση του «απομονωτισμού των μουσουλμάνων» και την υποστήριξη του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους έναντι του αιτήματος μελών της μουσουλμανικής κοινότητας για τη λειτουργία θρησκευτικών σχολείων στη γαλλική επικράτεια.
Η Ευρώπη, πιστή στις αρχές της ανοχής και της ανεξιθρησκίας καταδικάζει το πολιτικό Ισλάμ και τον νεο-οθωμανισμό του Tayyip Erdogan.

Γερμανία

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτες», ειδικά υπό το φως της δολοφονίας του Samuel Paty, από φανατικό ισλαμιστή, τις δηλώσεις του Erdogan εναντίον του Emmanuel Macron.
«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Erdogan για τον Γάλλο πρόεδρο Macron.
Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του Γάλλου δασκάλου Paty», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και απέρριψε και τις δηλώσεις του Erdogan «ότι η αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ».
Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές «εργάζονται στη βάση του δικαίου των νόμων. Όποιος στη Γερμανία βιώνει τη θρησκεία του ειρηνικά και στο πλαίσιο των νόμων, προστατεύεται από το Σύνταγμά μας. Όταν λοιπόν υπονοείται ότι μια τέτοια ενέργεια έχει ως βάση τη διάκριση σε βάρος μιας θρησκευτικής κοινότητας, μιας ομάδας πιστών, αυτό είναι απολύτως λάθος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η καταδίκη των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου αποτελεί και δείγμα αλληλεγγύης προς το Παρίσι, ο κ. Seibert σημείωσε: «Βεβαίως αποτελεί δείγμα αλληλεγγύης, όταν εγώ στο όνομα της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών λέμε κάτι για το θέμα και καθιστούμε σαφές ότι για μας δηλώσεις όπως αυτές εναντίον του Γάλλου προέδρου είναι απαράδεκτες. Θεωρήστε το ως δείγμα αλληλεγγύης και κοινών αξιών».

Αυστρία 

Τις προκλητικές τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου καταδικάζει, με κάθε σαφήνεια, σε σημερινές δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Courts «Αυτές οι ύβρεις δείχνουν ξανά ότι η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο Αυστριακός καγκελάριος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τη Γαλλία».

Iταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte, σε γραπτή παρέμβασή του μέσω Twitter, καταδίκασε τη φραστική επίθεση του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan κατά του Γάλλου προέδρου Macron.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε:
"Τα λόγια με τα οποία ο πρόεδρος Erdogan απευθύνθηκε στον πρόεδρο Macron είναι απαράδεκτα.
Οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν την θετική ατζέντα την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να προαγάγει με την Τουρκία αλλά, αντιθέτως, απομακρύνουν τις λύσεις".
"Πλήρης αλληλεγγύη στον Macron" έγραψε, τέλος, ο Giuseppe Conte.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, τόνισε ότι η ΕΕ θα σκεφτεί πώς θα δράσει εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες.
«Η θέση όπως εκφράστηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο στο twitter αντικατοπτρίζει τη θέση της ΕΕ. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις επίσης από τα κράτη-μέλη σχετικά με τα απαράδεκτα σχόλια του προέδρου Erdogan» ανέφερε ο Peter Stano υπογραμμίζοντας ότι «η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη».
«Οι θέσεις των 27 κρατών-μελών αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου και του Συμβουλίου στις αρχές Οκτωβρίου.
Εάν η Τουρκία συνεχίσει με τις προκλήσεις, με τις εντάσεις εναντίον της ΕΕ ή εναντίον κρατών-μελών της ΕΕ πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε σε σχέση με αυτές τις ενέργειες και τις δηλώσεις», τόνισε.
Παράλληλα, ο κ. Stano επανέλαβε ότι η ΕΕ είναι αλληλέγγυα με τα κράτη-μέλη, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία.
Οι δηλώσεις του κ. Stano έρχονται μετά τις δηλώσεις και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων, οι οποίοι καταδίκασαν επίσης τη στάση της Τουρκίας και τις επιθέσεις του Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Charles Michel με ανάρτησή του στο Twitter τονίζει:
«Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».
«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε τα σχόλια του Τούρκου προέδρου Erdogan κατά του Γάλλου ομολόγου του και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borell
«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αναφορικά με τον Γάλλο πρόεδρο Macron είναι απαράδεκτες.
Ζητάμε από την Τουρκία να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη αντιπαράθεση» έγραψε στο Twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.
«Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών Αρχών για αυτήν τη θετική ατζέντα. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη» έγραψε επίσης ο κ. Borell.

Ελλάδα

Την υποστήριξη του στον γαλλικό λαό και τον πρόεδρο Macron, αναφορικά με τις προκλήσεις Erdogan έστειλε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι προσωπικές προσβολές κατά του προέδρου Macron και η ρητορική μίσους που στοχεύει τη Γαλλία, από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτη, τροφοδοτεί το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη.
Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη στον Emmanuel Macron και τον γαλλικό λαό που ακόμα θρηνεί μετά από ένα στυγερό έγκλημα (σσ. τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή Paty από τον 18χρονο Τσετσένο)»..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης