Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποκρισία της ΕΕ στο προσφυγικό: Έρευνα σε Ελλάδα και Frontex για παράνομες επαναπροωθήσεις

Υποκρισία της ΕΕ στο προσφυγικό: Έρευνα σε Ελλάδα και Frontex για παράνομες επαναπροωθήσεις
Η Ελλάδα μεταξύ Σκύλλας (ευρωπαϊκής υποκρισίας) και Χάρυβδης (της διαχείρισης του προβλήματος) – Ο ρόλος των ΜΚΟ και το ρεπορτάζ του Spiegel
Ενώπιον της γνωστής ευρωπαϊκής διγλωσσίας και των τεράστιων πιέσεων που δέχεται η Ελλάδα (και οι υπόλοιπες χώρες υποδοχής) από τις μεταναστευτικές ροές βρίσκεται ακόμη μια φορά η χώρα μας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Κομισιόν διέταξε σήμερα (26/10) τη διεξαγωγή έρευνας για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων/μεταναστών τόσο από τις ελληνικές αρχές όσο και από τη Frontex.
Και αυτό, χωρίς να έχει κατορθωθεί να βρεθεί συμφωνία όσον αφορά το περίφημο Σύμφωνο Μετανάστευσης το οποίο να επιβάλλει «υποχρεωτική αλληλεγγύη» μεταξύ των κρατών-μελών.
Επίσης, με την κατάσταση της υγειονομικής κρίσης να επιτείνεται το πρόβλημα των κρουσμάτων Covid-19 στις υφιστάμενες δομές κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου.

Κομισιόν
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη Δευτέρα (26/10) ότι αναμένει την ολοκλήρωση διεξοδική έρευνα από την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, επίσης γνωστός ως Frontex μετά από αναφορές ότι η συνοριακή υπηρεσία υποστηρίζει την Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων.
«Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές και τον Frontex να διερευνήσουν ενδεχομένως τέτοιες εκθέσεις και να διασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ», δήλωσε ο Adalbert Jahnz, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η επιτροπή ανησυχεί βαθύτατα για τις αναφορές των επιστροφών (push backs) και άλλων μορφών μη συμμόρφωσης της νομοθεσίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των διασφαλίσεων για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του δικαιώματος πρόσβασης στο άσυλο”, δήλωσε ο Jahnz.
Πρόσθεσε ότι η επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με την Frontex και τις ελληνικές αρχές, ενώ οι αξιωματούχοι της χώρας έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις εκθέσεις.

Η έρευνα και τα έγγραφα

Την Παρασκευή (26/10), το Der Spiegel ανέφερε ότι ο Frontex συμμετείχε στις παράνομες πρακτικές της Ελλάδας εναντίον των προσφύγων στο Αιγαίο Πέλαγος.
«Η παραβίαση του νόμου έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο στα σύνορα της Ευρώπης και η ΕΕ το επιτρέπει να συμβεί», ανέφερε το ρεπορτάζ που παρουσίασε μια έκθεση, βασισμένη σε εσωτερικά επίσημα έγγραφα, δορυφορικές φωτογραφίες και συνεντεύξεις με μάρτυρες.
Η έρευνα έχει αποδείξει για πρώτη φορά ότι οι αξιωματούχοι του Frontex γνωρίζουν για τις παράνομες πρακτικές των Ελλήνων συνοριοφυλάκων - και ότι η ίδια η υπηρεσία εμπλέκεται κατά καιρούς στις παράτυπες επιστροφές.
Το Der Spiegel δημοσίευσε έγγραφα που δείχνουν ότι οι μονάδες του Frontex παρατήρησαν και μάλιστα υποστήριξαν αυτές τις πρακτικές τους τελευταίους μήνες, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Η γερμανική εβδομαδιαία τεκμηρίωσε τουλάχιστον έξι περιστατικά που έδειξαν ότι οι μονάδες του Frontex συμμετείχαν σε ανατροπές κοντά στα νησιά της Λέσβου και της Σάμου μεταξύ 28 Απριλίου και 19 Αυγούστου.

Περιστατικά

Ενώ η συνοριακή υπηρεσία ήταν υποχρεωμένη να σώσει πρόσφυγες σε υπερπλήρεις φουσκωτές βάρκες, τα πλοία του Frontex που περιπολούσαν την περιοχή τους πέρασαν με μεγάλη ταχύτητα, δημιουργώντας επικίνδυνα κύματα για να τους αναγκάσουν να επιστρέψουν στις τουρκικές ακτές.
Ένα αεροσκάφος που ανήκει στον Frontex τεκμηριώθηκε επίσης ότι περνούσε πρόσφυγες που ζητούσαν βοήθεια στη θάλασσα, αλλά η συνοριακή υπηρεσία δεν έστειλε κανέναν για να τους σώσει.
Οι αναφορές του Der Spiegel υποστηρίχθηκαν επίσης από τους Lighthouse Reports, Bellingcat, τον γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ARD και τον ιαπωνικό τηλεοπτικό σταθμό Asahi.
Οι Έλληνες συνοριοφύλακες μαζί με τις αρχές με την ελληνοκυπριακή διοίκηση κατηγορούνται εδώ και πολύ καιρό από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι σκόπιμα επαναπροωθούν τους προσυγρς στη θάλασσα.

«Επείγουσα έρευνα»

Νωρίτερα τον Οκτώβριο, περίπου 30 μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) κάλεσαν την Ελλάδα να ξεκινήσει μια «επείγουσα έρευνα» για ισχυρισμούς ότι ωθεί συστηματικά τους μετανάστες πίσω στην Τουρκία.
"Η συνεχιζόμενη αποτυχία αντιμετώπισης των σοβαρών ισχυρισμών για οπισθοδρόμηση και βία κατά ανθρώπων που κινούνται στα σύνορα της Ελλάδας δεν είναι πλέον ανεκτή", δήλωσε η Adriana Tidona, ερευνητής μετανάστευσης στη Διεθνή Αμνηστία.
Πολλές αναφορές από δημοσιογράφους, ερευνητές και μάρτυρες έχουν καταγράψει τον τρόπο με τον οποίο οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πέρα από τα σύνορα προς την Τουρκία ή έμειναν εγκλωβισμένοι στο Αιγαίο χωρίς βοήθεια από τους Έλληνες ακτοφύλακες, παρά τις αρνήσεις της κυβέρνησης στην Αθήνα.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές αρχές έχουν παραπάμψει στην ελληνική δικαιοσύνη μέλη των ΜΚΟ με διαφορές κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης