Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η επιθετική διπλωματία Erdogan: Θέλει την ΑΟΖ του Καστελόριζου αλλά δεν βρέθηκαν κοιτάσματα ακόμη - Προτείνει δύο κράτη στην Κύπρο... όπου μεταβαίνει 15/11

Η επιθετική διπλωματία Erdogan: Θέλει την ΑΟΖ του Καστελόριζου αλλά δεν βρέθηκαν κοιτάσματα ακόμη - Προτείνει δύο κράτη στην Κύπρο... όπου μεταβαίνει 15/11
Η Τουρκία έχει να ερευνήσει ακόμη σχεδόν 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα φθάνοντας ως τις παρυφές της Κρήτης
Η επιθετική διπλωματία του τούρκου Προέδρου Erdogan αποδίδει.
Ενώ ο διεθνής τύπος αλλά και οι έλληνες πολιτικοί ακολουθούν μια ενδοτική και υποχωρητική στρατηγική χαρακτηρίζοντας την επέκταση των χωρικών υδάτων… εθνικιστική ή τα 6 μίλια κόκκινη γραμμή… ο Erdogan ακολουθεί μια στρατηγική που αποδίδει διπλωματικά άλλο… εάν μέχρι τώρα το Oruc Reis δεν έχει ανακαλύψει κοιτάσματα.
Μέχρι τώρα πάντως έχουν ερευνηθεί 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα βυθού νοτίως του Καστελόριζου.

Τα δύο μέτωπα ΑΟΖ Καστελόριζου και συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Κύπρο

Ξεκινώντας από την Κύπρο ο τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου 2020 και μάλιστα σχεδιάζει να επισκεφθεί και τα Βαρώσια την παραθαλάσσια πόλη της κατεχόμενης Αμμοχώστου στην Κύπρο.
Ο Erdogan έστειλε ένα μήνυμα που η ελληνική πλευρά πρέπει να αποκωδικοποιήσει με προσοχή.
Η ομοσπονδία ή συνομοσπονδία ως λύση στην Κύπρο δεν αποδίδει.
Επί 30 χρόνια διεξάγονται συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού χωρίς αποτέλεσμα.
Η Τουρκία προτείνει την δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο χωρίς να εξειδικεύει πως θα συνδέονται τα δύο κράτη, η ελληνοκυπριακή πλευρά και η τουρκοκυπριακή πλευρά…
Πάντως ο Erdogan για να στηρίξει τον Tatar που προσφάτως εξελέγη στην Βόρεια Κύπρο θα επισκεφθεί το νησί στις 15 Νοεμβρίου και μάλιστα σχεδιάζει να επισκεφθεί τα Βαρώσια μια πόλη – παλαιό τουριστικό θέρετρο – που είχε κλείσει από το 1974.
Ο Erdogan προφανώς και έχει σχέδιο.
Μιλάει για την δημιουργία δύο κρατών γνωρίζοντας ότι η κυπριακή πλευρά δεν θα το αποδεχθεί.
Όμως ταυτόχρονα ζητάει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και μάλιστα ήδη διεκδικεί δυτικά της ελληνοκυπριακής διοίκησης.
Ο Erdogan ανοίγει το κεφάλαιο Κύπρος με διττό στόχο, προσφέρει λύση εάν δεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να παραχωρήσει μέρος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

ΑΟΖ Καστελόριζου και Oruc Reis

Ο Erdogan ακολουθεί μια επιθετική διπλωματία που αποδίδει.
Μετά τις έρευνες που διεξήγαγε το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό σκάφος για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ του Καστελόριζου και η ελληνική πλευρά απλά το παρακολουθούσε επί 40 ημέρες συμβαίνουν τα εξής
-Η Τουρκία ακύρωσε την στρατιωτική άσκηση στις 28 Οκτωβρίου ημέρα εθνικής εορτής των ελλήνων, όπου ο πατριώτης Μεταξάς στις 28 Οκτωβρίου του 1940 είπε όχι στην Ιταλία που ζητούσε παράδοση.
-Η Ελλάδα ακολούθως ακύρωσε στρατιωτική άσκηση στις 29 Οκτωβρίου όπου είναι εθνική εορτή της Τουρκίας.
Στις 29 Οκτωβρίου 1923 ιδρύθηκε η τουρκική δημοκρατία.
-Το Oruc Reis αποχώρησε από την περιοχή νοτίως του Καστελόριζου και κατευθύνεται προς τις παρυφές της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Να σημειωθεί ότι δεν ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτίως και πλησίον του Καστελόριζου.
Ωστόσο η Τουρκία έχει να ερευνήσει ακόμη σχεδόν 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα φθάνοντας ως τις παρυφές της Κρήτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης