Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στον αέρα η bad bank της ΤτΕ – Προσκρούει και στην κυβέρνηση και στα εποπτικά όργανα, DGComp, EBA και SSM

Στον αέρα η bad bank της ΤτΕ – Προσκρούει και στην κυβέρνηση και στα εποπτικά όργανα, DGComp, EBA και SSM
Η ελληνική κυβέρνηση δεν διάκειται θετικά ή κατά το ορθότερο αποκλείει να εμπλακεί με κεφάλαια στην bad bank της ΤτΕ που θα χρειαστεί 8 με 9 δισεκ. κρατικά κεφάλαια για να λειτουργήσει
Η πρόταση της ΤτΕ για την bad bank, παρουσιάστηκε στις ελληνικές τράπεζες αλλά όπως αποκαλύπτεται δεν είναι ολοκληρωμένη, οι σύμβουλοι έλαβαν μεγάλη προμήθεια για να παρουσιάσουν μια πρόταση με …εντυπωσιακά κενά.
Παρουσιάστηκε μια ανολοκλήρωτη πρόταση, περίεργα πράγματα για την ΤτΕ.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν διάκειται θετικά ή κατά το ορθότερο αποκλείει να εμπλακεί με κεφάλαια στην bad bank της ΤτΕ που θα χρειαστεί 8 με 9 δισεκ. κρατικά κεφάλαια για να λειτουργήσει.
Όταν ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταικούρας αναφέρει ότι στην πραγματική οικονομία έχουν δοθεί 7 δισεκ. και έως το τέλος του 2020 θα δοθούν συνολικά 11 δισεκ. δεν μπορεί το ελληνικό κράτος να χαρίσει – πριμοδοτήσει με 8 δισεκ. τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών, τέτοια πιθανότητα ΔΕΝ υπάρχει.
Συν τοις άλλοις η πρόταση μεταξύ πολλών άλλων ευφάνταστων προσεγγίσεων αναφέρει ότι τα mezzanine ομόλογα που θα εκδοθούν για να υλοποιηθεί το σχέδιο της ΤτΕ θα τα φορτώσουν στο ελληνικό δημόσιο… το οποίο ούτε θέλει να τα ακούσει.

Όμως ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα εγείρεται για την bad bank από τους θεσμούς.


-Η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ θεωρεί ότι η πρόταση είναι state aid δηλαδή κρατική βοήθεια με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενεργοποίηση των μηχανισμών resolution – εξυγίανσης.
-Η ΕΒΑ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θεωρεί ότι παραβιάζονται οι κανόνες άπαξ και δεν μπορούν να μεταφερθούν assets από ένα νομικό πρόσωπο σε ένα άλλο πλην των εμπορικών τιμών.
Η ΤτΕ προτείνει να μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια σε λογιστικές τιμές δηλαδή πολύ μακριά από τις εμπορικές τιμές.
-Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ για τις τράπεζες της ευρωζώνης υποστηρίζει ότι η πρόταση προσκρούει σε εμπόδια… αλλά θα την εξετάσει όταν παρουσιαστεί στην τελική της μορφή.

www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης