Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μετά το sell off, αναμονή στο ΧΑ -0,14% στις 595 μον. - Στο επίκεντρο η Πειραιώς, αναβάλλεται η ΑΜΚ – Παραμένει ο κίνδυνος των 580-550 μον.

Μετά το sell off, αναμονή στο ΧΑ -0,14% στις 595 μον. - Στο επίκεντρο η Πειραιώς, αναβάλλεται η ΑΜΚ – Παραμένει ο κίνδυνος των 580-550 μον.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 595 μονάδες ενώ δεν κατάφερε να επαναπροσεγγίσει τις κρίσιμες 600 μονάδες με ορατό τον κίνδυνο των 580 και 550 μονάδων
(upd16)Στάση αναμονής καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 595 μονάδες, μετά το χθεσινό sell off, με επίκεντρο την τρ. Πειραιώς καθώς αναβάλλονται τα σχέδια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου...
Αξιοσημείωτη, ήταν η συμπεριφορά της Πειραιώς καθώς μετά το χθεσινό -24% κατέγραψε αρχικά, κέρδη +7,8%, στην συνέχεια κινήθηκε πτωτικά για να κλείσει τελικά σταθεροποιητικά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 595 μονάδες ενώ δεν κατάφερε να επαναπροσεγγίσει τις κρίσιμες 600 μονάδες με ορατό τον κίνδυνο των 580 και 550 μονάδων
Τα σχέδια για αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης και η προσπάθεια των ιδιωτών μετόχων, του Paulson που κατέχει το 9,13% και του Μυστακίδη που ελέγχει το 5,14% … προσέκρουσαν στον βασικό μέτοχο το ΤΧΣ που ελέγχει το 26,42% της τράπεζας Πειραιώς.
Το ΤΧΣ αντέδρασε γιατί έγινε αντιληπτό ότι η Πειραιώς θα περνούσε στον έλεγχο των ιδιωτών μετόχων στο 11% της λογιστικής αξίας δηλαδή 0,11 της λογιστικής αξίας αφού με 800 εκατ θα αγόραζαν κεφάλαια 7 δισεκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews το ΤΧΣ για να συναινέσει στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα πρέπει η ΑΜΚ να είναι όχι 800 εκατ.αλλά 2 δισεκ. ευρώ, γεγονός που η τράπεζα Πειραιώς το διαψεύδει...
Επίσης θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος ώστε στις αυξήσεις κεφαλαίου να μπορεί να συμμετάσχει και το ΤΧΣ και αυτό γιατί για να μεγιστοποιήσει το δυνητικό όφελος για τον έλληνα φορολογούμενο.
Από τις ανακοινώσεις της Πειραιώς ότι δεν σχεδιάζεται άμεσα αύξηση κεφαλαίου και του ΤΧΣ ότι στηρίζει την διοίκηση Πειραιώς, υπάρχει η προοπτική της ιδιωτικοποίησης αλλά δεν μπορεί μια ομάδα μετόχων να πάρουν την Πειραιώς τσάμπα γιατί περί αυτού πρόκειται ενώ η ανάγκη σε κεφάλαια θα πρέπει να καλυφθεί στην πράξη και στον πυρήνα όχι μερικώς με στόχο τον έλεγχο και όχι την ολοκληρωτική εξυγίανση.
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική -1,27%, οριακά υποχώρησαν Eurobank -0,33% και  Alpha Bank -0,21% ενώ με οριακή άνοδο έκλεισε τελικά η Πειραιώς +0,14%.
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με την μεγαλύτερη πτώση Aegean -5,63%, ΟΠΑΠ -4,1% και ΟΤΕ -3,92% ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Viohalco +3,26%, ΕΥΔΑΠ +3,23% και Μυτιληναίος +2,46%.
Στα ελληνοτουρκικά, η Τουρκία ακολουθεί μια επιθετική διπλωματία που αποδίδει.
Μετά τις έρευνες που διεξήγαγε το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό σκάφος για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ του Καστελόριζου και η ελληνική πλευρά απλά το παρακολουθούσε επί 40 ημέρες….. σε ένδειξη καλής θέλησης ακυρώνει τη NAVTEX για ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο την 28η Οκτωβρίου και αντίστοιχα η Ελλάδα ακύρωσε την NAVTEX για τις 29/10
Σύμφωνα, με ρεπορτάζ της Hurriyet, Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν, μέσω διαμεσολάβησης του ΝΑΤΟ, σε μια κίνηση καλής θέλησης, που θα τους επιτρέψει  να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων.
Σημειώνεται ότι ακόμα  δεν ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτίως και πλησίον του Καστελόριζου.
Ωστόσο η Τουρκία έχει να ερευνήσει ακόμη σχεδόν 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα φθάνοντας ως τις παρυφές της Κρήτης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 27/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο στο 0,93% -  με ιστορικό χαμηλό στις 16/10 στο 0,674% - ενώ το ιταλικό 10ετές βελτιώνεται στο 0,70% - με το ιστορικό χαμηλό στις 14/10 στο 0,634% -  και με το μεταξύ τους spread στις 23 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 142 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,11% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,18%.
Λίγο πριν τις 11:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς +7,8%... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +2,37% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +0,54%.
Περί τις 15:30 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,51%
Περί τις 16:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips και με συνδυασμό τις πιέσεςι στις τράπεζες ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,65%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,14% στις 595 μονάδες έχοντας υψηλό στις 599,16 μονάδες και χαμηλό 592,09 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτριαεπίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 28 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 20,8 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,6 εκατ. ευρώ και όγκο 130 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 70 χιλ. τεμάχια αξίας 849 χιλ. ευρώ και η Jumbo 60 χιλ.τεμάχια αξίας 759 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 595 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 590 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι κρίσιμες 600 μονάδες, και ακολουθούν οι 615-620 μονάδες, οι 630-635 και οι 650 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στα κρίσιμα επίπεδα των 250 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 265-275 μονάδες και ακολουθούν οι 285 και οι 300 μονάδες.

H πρόταση της bad bank της ΤτΕ προσκρούει στην κυβέρνηση αλλά και στα εποπτικά όργανα, DGComp, EBA και SSM

Η πρόταση της ΤτΕ για την bad bank, παρουσιάστηκε στις ελληνικές τράπεζες αλλά όπως αποκαλύπτεται δεν είναι ολοκληρωμένη, οι σύμβουλοι έλαβαν μεγάλη προμήθεια για να παρουσιάσουν μια πρόταση με …εντυπωσιακά κενά.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν διάκειται θετικά ή κατά το ορθότερο αποκλείει να εμπλακεί με κεφάλαια στην bad bank της ΤτΕ που θα χρειαστεί 8 με 9 δισεκ. κρατικά κεφάλαια για να λειτουργήσει.
Όταν ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταικούρας αναφέρει ότι στην πραγματική οικονομία έχουν δοθεί 7 δισεκ. και έως το τέλος του 2020 θα δοθούν συνολικά 11 δισεκ. δεν μπορεί το ελληνικό κράτος να χαρίσει – πριμοδοτήσει με 8 δισεκ. τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών, τέτοια πιθανότητα ΔΕΝ υπάρχει.
Συν τοις άλλοις η πρόταση μεταξύ πολλών άλλων ευφάνταστων προσεγγίσεων αναφέρει ότι τα mezzanine ομόλογα που θα εκδοθούν για να υλοποιηθεί το σχέδιο της ΤτΕ θα τα φορτώσουν στο ελληνικό δημόσιο… το οποίο ούτε θέλει να τα ακούσει.
Όμως ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα εγείρεται για την bad bank από τους θεσμούς.
-Η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ θεωρεί ότι η πρόταση είναι state aid δηλαδή κρατική βοήθεια με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενεργοποίηση των μηχανισμών resolution – εξυγίανσης.
-Η ΕΒΑ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θεωρεί ότι παραβιάζονται οι κανόνες άπαξ και δεν μπορούν να μεταφερθούν assets από ένα νομικό πρόσωπο σε ένα άλλο πλην των εμπορικών τιμών.
Η ΤτΕ προτείνει να μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια σε λογιστικές τιμές δηλαδή πολύ μακριά από τις εμπορικές τιμές.
-Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ για τις τράπεζες της ευρωζώνης υποστηρίζει ότι η πρόταση προσκρούει σε εμπόδια… αλλά θα την εξετάσει όταν παρουσιαστεί στην τελική της μορφή..

Η επικαιρότητα

Με ιδιαίτερη δριμύτητα πλήττει το βόρειο ημισφαίριο η επιδημία του κορωνοϊού, με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να πλήττονται σφόδρα από το β’κύμα, το οποίο εξαπλώνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα τουλάχιστον σε σχέση με την περασμένη άνοιξη.
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία και πολλές ακόμα χώρες του βόρειου ημισφαιρίου αναφέρουν σχεδόν καθημερινά νέα ρεκόρ κρουσμάτων, γεγονός που με τη σειρά του αναγκάζει πολλές κυβερνήσεις να ανακοινώνουν νέα περιοριστικά μέτρα.
Ωστόσο ο πρόεδρος Trump εξακολουθεί να υποστηρίζει πως τα αυξημένα κρούσματα είναι απόρροια των πολλών τεστ που γίνονται.
Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, όπου οι θάνατοι από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 250.000.
Σε αντίθεση με το βόρειο ημισφαίριο, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στην Ινδία, όπου οι μολύνσεις μειώνονται ενώ καλή είναι η κατάσταση και στην Κίνα, η οποία έχει να αναφέρει από τον περασμένο Μάιο, κάποιο νέο θάνατο από τον κορωνοϊό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι προσεγγίζουν τους 1,16 εκατομμύρια, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 43,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε περίπου 29,3 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν κυβέρνηση και επιστήμονες την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού αναμένοντας επί της ουσίας τις επόμενες κρίσιμες δύο εβδομάδες, οι οποίες θα δείξουν αν τα πρόσθετα μέτρα που ελήφθησαν στις 24 Οκτωβρίου – μάσκα παντού και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας - είναι ικανά να περιορίσουν τη διασπορά του ιού και να αρχίσει η μείωση των κρουσμάτων.
Πάντως, η επιδημιολογική κατάσταση αποτυπώνει τις δυσκολίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπο το ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση.
Οι αντοχές του ΕΣΥ είναι αυτές που θα κρίνουν και το εάν τελικά η χώρα θα οδηγηθεί σε αυτό που όλοι απεύχονται, σε ένα καθολικό lockdown.
Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως υπάρχουν ακόμα αρκετά «όπλα» στο τραπέζι προκειμένου ο ιός και παράλληλα να παραμείνει ανοιχτή η κοινωνία και η οικονομία.
Μέχρι στιγμής, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα, όπου πολλές περιοχές, όπως τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Λάρισα βρίσκονται ένα βήμα πριν το κόκκινο.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 31.496 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 586.

Ήπιες πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ήπιες πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα 27/10 στις ασιατικές αγορές καθώς η έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού και το αδιέξοδο σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, πλήττουν τις προοπτικές της ανάκαμψης.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,04%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,10%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,68% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,56%.

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες καταγράφονται σήμερα 27/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού να επιβαρύνει σημαντικά το κλίμα στις αγορές.
Η Ευρώπη δέχεται ισχυρό πλήγμα από το δεύτερο κύμ ατου κορωνοϊού, με τη Γαλλία για παράδειγμα να καταγράφει νέο ρεκόρο νοσηλευόμενων.
Πολλές χώρες έχουν επαναφέρει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ενώ η Ισπανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκηγς για έξι μήνες, γεγονός που επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα.
Υπό αυτό το πρίσμα, αυξάνονται οι προσδοκίες για νέα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με φόντο τη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Ωστόσο οι αναλυτές δεν αναμένουν την ανακοίνωση νέων μέτρων πριν από τον Δεκέμβριο.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με νευρικότητα τις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης, καθώς ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι μια πιθανή συμφωνία για ανακούφιση από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού θα μπορούσε να έρθει μέσα σε διάστημα εβδομάδων, εγείροντας αμφιβολίες για το εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με το Κογκρέσο πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα έχουν εκτοξευτεί στις ΗΠΑ.
Τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις εκλογές, παρόλο που πρέπει να αντιμετωπιστούν σημαντικά ζητήματα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -1,1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,9%, ο MIB στο Μιλάνο στο -1,5%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -2,1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,50%, ο S&P στο -0,30% και ο Nasdaq στο +0,40% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +0,96% (18,97 δολ.)

Μεικτή εικόνα στις τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα - Στο επίκεντρο η Πειραιώς

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα και με επίκεντρο την Πειραιώς η οποία από κέρδη πλησίον του 8% έκλεισε σταθεροποιητικά. .
Η Εθνική έκλεισε στα 0,93 ευρώ, με πτώση -1,27% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 851 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,4650 ευρώ με πτώση -0,21% με όγκο 8,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 718 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 26/10/2020 στα 0,4525 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7190 ευρώ, με άνοδο +0,14% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 314 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3014 ευρώ, με πτώση -0,33% με όγκο 5,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4715 ευρώ, με άνοδο +0,64% και με κεφαλαιοποίηση 210 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1370 ευρώ, με άνοδο +0,15% και όγκο 179 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 63 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,32 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 265 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco +3,26%, ΕΥΔΑΠΟ, Μυτιληναίος, OTE.....
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Aegean, ΟΠΑΠ, Coca Cola.....
H Coca Cola έκλεισε στα 20,85 ευρώ, με πτώση -3,92% και κεφαλαιοποίηση στα 7,72 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,21 ευρώ, με άνοδο +2,43% και αποτίμηση 5,74 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,9980 ευρώ, με πτώση -0,04% και αποτίμηση 1,16 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,17 ευρώ, με πτώση -0,91% και κεφαλαιοποίηση 503 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,48 ευρώ, με πτώση -4,10% και αποτίμηση 2,55 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,82 ευρώ, άνοδο +0,19% και κεφαλαιοποίηση 892 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,3950 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 8,10 ευρώ, με πτώση -2,64% και κεφαλαιοποίηση 897 εκατ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,8050 ευρώ με άνοδο +2,46% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,70 ευρώ, με άνοδο +0,79% και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,71 ευρώ, με άνοδο +3,23% και κεφαλαιοποίηση 715 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,55 ευρώ, με πτώση -2,47%  και κεφαλαιοποίηση 185 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0238 ευρώ, με πτώση -2,86% και κεφαλαιοποίηση 22 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,93% - Βελτίωση στο ιταλικό 10ετές στο 0,70%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ βελτίωση καταγράφεται στην ιταλική αγορά ομολόγων
Η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,93% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,70%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,93% με το αμερικανικό 10ετές 0,79% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 23 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 79 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,69 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,04% με απόδοση αγοράς 0,06% και απόδοση πώλησης 0,02%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,10%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,16 μονάδες βάσης και απόδοση 0,20% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020 στο 0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,05 μονάδες βάσης και απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό 0,30% στις 19 Οκτωβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,37 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 109,42 μονάδες βάσης και απόδοση 0,52%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,38 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,62% και απόδοση πώλησης 0,58%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,80 μονάδες βάσης και απόδοση 0,70% με απόδοση αγοράς 0,71% και απόδοση πώλησης 0,69%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020 στο 0,62%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,85 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,90% με απόδοση αγοράς 0,91% και απόδοση πώλησης 0,88%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 16 Οκτωβρίου 2020 με απόδοση 0,6740%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 133,91 μονάδες βάσης και απόδοση 0,96%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,31 μονάδες βάσης και 1,02% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 143,44 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 156,39 μονάδες βάσης και απόδοση 1,18%
Το ιστορικό χαμηλό 1,10% σημειώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 152 μονάδες βάσης από 151 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 142 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,42% ή 142 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στην αγορά ομολόγων της Ν. Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται στην ιταλική αγορά ομολόγων όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ν. Ευρώπης. 
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 27 Οκτωβρίου 2020 στο 0,70%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 27/10/2020 στο -0,59% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,24% με το ιστορικό χαμηλό -0,27% σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,14% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,16% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,70% και με ιστορικό χαμηλό 0,6340% στις 14 Οκτωβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,38%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2019 στο 0,3160%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης