Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τράπεζες: Πιέζουν για επαναφορά μερισμάτων με όχημα τα αποτελέσματα HSBC, Santander

Τράπεζες: Πιέζουν για επαναφορά μερισμάτων με όχημα τα αποτελέσματα HSBC, Santander
Οι δύο τράπεζες ανακοίνωσαν αποτελέσματα καλύτερα των εκτιμήσεων και εντείνουν τις προσπάθειές τους για επαναφορά της διανομής μερισμάτων προς του μετόχους
Για την επαναφορά της διανομής μερισμάτων πιέζουν τις ρυθμιστικής αρχές οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς όπως υποστηρίζουν είναι πλέον αρκετά ισχυρές και έχουν ανακάμψει από το πλήγμα που επέφερε η πανδημία στο β΄τρίμηνο.
Πλέον διαθέτουν ως όπλο και τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το γ΄τρίμηνο του έτους, δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, η HSBC και η Santander, σύμφωνα με το Investing.com.
Οι δύο τράπεζες ανακοίνωσαν αποτελέσματα καλύτερα των εκτιμήσεων και εντείνουν τις προσπάθειές τους για επαναφορά της διανομής μερισμάτων προς του μετόχους.
Η διανομή μερισμάτων έχει ανασταλεί υπό τον φόβο ενός νέους κύματος κόκκινων δανείων, το οποίο θα απαιτούσε διάσωση τραπεζών ώστε να επιβιώσουν.
Πιο επιθετική είναι η στάση της Santander, η οποία ζήτησε ήδη από τους μετόχους της να εγκρίνουν τη διανομή μερίσματος 10 σεντς ανά μετοχή για τη χρήση του 2020.
Η HSBC ανέφερε ότι θα εξετάσει τη διανομή ενός «συντηρητικού» μερίσματος, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Η μετοχή της HSBC ενισχύεται 6,5%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 μηνών.
Άνοδο 3,7% καταγράφει η μετοχή της Santander, σε υψηλά 6,5 εβδομάδων.
Ωστόσο, η άνοδος στη μετοχή της HSBC, η οποία διαπραγματεύεται στο +20% από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου, οφείλεται κυρίως στη μεγάλη της έκθεση στην Ασία.
Οι οικονομίες της Ασίας ανακάμπτουν με ταχύτερο ρυθμό έναντι των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Τα προ φόρων κέρδη της HSBC στην Ασία ανήλθαν σε 3,2 δισ. δολ. ξεπερνώντας αυτά του ομίλου συνολικά.
Η HSBC απάντησε ότι εξετάζει τρόπους να επιταχύνει τη μείωση του κόστους σε ΗΠΑ και Γαλλία, δύο περιοχές στις οποίες υποαποδίδει μακροπρόθεσμα.
Τα παραπάνω στοιχεία περιπλέκουν την επαναφορά της διανομής μερισμάτων.
Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Santander, καθώς τα κέρδη της προέρχονται από τις δραστηριότητες σε Βραζιλία, Μεξικό και ΗΠΑ και όχι από την Ευρώπη.

HSBC: Πτώση 35% στα κέρδη προ φόρων το γ΄ τρίμηνο 2020, στα 3,1 δισ. δολ. - Μικρότερη των εκτιμήσεων

Μικρότερη των εκτιμήσεων είναι η πτώση που κατέγραψαν τα κέρδη της HSBC στο γ΄τρίμηνο του 2020, καθώς ο περιορισμός των εξόδων αντισταθμισε τις υψηλότερες προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια.  
Ειδικότερα, τα κέρδη προ φόρων της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας υποχώρησαν κατά 35%  στα 3,1 δισ. δολάρια, έναντι 4,8 δισ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση των κερδών στα 2,07 δισ. δολ. σύμφωνα με το Reuters.
Η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι επιδιώκει να μετατοπίσει την κύρια πηγή εσόδων της από τους τόκους, στις επιχειρήσεις.
Πρόκειται για μία αλλαγή προσέγγισης η οποία σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες αλλαγές στρατηγικής για την HSBC.

Banco Santander: Επιστροφή στην κερδοφορία στο γ΄τρίμηνο 2020, στα 1,75 δισ. ευρώ

Στην κερδοφορία επέστρεψε η Banco Santander στο γ΄τρίμηνο του 2020, μετά τις μεγάλες ζημιές ύψους 11 δισ. ευρώ του β΄τριμήνου, τις πρώτες στην μακρόχρονη ιστορία της.
Η ισπανική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη της τάξης των 1,75 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για κέρδη 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με την Factset.
Η τράπεζα ωφελήθηκε από την εξοικονόμηση κόστους , ύψους 500 εκατ. ευρώ, έναντι 200 εκατ. το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης