Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mobius: Το ανησυχητικό σημάδι για τον S&P 500, που προμηνύει πτώση στις αγορές

Mobius: Το ανησυχητικό σημάδι για τον S&P 500, που προμηνύει πτώση στις αγορές
Ο βετεράνος επενδυτής Mark Mobius επισημαίνει ότι οι αμερικανικές εκλογές επηρεάζουν σημαντικά τις αγορές
Ο S&P 500 σχηματίζει «διπλή κορυφή» καθώς βαδίζουμε προς τις προεδρικές εκλογές, επεσήμανε ο βετεράνος επενδυτής, Mark Mobius, κάνοντας λόγο για ένα ανησυχητικό σημάδι για τους επενδυτές.
Η «διπλή κορυφή» είναι μια αρνητική (bearish) τεχνική ένδειξη, που συμβαίνει όταν έπειτα από ανοδική κίνηση και τη δημιουργία νέων υψηλών, η αγορά υποχωρεί προσωρινά, στη συνέχεια επανέρχεται στα προηγούμενα υψηλά επίπεδα, αποτυγχάνοντας, όμως, να τα διασπάσει. Η τιμή υποχωρεί και πάλι και αφού διασπάσει τον προηγούμενο πυθμένα ολοκληρώνει τον σχηματισμό και συνεχίζει την πτωτική της πορεία.
O S&P σημείωσε ρεκόρ για να κλείσει πάνω από τις 3.580 μονάδες στις 2 Σεπτεμβρίου, περιορίζοντας την ανάκαμψη για τα χρηματιστήρια μετά τη συντριβή του Μαρτίου, όταν η πανδημία του κορωνοϊού άρχισε να εξαπλώνεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Έχοντας υποστεί μια απότομη πτώση που τροφοδοτήθηκε από το sell off στις τεχνολογικές μετοχές που οδήγησαν την ανάκαμψη, ο S&P 500 επέστρεψε στις 3.534 μονάδες στα μέσα Οκτωβρίου.
Τη Δευτέρα, ο δείκτης έφτασε λίγο πάνω από τις 3.400 μονάδες και ενισχυμένος κατά 5% από τις αρχές του έτους.
Chart showing the S&P 500 index year-to-date in 2020.
Μιλώντας στο CNBC, ο Mobius δήλωσε ότι οι εκλογές των ΗΠΑ έχουν «μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές».
«Είναι ενδιαφέρον αν είσαι τεχνικός, κοιτάς τον S&P 500 και μοιάζει να σχηματίζεται μια διπλή κορυφή, κάτι που είναι αρκετά επικίνδυνο.
Γι' αυτό νομίζω ότι οι άνθρωποι ανησυχούν όχι μόνο για το ποιος θα νικήσει αλλά και για το εάν το αποτέλεσμα θα αμφησβητηθεί», είπε ο Mobius ενώ στη συνέχεια επεσήμανε «πιστεύω ότι πολλοί επενδυτές, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο, παρακολουθούν πολύ, πολύ προσεκτικά καθώς γνωρίζουν ότι μια υποχώρηση στη Wall Street θα τους επηρεάσει όλους».
Παράλληλα, ο Mobius υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και διεθνείς αγορές θα υποστούν πλήγμα εάν νικήσει ο Joe Biden, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν τα μέτρα που θα προωθήσει.
«Εάν αποφασίσει να μην επιβάλλει αυξήσεις φόρων, τότε θα πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για τις αγορές.
Έτσι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια μέτρα θα προωθήσει μόλις αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, εάν εκλεγεί» τόνισε ο Mobius.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης