Τελευταία Νέα
Διεθνή

RSA: Παλιές «συνταγές» με «επικίνδυνα υλικά» οι προτάσεις για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης

RSA: Παλιές «συνταγές» με «επικίνδυνα υλικά» οι προτάσεις για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης
Το σχόλιο της RSA για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης
«Παλιές "συνταγές" με επικίνδυνα υλικά» χαρακτηρίζει το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και τις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), προτάσεις, που «παραβιάζουν το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο» ως προς βασικά εχέγγυα, όπως οι διαδικαστικές εγγυήσεις στη διαδικασία ασύλου, η προστασία από την επαναπροώθηση και το δικαίωμα στην πραγματική προσφυγή.
Στο «νέο ξεκίνημα» διατηρείται ουσιαστικά ακέραιο το αποτυχημένο σύστημα του Δουβλίνου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, ενώ «καμία ουσιαστική καινοτομία ή αναβάθμιση δεν θεσμοθετείται σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη μεταξύ κρατών-μελών, η οποία προβλέπεται μόνο κατ' επίφαση».
Η «ενιαία διαδικασία συνόρων» εμπεριέχει «τον δραματικό περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων και εγγυήσεων για τους νεοεισερχόμενους αιτούντες, στο όνομα μίας ‘ταχείας και αποτελεσματικής εξέτασης’, προετοιμάζοντας στην ουσία την επιστροφή τους.
Παράλληλα, εδραιώνεται ‘η προβληματική και αποτυχημένη’ διαχειριστική προσέγγιση της ΕΕ» μέχρι σήμερα, η οποία έχει οδηγήσει σε χρόνιο μαζικό εγκλωβισμό ανθρώπων υπό απάνθρωπες συνθήκες στα σημεία εισόδου, ιδίως στα ελληνικά νησιά», σύμφωνα με την οργάνωση.
Η πρόβλεψη για τη δημιουργία μηχανισμού εποπτείας της τήρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα στην ουσία δεν μπορεί να λειτουργήσει, όπως προσθέτει η RSA.
«Η χορήγηση "άμεσης προστασίας", που προβλέπεται από την πρόταση είναι η μόνη αναγκαία ρύθμιση η οποία, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση της αλληλεγγύης και του επιμερισμού των ευθυνών με εφαρμογή και της μετεγκατάστασης, μπορεί να δώσει ικανοποιητικές και σύννομες λύσεις σε όλες τις έκτακτες περιστάσεις που τυχόν παρουσιαστούν, επισημαίνει η οργάνωση.
«Επιβάλλεται η επανεξέταση, αναθεώρηση αλλά και απόρριψη, αναλόγως, των προτεινόμενων ρυθμίσεων, προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα εν σχέσει με το διεθνές και ενωσιακό κεκτημένο και να διασφαλισθούν η λειτουργικότητα των διαδικασιών, η ισορροπία και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και κυρίως η μεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών με όρους ισονομίας και κράτους δικαίου, οι οποίοι έχουν σοβαρά παραβιασθεί», καταλήγει η RSA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης