Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Νίκη Biden στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει τον S&P 500 στις 3.700 μονάδες

Goldman Sachs: Νίκη Biden στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει τον S&P 500 στις 3.700 μονάδες
Εάν δεν υπάρξει μπλε «σκούπισμα», το χρηματιστήριο μπορεί να σοκαριστεί, προειδοποιεί η Goldman Sachs
Πιθανή νίκη Biden, με διχασμένο το Κογκρέσο, μπορεί οδηγήσει τον S&P 500 στις 3.700 μονάδες, υποστηρίζει με ανάλυσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Με μόλις μία εβδομάδα να απομένει μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου, η αγορά των options προεξοφλεί αβεβαιότητα, καθώς πάντα παίζει πολύ δυνατά το σενάριο να μην υπάρξει νικητής και τα αποτελέσματα να αργήσουν να βγουν.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Goldman Sachs, ένα καθαρό αποτέλεσμα και ο περιορισμός της αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής μπορεί να αποτελέσει στήριγμα για τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο.
Επίσης, ο περιορισμός της μεταβλητότητας και της συνακόλουθης αβεβαιότητας μπορεί να δώσουν μεγάλη ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία, η οποία έχει εξασθενήσει από την προκήρυξη των εκλογών και έπειτα.
Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, πάντα μετά από κάθε εκλογική διαδικασία η μεταβλητότητα στον δείκτη του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 υποχωρεί.

Φυσικά, τίποτε από τα παραπάνω δεν είναι καινούργιο.
Ωστόσο, αντίθετα με την εκτίμηση της JP Morgan πως ένα σκούπισμα των Δημοκρατικών θα μπορούσε να εκτοξεύσει τον S&P 500 στις 3.900 μονάδες, η Goldman Sachs εμφανίζεται πιο επιφυλακτική απέναντι σε μια νίκη των Δημοκρατικών, προειδοποιώντας πως αν κερδίσει ο Biden κανείς δεν εγγυάται πως η τρέχουσα bull market θα συνεχιστεί.
«Από το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η πιθανότητα ενός μπλε κύματος έχει αυξηθεί, καθώς επίσης και η πιθανότητα μεγαλύτερης δημοσιονομικής επέκτασης, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού, φουσκώνοντας ταυτόχρονα τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων»

Τις προηγούμενες ημέρες, αυτό ήταν το κυρίαρχο αφήγημα στη Wall Street και, εν πολλοίς, οι αγορές οι αγορές προεξοφλούσαν αυτό το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια βρίσκονται κοντά στα υψηλά του Ιουνίου, εξαιτίας της αύξησης των πραγματικών επιτοκίων και του ρυθμού του πληθωριστικού ισοζυγίου – κάτι που παρατήρησαν οι αναλυτές τις προηγούμενες ημέρες, όταν είδαν πως η επτάμηνη αποσύνδεση μεταξύ των BEs και των πραγματικών επιτοκίων έλαβε τέλος.

Όλα ζευγάρια όπως οι κυκλικές έναντι των αμυντικών μετοχών, ή τα παράγωγα του χαλκού έναντι του χρυσού, ή οι μετοχές έναντι των ομολόγων επίσης υπεραπέδωσαν χάρη στην προσδοκία για ένα μπλε σκούπισμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs εκτιμά πως η δυναμική των επιτοκίων στις ΗΠΑ πρόκειται να ενισχυθεί.
Η αμερικανική τράπεζα αναφέρει ακόμη πως οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών θα έχουν ανοδική πορεία, καθώς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα χαμηλότερα επίπεδα κινδύνου που επιφυλάσσει το νεοδιαμορφούμενο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον.
Τέλος, τα call options του δείκτη MSCI για τις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν να αποδώσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο, δεδομένου ότι τα 2w skew είναι τώρα ένα από τα πιο ακριβά assets.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να καταρρεύσουν εφόσον την Κυριακή των αμερικανικών εκλογών η πιθανότητα για ένα μπλε «σκούπισμα» δεν επιβεβαιωθεί.
Πίσω στο παρόν, όταν η Goldman Sachs αναφέρει ότι ενώ η πιθανότητα να υπάρξει μια Δημοκρατική Γερουσία έχει αυξηθεί κατά πολύ από τον Σεπτέμβριο και έπειτα, πρόσφατα έπεσε στο 60%.
Και παρότι η νίκη του Biden με ένα διχοτομημένο Κογκρέσο μπορεί να είναι κάπως θετικό νέο για τις αγορές, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι θα μπορούσε να εισαγάγει νέα ρίσκα συναρτώμενα με την αύξηση του πληθωρισμού.
Εάν δεν υπάρξει μπλε «σκούπισμα», το χρηματιστήριο μπορεί να σοκαριστεί.
Όπως γράφει η Goldman, μια νίκη Biden με διχασμένο το Κογκρέσο θα καθηλώσει τον S&P 500 στις 3.700 μονάδες.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης