Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έκκληση Τσιόδρα για χρήση μάσκας, δεν θα ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού - Ρεκόρ με 1.259 κρούσματα - Lockdown σε Ιωάννινα, Σέρρες από 29/10

Έκκληση Τσιόδρα για χρήση μάσκας, δεν θα ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού -  Ρεκόρ με 1.259 κρούσματα - Lockdown σε Ιωάννινα, Σέρρες από 29/10
Στο κόκκινο Αττική, Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα – Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες
(Συνεχές upd) Τα νέα μέτρα που... φέρνει ο χθεσινός 27/10 αριθμός -ρεκόρ των 1.259 κρουσμάτων κορωνοϊού προανήγγειλαν οι επιστήμονες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, ενημέρωση που χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες.
Ειδικότερα, στις τοποθετήσεις τους οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφεραν πως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρόκειται να εξετάσει την Πέμπτη 29/10 τη χρήση μάσκας από τους πολίτες σε όλους τους χώρους και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 συναγερμού - με όριο το 4- καθώς και τον περιορισμό των μετακινήσεων έξω από τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3 με όριο το 4.
Σημειώνεται ότι στο επίπεδο 4, το «κόκκινο», βρίσκονται ήδη η Κοζάνη και η Καστοριά, ενώ από την Πέμπτη θα βρίσκονται σε τοπικό lockdown τα Ιωάννινα και οι Σέρρες.
Πρόκειται για μέτρα που περιλαμβάνονται στο «οπλοστάσιο» των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών στη συντονισμένη επιχείρηση που διεξάγεται για την αναχαίτιση της σαρωτικής επιδημίας στη χώρα.
Σήμερα το ποσοστό των θετικών στον κορωνοιό ανέρχεται στο 4,4% του πληθυσμού, ενώ το όριο είναι 4%.
Υπό αυτές τις εξελίξεις είναι πολύ πιθανό η Θεσσαλονίκη, περιοχή αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης και κόμβος για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, να τεθεί σε αυτόν τον περιορισμό, δηλαδή να απαγορευτεί η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας για τους κατοίκους της εκτός αν συντρέχουν εργασιακοί ή άλλοι σοβαροί λόγοι, και να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού και σε όμορες περιοχές.
Στόχος όπως ανέφεραν στην ενημέρωση οι επιστήμονες είναι να διακοπεί ή να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην ηλικιακή ομάδα 18-39 χρόνων που «οδηγούν» ξεκάθαρα την επιδημία ώστε να μη φτάσει στους ηλικιωμένους που απειλούνται δραματικά από μια πιθανή μόλυνση με κορωνοϊό.
Είναι ενδεικτικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί περίπου 500 άτομα μολυσμένα με κορωνοϊό ηλικίας 55 χρόνων και πάνω, και πλέον ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί.
Αυτό κατά τους ειδικούς θεωρείται πολύ σημαντικό αποτύπωμα για την επίπτωση της επιδημίας στους μεγαλύτερους σε ηλικία η οποία θα προχωρά όπως τα ντόμινο, ρίχνοντας κάτω την επόμενη ηλικιακή ομάδα κοκ.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες καθώς κατά το διάστημα αυτό θα κριθεί αν η επιδημία μπορεί να μείνει σταθερή που είναι το ιδανικό σενάριο στην παρούσα συγκυρία ή αν θα μαίνεται εκτός ελέγχου.

Τσιόδρας: Είναι χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα - Είναι η ώρα της συνείδησης

Δραματικό μήνυμα προς τους πολίτες  να κάνουν τις επιλογές που πρέπει, καθώς τα πράγματα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πολύ χειρότερα από το πρώτο, και έρχονται δυσκολότεροι μήνες μπροστά μας, απηύθυνε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, αλλά τόνισε ότι δεν χάνουμε την ελπίδα μας και εξακολουθούμε να παλεύουμε με τα μέτρα που μας διευκολύνουν να συνεχίσουμε τη ζωή μας, έστω και με δύσκολο τρόπο, προσπαθώντας να αποφύγουμε οριζόντια μέτρα και ένα γενικό lockdown που έχει ευρύτερες συνέπειες.
Παρόλα αυτά, παραδέχτηκε ότι αυξάνονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αυτήν την επιλογή, δηλαδή το γενικό απαγορευτικό, αν και «εμείς στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με μια ψυχή και μια φωνή επιδιώκουμε να έχουμε ανεκτά μέτρα, προσπαθώντας να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown».
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα και την τήρησή τους, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος παραδέχτηκε ότι δεν μπορούμε να μπούμε στην καρδιά των ανθρώπων, στην προσωπική τους επιλογή, υπογράμμισε όμως ότι αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της πανδημία στη χώρα μας.
«Βλέπουμε με στενοχώρια να ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το Σύστημα Υγείας ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα και λέμε που θα φτάσει όλο αυτό μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς θα έχουμε και αναπνευστικές ιώσεις» είπε.
Για τη χρήση της μάσκας, ειδικότερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν τη «θυσία» και την παραλλήλισε με τις θυσίες που έκαναν οι πρόγονοί μας.
«Δουλεύω 19 ώρες την ημέρα και δεν το λέω για να περηφανευτώ το λέω γιατί από όλους μας πρέπει να γίνει μια θυσία. Μια θυσία σαν αυτή που έκαναν οι πρόγονοί μας», είπε.
«Προσπαθούμε με όσο το δυνατόν μικρότερο περιορισμό να προχωρήσουμε.
Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό» δήλωσε.
Μάλιστα, ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ο ίδιος έχει να πάει σε εστιατόριο από τον Φεβρουάριο.
«Δυστυχώς παραβιάζονται οι ατομικές μας ελευθερίες με αυτά τα μέτρα, όμως αυτή τη στιγμή η μάσκα είναι μοναδική επιλογή που έχουμε.
Προσωπικά, έχω να πάω σε εστιατόριο από το Φεβρουάριο. Είναι η μοναδική επιλογή που έχω, ώστε να μη μεταφέρω τον κορωνοϊό σε κανέναν» δήλωσε.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι είναι ασφυκτικές οι συνθήκες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
«Το ξέρω και το κατανοώ, αλλά πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε στην παρούσα φάση κι όταν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, να φοράμε με σωστό τρόπο τη μάσκα».
Είμαστε σε ένα δύσκολο Οκτώβριο, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Νοέμβριο και ένα ακόμα πιο δύσκολο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, καθώς αρχίζει η κυκλοφορία των άλλων αναπνευστικών ιών, αλλά τον Ιανουάριο υπάρχει η ελπίδα του εμβολίου, το οποίο μπορεί να έρθει νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε, είπε.
Για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ειδικότερα, σημείωσε ότι υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα ότι δουλεύει σε όλες τις ηλικίες.
Ελπίδα υπάρχει και από τα αντίστοιχα εμβόλια στις ΗΠΑ και στη Ρωσία.

Χαρδαλιάς: Στο κόκκινο επίπεδο Γιάννενα - Σέρρες από Πέμπτη 29/10

Στο κόκκινο (επίπεδο 4) του επιδημιολογικού χάρτη περνούν από την Πέμπτη οι Σέρρες και τα Γιάννενα, όπως ανακοίνωσε ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Επίπεδο ανεβαίνουν επίσης η Νάξος και η Ροδόπη καθώς από το «κίτρινο» (επίπεδο 2) περνούν στο «πορτοκαλί» (επίπεδο 3). Το καλό νέο είναι ότι η Αμοργός, όπου δεν υπήρχε κανένα νέο κρούσμα τις τελευταίες ημέρες κατεβαίνει επίπεδο από το «κίτρινο» (επίπεδο 2) στο πράσινο (επίπεδο 1).
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 7.134 ενεργά κρούσματα ενώ την εβδομάδα που μας πέρασε καταγράφονταν 773 κρούσματα την ημέρα έναντι 430 κρουσμάτων μια εβδομάδα νωρίτερα.
Είναι ξεκάθαρο, σημείωσε, ότι η πανδημία είναι σε έξαρση με βασικό της επίκεντρο την βόρεια Ελλάδα και πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτεί μεγάλη προσοχή.

Στους 593 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερσ 27/10 1.259 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 32.752, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.259, εκ των οποίων 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 32.752 (ημερήσια μεταβολή +4%), εκ των οποίων 55,5% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 12, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 593 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 102 (67,6% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική
κατανομή των κρουσμάτων).
Image

Image
Από το σύνολο των 32.752 κρουσμάτων, 3.950 (12,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 12.381 (37,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.698.327 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 57.656 δείγματα.
Image
Νέος υγειονομικός χάρτης

Βάσει των μέχρι στιγμής δεομένων και του υγειονομικού χάρτη, οι περιφέρειες της Κοζάνης και της Καστοριάς είναι στο κόκκινο και τελούν υπό καθεστώς lockdown.
Αττική και Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο πορτοκαλί ενώ σε γενικές γραμμές, η Νότια Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται σε χαμηλό κίνδυνο.
Η Αττική μαζί με την υπόλοιπη Κεντρική Ελλάδα, τη Μακεδονία και την Ηπειρο χαρακτηρίζονται μέτριου κινδύνου, ενώ οι περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας εντάσσονται στις περιοχές υψηλού κινδύνου.
Σημειώνεται πως από σήμερα Δευτέρα 26/10 αναμένεται να αλλάξει και ο υγειονομικός χάρτης.
Όπως είχε αναφέρει την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, οι αλλαγές αφορούν τις εξής περιοχές:
-Το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2 - Επιτήρησης (κίτρινο) από το επίπεδο 1 - Ετοιμότητας (πράσινο).
Στην περίπτωση των Σποράδων, η αναβάθμιση αφορά μόνο τη νήσο Σκιάθο και όχι στη Σκόπελο και στην Αλόννησο που παραμένουν πράσινες.
-Παράλληλα οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου, που ήταν στο επίπεδο 3, δηλαδή στο πορτοκαλί, κατεβαίνουν βαθμό συναγερμού και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο.
-Όσον αφορά στα νησιά της Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, παρόλο που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες, πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο.
Δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 2, πλην της Σαλαμίνας που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς τον Πειραιά.
-Στο πράσινο από το κίτρινο, δηλαδή στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 2, κατεβαίνουν και περνούν οι- Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου.
-Επίσης, πράσινες από πορτοκαλί, γίνονται από τη Δευτέρα οι Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Κέας-Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης, στο επίπεδο 1-ετοιμότητας.
Image
Τι ισχύει από 24/10

Από τις 06:00 το πρωί της 24ης Οκτωβρίου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας  παντού – τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους – , ενώ από τις 00:30 έως τις 05:00 το πρωί θα απαγορεύεται και η κυκλοφορία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν εργαζόμενους ή έκτακτα περιστατικά.
Σημειώνεται πως τα δύο αυτά νέα μέτρα αφορούν τις περιοχές εκείνες της χώρας, οι οποίες στο σχετικό υγειονομικό χάρτη βρίσκονται στο πορτοκαλί και στο κόκκινο.
Τα δύο αυτά μέτρα έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων να περιορίσουν τη διασπορά του ιού πριν την έλευση των ψυχρότερων μηνών του χειμώνα, όταν και αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.
Απώτερος στόχος να κρατηθεί όρθιο το σύστημα υγείας και να μπορέσει να διαχειριστεί τα περιστατικά των ασθενών με κορωνοϊό, χωρίς παράλληλα να επιβληθεί ένα νέο γενικό lockdown που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία.
Στο μεταξύ, εντατικοί είναι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, ενώ οι πολίτες στην πλειοψηφία τους έχουν προσαρμοστεί και φορούν μάσκες.

Εξαιρέσεις από τα νέα μέτρα


Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, αλλά και οι οδηγοί αυτοκινήτων, είτε είναι εντός του οχήματος μόνοι τους είτε με συγγενικά πρόσωπα α’ βαθμού ως επιβάτες.
Ακόμη, δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος φυσικής αγωγής (γυμναστική) για τους μαθητές στα σχολεία, ενώ σε ό,τι αφορά τα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος,  οι πολίτες όταν τα επισκέπτονται θα μπορούν να αφαιρούν τη μάσκα τους μόνο όταν καθίσουν στο τραπέζι.
Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.
Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Περί απαγόρευσης κυκλοφορίας

Αναφορικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς περιορισμούς μόνο όσοι πολίτες τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης , οι οποίοι μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας, δηλαδή με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και την βεβαίωση του εργοδότη τους που θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 μέρες.
- Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη.
Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων, που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους, υποχρεωτικά ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο,  ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή.
Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού.
Το έντυπο συμπληρώνεται πριν την μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.
- Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων, φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνησή τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το taxisnet.
- Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης, έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.
Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού ελληνικού δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.
Ακόμη, από σήμερα 24/10, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στο επίπεδο 4 (Καστοριά και Κοζάνη), θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.
Αυτό ισχύει για τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ - πεντικιούρ και τα ινστιτούτα αισθητικής σε περιοχές επιπέδου 4, τα οποία θα λειτουργούν όπως στο επίπεδο 3.
Τέλος, κλειστά θα παραμείνουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ στις «κόκκινες» περιοχές.

Στο πορτοκαλί Αττική και Θεσσαλονίκη - Τι ισχύει

Μάσκα

Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας,
Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό

Συναθροίσεις

Λήψη μέτρων για περιορισμό συναθροίσεων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των όμορων περιοχών και του συνόλου της χώρας .
Έως 9 άτομα με μάσκες
Τήρηση απόστασης 1.5 μ

Σύσταση για περιορισμό επισκέψεων από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών

Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
Μάσκα στο προσωπικό
Αναστολή επισκεπτηρίου

Νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα

Μάσκα στο προσωπικό & σε όλους τους εισερχόμενους
Ένας συνοδός ανά ασθενή
Περιορισμός* των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 40%
*Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά

ΚΥΤ προσφύγων


Αναστολή εξόδου

Σχολεία

Μάσκα από 4 ετών και άνω

Πανεπιστήμια

Μάσκα
έως 50 φοιτητές καθήμενοι σε αμφιθέατρα
Τηλε-εκπαίδευση

Συνέδρια/Εκθέσεις

Μάσκα
Σε εσωτερικό χώρο: 1 άτομο ανά 15 τ.μ τουλάχιστον, έως 50 καθήμενοι
Αναστολή λειτουργίας εκθέσεων

Χώροι Λατρείας

1 άτομο ανά 15 τ.μ.και έως 50 άτομα, καθήμενοι με μάσκα

Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία

Αρχαιολογικοί χώροι, ανοιχτά (υπαίθρια) μουσεία:
1,5 μέτρο απόσταση
Μάσκα για όλους
Yποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους
Συναυλιακοί χώροι, Θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι)

Ανοικτοί (υπαίθριοι) χώροι διεξαγωγής

30% πληρότητα
Yποχρεωτική χρήση μάσκας
Λειτουργία μέχρι 31/10/2020

Κλειστοί χώροι

30% πληρότητα
Yποχρεωτική χρήση μάσκας
Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου
Αναστολή διενέργειας σε χώρους κλειστών γηπέδων και γυμναστηρίων

Κινηματογραφικές προβολές

Ανοικτοί (υπαίθριοι) χώροι διεξαγωγής
30% πληρότητα
Yποχρεωτική χρήση μάσκας
Λειτουργία μέχρι 31/10/2020

Κλειστοί χώροι

30% πληρότητα
Yποχρεωτική χρήση μάσκας
Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Παιδότοποι (κλειστοί)

1 παιδιά ανά 10 τ.μ. έως 20 παιδιά
Yποχρεωτική χρήση μάσκας (>2 ετών)
1 συνοδός ανά παιδί.
Συνοδοί με μάσκα στο χώρο αναμονής.
Τήρηση αποστάσεων στα τραπεζο-καθίσματα και κανόνων υγιεινής

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια)

Χωρίς ζωντανή μουσική -Μόνο καθήμενοι
4 άτομα ανά τραπέζι
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενοι
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 30% : του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 90 καθήμενοι
Αποστάσεις 1.8μ ανάμεσα στα τραπέζια
Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό
Κλειστά 00.00-05.00

Μουσικές σκηνές

Μόνο καθήμενοι
4 άτομα ανά τραπέζι
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 100 καθήμενοι
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 20% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 50 καθήμενοι
Αποστάσεις 1.8μ ανάμεσα στα τραπέζια
Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό
Κλειστά 00.00-05.00

Εστίαση

Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό
4 άτομα ανά τραπέζι
Πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας
Αποστάσεις τραπεζο-καθισμάτων (σχετική ΚΥΑ)
Κλειστά 00.00-05:00 (εξαιρείται Take away - delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)

Μεταφορές

Οι αριθμητικοί/ποσοτικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις αφορούν τον τόπο/σημείο αναχώρησης ή εσωτερικής μετακίνησης
Υποχεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜ
50% σε ΜΜΜ
Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στη στάση των ΜΜΜ.
50% σε πλοία
Μέχρι 2 επιβάτες σε taxi
Περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 4 άτομα

Αθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις)

Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές
Μείωση στο 50% του μέγιστου αριθμού αθλουμένων ανά εγκατάσταση (συνημμένος πίνακας)
Οδηγίες και Υγειονομικά πρωτόκολλα για προπονήσεις και αγώνες
Εσωτερικοί χώροι: Ατομική αθλητική προπόνηση, σύμφωνα με τους κανόνες των γυμναστηρίων

Γυμναστήρια

Υποχρεωτική χρήση Μασκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση
Εξαιρούνται η ατομική άσκηση (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση αποστάσεων 2μ
1 άτομο ανά 15 τμ
Απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων κλπ

Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία κοκ)

Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό)
1 άτομο ανά 10 τ.μ.(4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον
Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια

Λαϊκές αγορές

50% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων
Λειτουργία παράλληλων αγορών
Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους
Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες Αγορές κλπ

Λιανεμπόριο

Μάσκα υποχρεωτική για όλους

Περιορισμός βάσει εμβαδού

1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης