Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Putin και Trump ανησυχούν για το Nagorno Karabakh και συνομιλούν με τον Erdogan – Η Ρωσία μετέφερε το ελληνικό μήνυμα στην Τουρκία

Putin και Trump ανησυχούν για το Nagorno Karabakh και συνομιλούν με τον Erdogan – Η Ρωσία μετέφερε το ελληνικό μήνυμα στην Τουρκία
Με βάση ενδείξεις φαίνεται ότι τόσο ο αμερικανικός όσο και ο ρωσικός παράγοντας αλλά και το ΝΑΤΟ διασφαλίζουν ότι ούτε θερμό επεισόδιο θα υπάρξει, ούτε κάποια άλλη δραματική εξέλιξη στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδος
Εσχάτως και με αφορμή τα διαδραματιζόμενα με το Nagorno Karabakh την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και την ένοπλη σύρραξη που λαμβάνει χώρα προκαλώντας το θάνατο σε σχεδόν 5.000 πολίτες… ΗΠΑ και Ρωσία έχουν κινητοποιηθεί… φέροντας στο προσκήνιο τον Erdogan τον Τούρκο Πρόεδρο.
Σε αντίθεση με την προπαγάνδα ότι ο Erdogan είναι απομονωμένος, η Τουρκία λόγω της άμεσης εμπλοκής της στην σύγκρουση στηρίζοντας του Αζέρους του Αζερμπαϊτζάν έχει αναβαθμιστεί σε συνομιλητή για την ειρήνευση και την εκτόνωση της μεγάλης κρίσης στον Καύκασο.
Δεν είναι τυχαίο ότι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πυκνώσει τις συνομιλίες με την Τουρκία ώστε να βρεθεί μια λύση.
Ζητείται η πλήρης ενεργοποίηση της ομάδας του Μίνσκ που ξεκίνησε το 1992 με στόχο να βρει λύση για το Nagorno Karabakh.
Μάλιστα μέχρι και ο Trump ο αμερικανός Πρόεδρος έκανε δήλωσε «είναι απογοητευτικό ότι απέτυχε η εκεχειρία στο Nagorno Karabakh».

Παρέμβαση Putin και εμπλοκή Ρωσίας στην ελληνοτουρκική κρίση

Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin και ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan είχαν συνομιλίες στις 27 Οκτωβρίου 2020 με επίκεντρο την σύγκρουση στο Nagorno Karabakh μεταξύ Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας.
Το Nagorno Karabakh είναι μια περιοχή του Αζερμπαϊτζάν που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αρμενικών δυνάμεων από τον πόλεμο που έληξε το 1994.
Η τρέχουσα σύγκροσυ που ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου 2020 σηματοδοτεί τη χειρότερη κλιμάκωση της σύγκρουσης από το τέλος του πολέμου.
Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες της Ρωσίας να μεσολαβήσει για ανακωχή, οι ΗΠΑ ήρθαν στο προσκήνιο  με τον Pompeo να διαπραγματεύεται με τους υπουργούς Εξωτερικών των Αρμενίων και του Αζερμπαϊτζάν σε ξεχωριστές συνομιλίες.
«Και οι δύο πρέπει να εφαρμόσουν την κατάπαυση του πυρός και να επιστρέψουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Pompeo.

Η Ρωσία κόμισε ελληνικό μήνυμα στον Erdogan

Ενώ η εμπλοκή της Ρωσίας στην σύγκρουση στο Nagorno Karabakh είναι εύλογη, ήταν πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν…η πρόσφατη επίσκεψη Lavrov του ρώσου υπουργού εξωτερικών στην Ελλάδα… δίνει άλλη διάσταση.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Lavrov συνομίλησε με τον τούρκο υπουργό εξωτερικών και ο Putin συνομίλησε με τον Erdogan και μεταξύ άλλων συζήτησαν και την ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο Πέλαγος.
Με βάση ενδείξεις φαίνεται ότι τόσο ο αμερικανικός όσο και ο ρωσικός παράγοντας αλλά και το ΝΑΤΟ διασφαλίζουν ότι ούτε θερμό επεισόδιο θα υπάρξει, ούτε κάποια άλλη δραματική εξέλιξη στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης