Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να μην επιτρέψουν με οποιοδήποτε τρόπο τυχόν ιρανικές αποστολές πυραύλων στη Βενεζουέλα

Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να μην επιτρέψουν με οποιοδήποτε τρόπο  τυχόν ιρανικές αποστολές πυραύλων στη Βενεζουέλα
Οι ΗΠΑς προειδοποίησαν Ιράν και Βενεζουέλα ότι δεν θα ανεχτεί καμία απόπειρα της Ισλαμικής Δημοκρατίας να μεταφέρει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην κυβέρνηση Maduro
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τόσο το Ιράν όσο και τη Βενεζουέλα ότι δεν θα ανεχτεί καμία απόπειρα της Ισλαμικής Δημοκρατίας να μεταφέρει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην κυβέρνηση Maduro.
«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουμε τις αποστολές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, και αν κατά κάποιο τρόπο φτάσουν στη Βενεζουέλα θα εξαλειφθούν εκεί», δήλωσε ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για το Ιράν και τη Βενεζουέλα Elliott Abrams.
«Κάθε παράδοση ιρανικών όπλων αποσταθεροποιεί τη Νότια Αμερική και την Καραϊβική και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους γείτονες της Βενεζουέλας, τη Βραζιλία, την Κολομβία και τη Γουιάνα», πρόσθεσε.
«Το Ιράν έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε πωλήσεις όπλων και η Βενεζουέλα είναι ένας προφανής στόχος, επειδή αυτά τα δύο καθεστώτα παρίας έχουν ήδη στενή σχέση», ισχυρίστηκε ο Abrams.
«"Η Βενεζουέλα πληρώνει σε χρυσό για να αγοράσει βενζίνη από το Ιράν και υπάρχει μια ιρανική παρουσία στη χώρα.
Η οικονομία της Βενεζουέλας έχει καταρρεύσει, οπότε κάθε πώληση ράβδου χρυσού στο Ιράν ουσιαστικά είναι δεκάδες χιλιάδες δολάρια που χρειάζονται οι άνθρωποι της Βενεζουέλας για τρόφιμα και φάρμακα».
Μετά τη λήξη του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στις 18 Οκτωβρίου για το Ιράν, το Υπουργείο Άμυνας του ανέφερε ότι είναι έτοιμο και πρόθυμο να πουλήσει όπλα σε «χώρες που περιφρονούν τις ΗΠΑ».
Και όπως τόνισε μια άλλη έκθεση, «το τέλος του εμπάργκο σημαίνει ότι το Ιράν θα μπορεί νομίμως να αγοράζει και να πωλεί συμβατικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων, ελικοπτέρων και δεξαμενών».
Πιστεύεται ευρέως ότι εδώ και χρόνια το Ιράν είχε ήδη στείλει κρυφά βαλλιστικούς πυραύλους στους αντάρτες της Houthi ι της Υεμένης, που θεωρούνταν αλλαγή παιχνιδιού όσον αφορά την ικανότητα να χτυπήσει βαθιά στο πλευρό της Σαουδικής επικράτειας, όπως συνέβη με την επίθεση Aramco Abqaiq – Khurais που περιελάμβανε μικρά αεροσκάφη, αλλά και πιθανώς πυραύλους.
Η δυνατότητα των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων να βρίσκονται στη Βενεζουέλα θα έθεσε το ερώτημα ότι τέτοια προηγμένα όπλα θα μπορούσαν να φτάσουν στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ και σε περιοχές της Καραϊβικής.
Τα σχόλια του Abrams στις αρχές αυτής της εβδομάδας τόνισαν ότι ο στρατός των ΗΠΑ πιθανότατα θα τους βγάλει όταν φτάσουν στο έδαφος της Βενεζουέλας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης