Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Γιατί η ΕΕ δεν θα προχωρήσει σε διακοπή της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία

Politico: Γιατί η ΕΕ δεν θα προχωρήσει σε διακοπή της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία
Το γερμανικό βέτο, η στοχευμένη προσέγγιση και οι δασμοί στο χάλυβα
Την ώρα που ακόμη και η απειλή της άρσης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας θα ήταν δυνατό να καταφέρει σημαντικό πλήγμα την οικονομία της δεύτερης, η ΕΕ φαίνεται να επιλέγει μία «στοχευμένη» (!) προσέγγιση… στην απάντηση που θα δώσει στην έκκληση του Erdogan για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων (26/10).
Το γιατί επιχειρεί να το εξηγήσει σε άρθρο του το Politico.
Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdgan παραβίασε το πνεύμα των εμπορικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί με την ΕΕ όταν ζήτησε το μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και τώρα σταθμίζουν τις πιθανές αντιδράσεις της ΕΕ, επισημαίνεται σε ανάλυση του περιοδικού Politico.
Την ώρα που ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν την πλήρη αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία, αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ δήλωναν στο Politico ότι η αναστολή της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών ανταλλαγών δεν συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες ενώ προωθείται μια πιο στοχοθετημένη προσέγγιση.
Οι Βρυξέλλες εξετάζουν μέτρα αντιντάμπινγκ ώστε να πληγούν οι τουρκικές εξαγωγές, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της Κομισιόν
Προφανείς στόχος των μέτρων ΕΕ είναι η τουρκικές εισαγωγές χάλυβα, τομέας όπου οι παραγωγοί της ΕΕ έχουν υποβάλει καταγγελίες, αλλά οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν επίσης να ξεκινήσουν ξεχωριστή έρευνα.

Υπονόμευση του κλίματος καλής θέλησης

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω το ζήτημα ότι οι εκκλήσεις του Erdogan για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων υπονομεύουν το κλίμα καλή θέλησης το οποίο θα έπρεπε να επικρατεί στις ελεύθερες εμπορευματικές συναλλαγές μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας.
«Οι συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία προβλέπουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών.
Οι διμερείς υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει η Τουρκία βάσει αυτών των συμφωνιών (όπως περιλαμβάνονται στη Συμφωνία Σύνδεσης, την Τελωνειακή Ένωση και τις συμφωνίες για τα αγροτικά προϊόντα, τον άνθρακα και το χάλυβα) πρέπει να τηρούνται πλήρως», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Οι πιο ισχυρές εκκλήσεις για μία πιο δυναμική απάντηση αντίδραση στην ΕΕ προήλθαν από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες για εβδομάδες έθεταν το ζήτημα επιβολή κυρώσεων τν Τουρκία για τις μέρους της παράνομες έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο.

Πλήρης αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης

Έλληνες και Κύπριοι μέλη του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) έχουν ήδη ζητήσει από την Επιτροπή να εξετάσει την «πλήρη αναστολή της τελωνειακής ένωσης», υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα παραβεί τις υποχρεώσεις της βάσει αυτής της εμπορικής συμφωνίας.
Παρόμοια έκκληση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια την έγινε την περασμένη εβδομάδα.
«Η Τουρκία χρησιμοποίησε ως όπλο πρώτα τη μετανάστευση και τώρα εμπόριο.
Τι άλλο πρέπει να κάνει για να αναλάβουμε δράση;
Πρέπει να αναστείλουμε την τελωνειακή ένωση", δήλωσε η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αντιπρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Δεν πρόκειται να έχουμε εμπορικές σχέσεις με κάποιον που μας εκβιάζει και μας μποϊκοτάρει», είπε. η Ασημακοπούλου η οποία κάλεσε συνεδρίαση της Eπιτροπής Εμπορίου για να συζητηθούν οι παραβιάσεις των εμπορικών δεσμεύσεων της Άγκυρας, όπως η μη ενσωμάτωση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και τους περιορισμούς στη φαρμακοβιομηχανία της.

Γερμανικός παράγοντας: Θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας

Ωστόσο, η ίδια παραδέχθηκε ότι η πλήρης αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης ήταν απίθανο να συγκεντρώσει υποστήριξη από τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες διαθέτουν σημαντικές επενδύσεις στην Τουρκία.
Πράγματι, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Bernd Lange, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Εμπορίου, δήλωσε ότι δεν τάσσεται υπέρ της πλήρους διακοπής της σχέσης, «επειδή εκείνοι που πλήττονται από τέτοιες ενέργειες συχνά δεν είναι εκείνοι που θέλουμε να στοχεύσουμε».
Ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ είχε «εκτεταμένες οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων πολλών κατασκευαστών αυτοκινήτων που δραστηριοποιούνται εκεί. Θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας».

Οι δασμοί στο χάλυβα

Ωστόσο, η απλή απειλή αναστολής της Τελωνειακής Σχέσης ή συζήτησής της στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη των αγορών στην Τουρκία, ενώ η ισοτιμία της λίρας έχει βυθιστεί στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ακόμη και αν οι χώρες της ΕΕ αντιτάχθηκαν στη αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης, η ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλει νέους δασμούς κατά της Τουρκίας, δήλωσε η Ασημακοπούλου.
Οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν νωρίτερα το 2020 επανεξέταση των δασμών στον τουρκικό χάλυβα θερμής έλασης, τις πέστροφες και τα προϊόντα χάλυβα σε φύλλα και πλακες (flat steel products), τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν νέους δασμούς από τον Ιανουάριο του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης