Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Πώς ο Trump θα μπορούσε να τερματίσει την Προεδρία του - Εκδίκηση, μαζικές απολύσεις, στρατιωτική σύγκρουση;

Politico: Πώς ο Trump θα μπορούσε να τερματίσει την Προεδρία του - Εκδίκηση, μαζικές απολύσεις, στρατιωτική σύγκρουση;
Καθώς μετράμε λίγες μέρες μέχρι την Ημέρα των Εκλογών (3/11/2020), η τάξη των ειδικών ανησυχεί για το αν ο Πρόεδρος Trump θα δεχτεί μια πιθανή νίκη του Biden και θα συμφωνήσει να αποχωρήσει... ήρεμα από τον Λευκό Οίκο
Οι πρόεδροι συνήθως επιλέγουν να λάβουν τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις τους για τις τελευταίες εβδομάδες που διατηρούν το αξίωμά τους.
Φανταστείτε τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τον Trump, γράφει η Politico, παρουσιάζοντας διάφορα σενάρια σε περίπτωση που χάσει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος τις εκλογές στις 3/11 στις ΗΠΑ.

Καθώς μετράμε λίγες μέρες μέχρι την Ημέρα των Εκλογών (3/11/2020), η τάξη των ειδικών ανησυχεί για το αν ο Πρόεδρος Trump θα δεχτεί μια πιθανή νίκη του Biden και θα συμφωνήσει να αποχωρήσει... ήρεμα από τον Λευκό Οίκο.
Αλλά ακόμα κι αν ο Trump εξέλθει ήρεμα από την πόρτα του Λευκού Οίκου το πρωί της 20ης Ιανουαρίου 2021, υπάρχει ένα πιο άμεσο πρόβλημα:
Τι θα μπορούσε να κάνει ο Trump τις τελευταίες 77 ημέρες της προεδρίας του, εάν χάσει;
Υπάρχουν 1.860 ώρες μεταξύ Τετάρτης, 4 Νοεμβρίου 2020 και το μεσημέρι στις 20 Ιανουαρίου 2021, όταν λήξει η πρώτη θητεία του Trump.
Και είναι αρκετός χρόνος για να ακολουθήσει πολλές κλασσικές προεδρικές παραδόσεις.
Η εν λόγω περίοδος είναι πάντα μια εποχή που οι απερχόμενοι πρόεδροι αισθάνονται ελεύθεροι να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις.
Ακόμα και οι πρόεδροι που νοιάζονται βαθιά για την κληρονομιά που θα αφήσουν πίσω και τηρούν τους δημοκρατικούς κανόνες συχνά λαμβάνουν μοναδικά μη δημοφιλείς ενέργειες τις τελευταίες εβδομάδες των προεδριών τους:
Ο George HW Bush συγχώρεσε έξι αξιωματούχους που κρύβονταν πίσω από το σκάνδαλο Ιράν .
Ο Clinton συγχώρεσε περισσότερα από 140 άτομα την τελευταία του ημέρα στο αξίωμα συμπεριλαμβανομένου του χρηματοδότη Marc Rich , μια διαμάχη που τον συγκλόνισε.
Λίγες μέρες πριν φύγει από το αξίωμα, ο Obama άλλαξε την ποινή του Chelsea Manning.
Φανταστείτε λοιπόν τι θα μπορούσε να συμβεί σε μια περίοδο μετά την εκλογή, όταν οTrump ο πρόεδρος που έχει περάσει τέσσερα χρόνια αποδεικνύοντας ότι δεν ακολουθεί πιστα κανόνες.
Οι συνομιλίες με νομικούς εμπειρογνώμονες, συνταγματικούς μελετητές και αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας εντόπισαν τους τομείς όπου ο Trump θα μπορούσε να προκαλέσει πραγματική ζημιά στη χώρα, τον διάδοχό του ή τις προεδρικές παραδόσεις.

Γράφει η Politico:

Σενάριο: Εκδίκηση στο «Βαθύ Κράτος»

Όπως συμβαίνει συχνά με την εκκαθάριση της προεδρικής θητείας, οι κυβερνητικές υπηρεσίες φαίνεται ήδη να αγωνίζονται να αποκαλύψουν σημαντικές ενέργειες, από την πολυαναμενόμενη κατάθεση αντιμονοπωλιακής υπόθεσης εναντίον της Google έως τη διευθέτηση μιας μακροχρόνιας αγωγής εναντίον της Purdue Pharma για τον ρόλο της στα οπιοειδή.
Ωστόσο, λένε οι ειδικοί, ο Trump θα μπορούσε να προχωρήσει περισσότερο από τους προκατόχους του στην προσπάθεια να ξεδιπλώσει τον τρόπο λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξε μια σειρά από ενέργειες που φαίνεται να αποσκοπούν στη διαρκή αλλαγή της κυβέρνησης - ιδιαίτερα εάν ο Trump κερδίσει την επανεκλογή.
Συγκεκριμένα, ήρθε ως έκπληξη, μια εκτελεστική εντολή την περασμένη εβδομάδα που θα αναιρούσε δεκαετίες προστασίας των δημοσίων υπηρεσιών και θα επέτρεπε στον πρόεδρο να φτάσει βαθιά στη γραφειοκρατία για να απολύσει ομοσπονδιακούς υπαλλήλους που δεν του άρεσαν. 
Ένας άλλος ιδιαίτερος τομέας ανησυχίας είναι και η απογραφή των ΗΠΑ.

Σενάριο: Μαζική απόλυση ανώτερων αξιωματούχων

Ο Trump έχει ήδη στο μυαλό του έναν κατάλογο ατόμων που θα απολύσει σε περίπτωση νίκης.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει αξιωματούχους καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους - συμπεριλαμβανομένων του διευθυντή του FBI Christopher Wray , του υπουργού Άμυνας Mark Esper και της διευθύντριας της CIA Gina Haspel - και πιθανότατα μπορεί να περιλαμβάνει μια ακόμη ευρύτερη «κάθαρση» των ανθρώπων που θεωρούνται ανεπαρκώς πιστοί στην ομάδα Trump.
Ακόμα κι αν ο Trump χάσει, μπορεί να απολύσει μερικούς αξιωματούχους, απλά συμβολικά ή για καθαρή ... εκδίκηση.

Σενάριο: Καταστροφή των αρχείων και παρεμπόδιση της νέας διοίκησης

Ο νόμος περί προεδρικών αρχείων και ο νόμος ομοσπονδιακών αρχείων διασφαλίζουν τη διατήρηση του επίσημου ιστορικού των εργασιών του Λευκού Οίκου, των προεδρικών δράσεων και των συζητήσεων του προσωπικού.
Ωστόσο, το πόσο στενά σχεδιάζει να ακολουθήσει την διαδικασία ο Trump για τον Λευκό Οίκο παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα.

Σενάριο: Στρατιωτική σύγκρουση

Ένα εφιαλτικό σενάριο.
Μέχρι τα τελευταία λεπτά της προεδρίας, το λεγόμενο «πυρηνικό ποδόσφαιρο» (nuclear football) παραμένει στην δικαιοδοσία του «αρχηγού», και ενώ οι πρόεδροι καθυστέρούσαν παραδοσιακά, τις δυνητικά κλιμακωτές ενέργειες κατά τη μετάβαση της εξουσίας, ένας τέτοιος περιορισμός είναι απλώς ένας θεωρητικός κανόνας.
Υποθετικά, ο Trump θα μπορούσε να πυροδοτήσει στρατιωτικές ενεργειες εικάζει η Politico, να ξεκινήσει μυστικές ενέργειες και ακόμη και να ξεκινήσει έναν πυρηνικό πόλεμο πλήρους κλίμακας μέχρι τις 11:59 π.μ. στις 20 Ιανουαρίου 2021.
Δεν είναι μια γενική διαβεβαίωση ότι ο στρατός θα αγνοούσε μια παράλογη προεδρική διαταγή, σημαίνει κυριολεκτικά ότι δεν θα συμμορφωθούν με μια εντολή που παραβιάζει το διεθνές ή το στρατιωτικό δίκαιο.
Τι θα συμβεί αν ο ΤTrump αρχίσει να αυξάνει την πίεση στην Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή αποφασίσει τις τελευταίες εβδομάδες του ως πρόεδρος να κυνηγήσει το Ιράν είτε στον κυβερνοχώρο είτε στον πραγματικό κόσμο;


Σενάριο: Εγκατάλειψη της προσπάθειας κατά της πανδημίας

Μία ευρεία ανησυχία είναι ότι εάν ο Trump χάσει, ο Λευκός Οίκος θα σταματήσει κάθε προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας, ίσως να επιβραδύνει την προσπάθεια για το εμβόλιο ή να εγκαταλείψει οποιαδήποτε προσπάθεια για εξυγίανση της οικονομίας που εξακολουθεί να είναι προβληματική - μια καθυστέρηση τριών μηνών πριν από μια διοίκηση του Biden θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια οικογένειες στις ΗΠΑ, καταλήγει η Politico. 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης