Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια Τράπεζα προς G20: Έρχεται νέα κρίση χρέους - Προχωρήστε σε αναδιαρθρώσεις

Παγκόσμια Τράπεζα προς G20: Έρχεται νέα κρίση χρέους  - Προχωρήστε σε αναδιαρθρώσεις
Τον κίνδυνο για μια χαμένη δεκαετία όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη διαβλέπει η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Carmen Reinhart
H ομάδα των G20 θα πρέπει να εργαστεί εντατικά και αποφασιστικά να αναδιαρθρώσει τα χρέη των υπερχρεωμένων χωρών διαφορετικά θα έχουμε μια «χαμένη δεκαετία» όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη, δήλωσε την Τετάρτη (28/10) η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Carmen Reinhart.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 ξεκίνησαν την επεξεργασία ενός κοινού πλαισίου για την αντιμετώπιση θεμάτων χρέους κατά τη σύνοδο που έλαβε χώρα στις αρχές Νοεμβρίου 2020, δήλωσε ο Reinhart σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
«Να είστε τολμηροί», είπε η Reinhart, όταν ρωτήθηκε για τη συμβουλή της προς τους ηγέτες της G20.
Δεν είναι η στιγμή να είμαστε δειλοί για την επίλυση κρίσεων χρέους,
Οι προτάσεις πρέπει να είναι τολμηρές όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις χρέους, γιατί εάν αυτό δεν συμβεί ο κίνδυνος μιας ακόμη χαμένης δεκαετίας είναι πολύ μεγάλος», κατέληξε

Πανδημία

Η ίδια επισήμανε ότι η πανδημία είχε επιδεινώσει τα ήδη δυσεπίλυτα προβλήματα χρέους σε πολλές χώρες και ήταν κρίσιμο για τις χώρες της ομάδας των G20 να προχωρήσουν γρήγορα με «ευρύτερες, πιο φιλόδοξες προτάσεις» αναδιάρθρωσής του.
Αξιωματούχοι της G20 που ασχολούνται με την χρηματοδότηση κρατικών χρεών συμφώνησαν στις 14 Οκτωβρίου 2020 να επεκτείνουν την Πρωτοβουλία Αναστολής Χρέους (DSSI), η οποία επέτρεψε στις φτωχότερες χώρες να αναστείλουν τις πληρωμές χρέους σε επίσημους διμερείς πιστωτές, μέχρι τα μέσα του 2021.

Συμφωνία σε κοινό πλαίσιο

Συμφώνησαν επίσης κατ ' αρχήν σε ένα κοινό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουν κατά περίπτωση τον αυξανόμενο αριθμό χωρών χαμηλού εισοδήματος που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης, αλλά αυτό το μέτρο πρέπει να υποστηριχθεί από τις χώρες ξεχωριστά.
Οι αξιωματούχοι θα εργαστούν για το ζήτημα αυτό όταν συναντηθούν τον Νοέμβριο, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της G20 αργότερα μέσα στον ίδιο μήνα.
Η Reinhart είπε ότι εξακολουθούν να επικρατεί διχογνωμία μεταξύ των ηγετών της G20 σχετικά με την ανάγκη αναδιάρθρωσης των χρεών των χωρών χαμηλού εισοδήματος και η Κίνα, ένας σημαντικός πιστωτής, δεν ήταν ακόμη πρόθυμη να αποδεχτεί την προοπτική διαγραφής χρεών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης