Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν υπάρξει νέο καταστροφικό lockdown στην Ελλάδα, το χρηματιστήριο 480 μον. ή πτώση -20% και οι τραπεζικές μετοχές έως -35%

Εάν υπάρξει νέο καταστροφικό lockdown στην Ελλάδα, το χρηματιστήριο 480 μον. ή πτώση -20% και οι τραπεζικές μετοχές έως -35%
Οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για τις εξελίξεις που έρχονται και μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, θα προηγηθεί πολύς πόνος.....
Εάν υπάρξει δεύτερο καταστροφικό lockdown λόγω κορωνοιού - ορισμένοι αναφέρουν 6 με 30 Νοεμβρίου 2020 - στην ελληνική οικονομία και πληγεί ειδικά η Αττική όπου παράγει το 47% του ΑΕΠ της χώρας, οι επενδυτές του χρηματιστηρίου θα πρέπει να προετοιμαστούν για τα χειρότερα.
Ποια είναι τα χειρότερα;
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, θα καταρρεύσει στις 480 με 500 μονάδες σημειώνοντας πτώση -20% από τις τρέχουσες τιμές.
Οι τραπεζικές μετοχές επίσης θα υποστούν ένα νέο κραχ με δυνητικές απώλειες έως -35%, θα μπορούσε να οδηγήσει την Εθνική στα 0,60 ευρώ, την Πειραιώς στα 0,48 ευρώ, την Eurobank στα 0,20 ευρώ και την Alpha bank κάτω από τα 0,35 ευρώ.
Ομοίως θα οδηγούσε σε πωλήσεις και τις μετοχές του FTSE 25 ειδικά μετοχές που είχαν καταγράψει αξιόλογα κέρδη, το προηγούμενο διάστημα όπως ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρας, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αν και ορισμένες από αυτές τις μετοχές έχουν αμυντικά χαρακτηριστικά και προφανώς θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις.

Γιατί θα είναι καταστροφικό νέο lockdown;

Η περίπτωση της Γαλλίας είναι ενδεικτική τι μέλλει γενέσθαι αφού η νέα καραντίνα θα προκαλέσει κραχ στην γαλλική οικονομία.
Ωστόσο το lockdown φαίνεται ότι επανέρχεται ως πρακτική αντιμετώπισης του κορωνοιού, εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει καταστροφή σε οικονομίες και κοινωνίες.
Οι κυβερνήσεις έχουν χάσει τον έλεγχο, τα μέτρα τιθάσευσης του κορωνοιού έχουν αποτύχει και επανέρχονται οι χώρες σε καθεστώς καραντίνας.
Στην Ελλάδα αναμενόταν ύφεση -8,6% με -8,8% για το 2020 αλλά η κατάσταση μπορεί να εκτραπεί ειδικά για το 2021 όπου αντί ανάπτυξης 5,5% με 6,5% που έχουν προβλέψει να περιοριστεί η ανάκαμψη στο +1% με +2% ενώ.... δεν μπορεί να αποκλειστεί και εκ νέου ύφεση έως -2% για το 2021.

Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι να σημειωθεί ύφεση στην Ελλάδα και το 2021 περίπου -2% εξέλιξη δραματική για την εθνική οικονομία.


Σε ένα τέτοιο περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας οι τραπεζικές μετοχές θα καταρρεύσουν καθώς θα καταστεί όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη για να βρεθούν κεφάλαια.
Το bankingnews έχει προτείνει μια λύση ιδιωτικά κεφάλαια μαζί με κρατικά κεφάλαια μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος – ώστε να ενισχυθούν οι τράπεζες.
Η ελληνική bad bank δεν προχωράει, ενώ έρχεται στο τραπέζι μια λύση για ευρωπαϊκή bad bank αλλά μόνο για τα νέα προβληματικά δάνεια του κορωνοιού.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια άμεσα για να θωρακιστούν και για να προστατέψουν τους ισολογισμούς τους.
Νομοτελειακά οι τραπεζικές μετοχές θα εξαϋλωθούν και οι επενδυτές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, το επόμενο επεισόδιο είναι μπαράζ reverse split στις τραπεζικές μετοχές.
Σε ένα πολύ αρνητικό σενάριο οι τραπεζικές μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν στο 1 δισεκ. συνολική κεφαλαιοποίηση.
Οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για τις εξελίξεις που έρχονται και μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, θα προηγηθεί πολύς πόνος.....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης